ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιατροί του Κόσμου: Ιατρικές υπηρεσίες σε περισσότερους από 240 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες

naftemporiki.gr

Στην παροχή ιατρικών υπηρεσιων σε περισσότερους από 240 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, προχώρησαν οι Γιατροί του Κόσμου σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο του 2018.

Ο ΔΟΜ και οι Γιατροί του Κόσμου, όπως ανακοίνωσαν σήμερα, παρείχαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που διαμένουν σε 4 διαφορετικά ξενοδοχεία στην Αθήνα, την Κόρινθο και τη Βόρεια Ελλάδα μέσω των Κινητών Ιατρικών Μονάδων και την παρουσία νοσηλευτών, ως επείγουσα ανταπόκριση στην παρουσία των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

Οι ιατρικές αυτές παρεμβάσεις αποτελούν μέρος του ευρύτερου έργου ERAcUMiC, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Οι Γιατροί του Κόσμου παρέχουν τρεις ιατρικές κινητές μονάδες, που απαρτίζονται από έναν οδηγό και έναν ιατρό καθώς επίσης και έναν νοσηλευτή ανά τοποθεσία όπου προσφέρουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας σε κάθε ξενοδοχείο.

Οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών του Κόσμου παρείχαν 2.042 ιατρικές υπηρεσίες και κάλυψαν 1.036 συνεδρίες, 702 συνταγογραφήσεις και 304 παραπομπές σε άλλες εγκαταστάσεις δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Σκοπός του έργου «ERAcUMiC» είναι η άμεση βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών, μέσω της παροχής ευρύχωρων και ασφαλών καταλυμάτων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία των παιδιών με εξειδικευμένο προσωπικό σε 24ωρη βάση.

«Η υποστήριξη των ελληνικών αρχών στην αντιμετώπιση της ευπάθειας των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών στην Ελλάδα είναι μία από τις προτεραιότητες του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Μέσω της παροχής προσωρινών αξιοπρεπών συνθηκών στέγασης σε συνδυασμό με την παροχή υπηρεσιών υγείας, εξασφαλίζουμε την άμεση πρόσβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα της υγείας και της στέγασης, ενώ παράλληλα οργανώνεται μία πιο μόνιμη λύση» δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζιανλούκα Ρόκο.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δήλωσε ο υπεύθυνος προγραμμάτων Προστασίας και Ένταξης των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, Χρήστος Δημόπουλος.

«Μέσα από το πρόγραμμα είμαστε σε θέση να παρέχουμε τις απαραίτητες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε περιπτώσεις εξαιρετικά ευάλωτων ασυνόδευτων ανηλίκων και ταυτόχρονα να παραπέμπουμε τις περίπλοκες περιπτώσεις σε άλλες υπηρεσίες υγείας των Γιατρών του Κόσμου αλλά και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

http://www.naftemporiki.gr/story/1350355/giatroi-tou-kosmou-iatrikes-upiresies-se-perissoterous-apo-240-asunodeutous-anilikous-prosfuges

σχόλια