ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοιχτό σχολείο για μικρούς και μεγάλους πρόσφυγες και μετανάστες

Υπάρχει ένα σχολείο που μένει ανοιχτό το καλοκαίρι. Η σχολική αυλή γεμίζει με παιδικές φωνές, παιχνίδια και χρώματα. Είναι το 26ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Φωκίωνος Νέγρη 63, Κυψέλη), το οποίο φιλοξενεί σχεδόν 70 παιδιά και τους γονείς τους για τα θερινά μαθήματα και δράσεις.

Πρόκειται για το «After School-Κοινωνικό Φροντιστήριο για παιδιά μεταναστών και προσφύγων» που υλοποιεί η ΜΚΟ CIVIS PLUS στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων.

Τα μαθήματα και οι δράσεις του «AfterSchool» θα υλοποιούνται τέσσερις φορές την εβδομάδα έως τις 28 Ιουλίου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά μεταναστών και προσφύγων ηλικίας 6-12 ετών και στους γονείς τους.

«Τα παιδιά που έρχονται είναι από δομές φιλοξενίας προσφύγων στην Αθήνα, από κοινότητες μεταναστών, αλλά και κατοίκους της περιοχής. Έρχονται με όρεξη και ενθουσιασμό διότι υπάρχουν αρκετά παιδάκια που κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν έχουν να κάνουν πολλά πράγματα στο σπίτι τους», τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπεύθυνη εκπαίδευσης της ΜΚΟ CIVIS PLUS, Ιωάννα Τσέτικα.

Και προσθέτει ότι τα μαθήματα αυτά «είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα και μια δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους. Το βλέπουν ως διασκέδαση γιατί μαθαίνουν μέσα από τα γλωσσικά μαθήματα, παίζουμε και δημιουργούμε».

Όπως επισημαίνει το σημαντικό είναι ότι όλο το πρόγραμμα υλοποιείται από εθελοντές δασκάλους - εκπαιδευτικούς, οι οποίοι σχεδιάζουν το πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μαθητή αν και έχει παρασχεθεί ένα υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό και μεθοδολογία.

Συγκεκριμένα, τα θερινά τμήματα του «After School» περιλαμβάνουν:

* Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά μεταναστών και προσφύγων ηλικίας 6-12 ετών, μαθήματα ελληνικών κι ενισχυτικής διδασκαλίας

* Δημιουργική απασχόληση, όπως κατασκευές, ζωγραφική μέχρι και θεατρικό παιχνίδι

* Μαθήματα ελληνικών για τους γονείς

* Επισκέψεις σε χώρους τέχνης και άθλησης

* Δράσεις γλωσσικής και πολιτισμικής ανταλλαγής για ενήλικες πρόσφυγες και μετανάστες, όπου συμμετέχουν και Έλληνες. Μια φορά την εβδομάδα για μια ώρα η civis plus έχει σχεδιάσει παιχνίδια και ενδυνάμωση ομάδας σε αυτές τις διαπολιτισμικές συναντήσεις

* Δραστηριότητες επαγγελματικής ενδυνάμωσης για ενήλικες πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή σεμινάρια για επαγγελματικές δεξιότητες (πχ πώς μπορούν να κάνουν ένα βιογραφικό, να στείλουν ένα mail).

«Η γειτονιά πάντως το έχει αγκαλιάσει το σχολείο μας. Μάλιστα έρχονται αρκετοί ενήλικες Έλληνες που θέλουν να συμμετέχουν στη δράση της γλωσσικής και πολιτισμικής ανταλλαγής και έχουν προκύψει και φιλίες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσέτικα.

 

http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/paideia/165182/anoixto-sxoleio-gia-mikroys-kai-megalous-prosfyges-kai-metanastes

σχόλια