ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση στην Αθήνα με παιδιά πρόσφυγες για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Μουσικά δρώμενα, εικαστικές δράσεις και κοτινοδρομία που θα ξεκινήσει από το Μουσείο της Ακρόπολης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και την Ολυμπιακή Ημέρα, θα διεξαχθεί στην Αθήνα εκδήλωση με παιδιά πρόσφυγες, στην οποία θα πραγματοποιηθούν εικαστικές δράσεις και μουσικά δρώμενα.

Αναλυτικότερα, την Τετάρτη 22 Ιουνίου και ώρα 18:00 η εκδήλωση GetActive θα ξεκινήσει με κοτινοδρομία μπροστά από το Μουσείο της Ακρόπολης και θα καταλήξει στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, όπου θα συνεχιστούν οι εκδηλώσεις.

Τη διαδρομή θα καλύψουν παιδιά πρόσφυγες και παιδιά από την Ελλάδα μαζί με πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες. Ο κότινος (κλαδί ελιάς ως σύμβολο νίκης στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες) αποτελεί τμήμα μίας εικαστικής δημιουργίας, του «Δέντρου των Ολυμπιακών Αξιών», στην προετοιμασία της οποίας συμμετείχαν παιδιά-πρόσφυγες χρωματίζοντας σε χρυσό, αργυρό και χάλκινο όπως τα χρώματα των μεταλλίων, γράφοντας επίσης αξίες και μηνύματα στα φύλλα κάθε κλαδιού.

Στο τέλος της διαδρομής όλα τα κλαδιά ελιάς που θα μεταφέρουν τα παιδιά της κοτινοδρομίας θα πάρουν τη θέση τους στο «Δέντρο των Ολυμπιακών Αξιών», με τα μηνύματα  και τις αξίες της Ολυμπιακής ιδέας και τις ελπίδες όλων για ένα μέλλον με περισσότερη ασφάλεια.

Τα Ολυμπιακά Αθλήματα όπως χειροσφαίριση, τοξοβολία, ποδόσφαιρο θα ξεκινήσουν στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου στις 19:30, ενώ θα υπάρχει ζωντανή μουσική και ένας χώρος όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να ζωγραφίσουν με θέμα «Ολυμπιακή Ημέρα - Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2016».

Η δράση αποτελεί συνεργασία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Σημαντική, ωστόσο, είναι και η συμβολή της αστυνομικού και συγγραφέως Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, η οποία χάρη στο βιβλίο της «Μία ζαχαρένια συνταγή», αντικείμενο του οποίου αποτελούν τα παιδιά πρόσφυγες, έγινε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που έλαβε τον τίτλο της «Υψηλού προφίλ υποστηρίκτριας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου σε δηλώσεις της τόνισε πως όταν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ την τίμησε με τον τίτλο της UNHCR High Profile Supporter «ονειρεύτηκα στιγμές που θα συνέχιζαν το έργο της “Μια ζαχαρένια συνταγή” και θα ήταν η αφορμή για να ζήσουμε με εκείνους τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στιγμές χαράς, παιχνιδιού, γέλιου. Όλοι μαζί! Μαζί με τις οικογένειες και τα παιδιά - πρόσφυγες που έχασαν σπίτια, σχολεία, αλάνες. Σημεία όπου συναντιούνται η αγάπη, η ελπίδα, τα όνειρα, το μέλλον».

Αναλύοντας την ιδέα πίσω από την εκδήλωση της Τετάρτης, η κυρία Κωνσταντοπούλου, πρόσθεσε: «Μια τέτοια στιγμή στριφογύρισε στο μυαλό μια σκέψη που άρχισε να τρέχει, να παίζει, να γελάει. Μια σκέψη που συνάντησε ανθρώπους που αγαπούν τα παιδιά. Ανθρώπους με ήθος και έργο απαράμιλλο. Ο Πρόεδρος της Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας - ΕΘΝ.Ο.Α κ. Ισίδωρος Κούβελος, η Αντιπρόεδρος της International Olympic Truce Centre κ. Ντόρα Πάλλη και όλοι οι άνθρωποι της UNHCR GREECE που όλον αυτόν τον ένα χρόνο στέκονται με κάθε τρόπο δίπλα στους πρόσφυγες, τις ανάγκες και τα δικαιώματα τους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αγάπης και βάζοντας πολλή από τη δική τους η σκέψη της στιγμής έγινε πραγματικότητα».

Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων;

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καταβάλλει κάθε προσπάθεια για έναν κόσμο όπου κάθε άνθρωπος που έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον τόπο του, μπορεί να βρει προστασία και να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον. Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, τιμούμε τη δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων προσφύγων. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σηματοδοτεί, παράλληλα, μια καθοριστική στιγμή για το κοινό που καλείται να δείξει την υποστήριξή του σε οικογένειες που αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή.

Υπογράφοντας την έκκληση #WithRefugees, άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο καλούν τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους στο ζήτημα των προσφύγων.

Τι είναι η Ολυμπιακή Ημέρα;

Η Ολυμπιακή Ημέρα εορτάστηκε πρώτη φορά το 1948 στις 23 Ιουνίου, τιμώντας την ημέρα ίδρυσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στο Παρίσι στις 23 Ιουνίου 1894. Η Ολυμπιακή Ημέρα εορτάζεται κάθε χρόνο σε όλα τα κράτη και σήμερα είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό αθλητικό γεγονός. Έχει εξελιχθεί στο μοναδικό ετήσιο παγκόσμιο εορτασμό του Ολυμπιακού Κινήματος και είναι η ημέρα κατά την οποία προάγεται ένας υγιής και δραστήριος τρόπος ζωής. «Κινήσου», «Μάθε», «Ανακάλυψε» οι βασικοί άξονές του, και επάνω σε αυτούς, οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και Ακαδημίες όλων των χωρών διοργανώνουν αθλητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για όλους, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, κοινωνικό υπόβαθρο ή αθλητική ικανότητα.

Η φετινή Ολυμπιακή Ημέρα με σύνθημα «GetActive on #OlympicDay» είναι ιδιαίτερη, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 που θα γίνουν στο Ρίο της Βραζιλίας, θα αγωνιστεί Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων με τα χρώματα της Ολυμπιακής Σημαίας.

 

http://www.protothema.gr/culture/article/588904/ekdilosi-stin-athina-me-paidia-prosfuges-gia-tin-pagosmia-imera-prosfugon/

σχόλια