Δημογραφία

Εντάσεις στο λιμάνι της Κυλλήνης – Ξεσηκώθηκαν οι πρόσφυγες

Στους χώρους του κτιρίου του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης παραμένουν οι 64 παράτυποι μετανάστες που τα ξημερώματα της ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας στη Γλύφα. Παρά το γεγονός ότι δεν διώκονται ποινικά – τουλάχιστον οι 42 που φέρουν ταξιδιωτικά έγγραφα – είναι ακόμα «κρατούμενοι» περιμένοντας το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να στείλει λεωφορείο για τη μεταφορά τους στην Αθήνα. Την ίδια ώρα οι μετανάστες πραγματοποιούν διαμαρτυρία στο δρόμο έξω από το χώρο που διαμένουν προσωρινά, ζητώντας να τους αφήσουν να φύγουν μόνοι τους, αφού δεν προκύπτει λόγος κράτησής τους. Αγανάκτηση υπάρχει και στις Αρχές αφού το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν υλοποιεί τα όσα έχει αποφασίσει, εγκαίρως.

Ο Γκόραν Μαλούντ, δημοσιογράφος στο Ιράκ, αλλά ανάμεσα στους παράτυπους μετανάστες, δήλωσε πως εδώ και τέσσερις ημέρες στερούνται βασικών αναγκών υγιεινής. «Ανάμεσά μας υπάρχουν παιδιά και κινδυνεύουν να αρρωστήσουν! Έχω ταξιδιωτικά έγγραφα, μένω στο Κέντρο Φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά και δεν μου δίνεται ούτε η ευκαιρία να επιστρέψω».

Ο 19χρονος Σάνι Αρ, τόνισε πως οκτώ μήνες βρίσκεται στην Ελλάδα και από αυτούς τους πέντε πέρασε σε φυλακή στην Κόρινθο, καθώς στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων. «Τώρα όμως που έχω ταξιδιωτικά έγγραφα είμαι κρατούμενος ξανά! Γιατί με κρατούν; Τι έκανα; Απλά θέλω να πάω στην Ιταλία! Δεν τα κατάφερα να πάω, μας σταμάτησαν, είναι δεκτό. Γιατί όμως δεν με άφησαν ελεύθερο από την πρώτη ημέρα; Αφού πλέον έχω τα απαραίτητα έγγραφα! Για τρεις ημέρες δεν έφαγα το φαγητό που μας πρόσφεραν, αγόρασα με δικά μου λεφτά. Δεν χρειάζομαι να μου προσφέρουν φαγητό, ούτε να περιμένω το όχημα κάποιας υπηρεσίας για να φύγω. Υπάρχουν λεωφορεία, υπάρχουν ταξί, μπορώ να φύγω και μόνος μου, αφού είμαι νόμιμος. Αν δεν έρθει και απόψε το λεωφορείο της Ύπατης Αρμοστείας, θα φύγω μόνος μου! Θα με σκοτώσουν για αυτό; Ας με σκοτώσουν, δε με νοιάζει» είπε με αγανάκτηση.

Η Μπι Ντουρ από το Ιράκ, ζει το δικό της δράμα, με την κόρη της να βρίσκεται ήδη στη Γερμανία και αυτή και ο γιος της, στην Ελλάδα. «Γιατί να μείνουμε εδώ; Είμαστε πρόσφυγες, στην χώρα μας γίνεται πόλεμος, γιατί μου απαγορεύουν να πάω με την οικογένειά μου στην Γερμανία; Γιατί μας πιάνουν και δεν μας αφήνουν να φύγουμε; Έχουμε ταξιδιωτικά έγγραφα! Για τρεις ημέρες δεν έχω κάνει μπάνιο, ούτε έχω σωστό μέρος για να κοιμηθώ» σχολίασε.

Όμως και ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης απορεί με την κατάσταση που επικρατεί με τη στάση του υπουργείου. Το λεωφορείο για τη μεταφορά των παράτυπων μεταναστών έπρεπε να έχει έρθει από την Δευτέρα κιόλας, για εκείνους που έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα. «Διαμαρτύρονται γιατί δεν θέλουν να μείνουν εδώ κλεισμένοι, χωρίς χώρους υγιεινής. Υπάρχουν άνθρωποι με εξανθήματα και φαγούρες. Το κράτος δεν μπορεί να το αφήνει έτσι το θέμα, πρέπει να κινηθεί άμεσα. Εδώ ο χώρος δεν προσφέρεται για διαμονή πάνω από μία ημέρα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μοράντ.

Αλλά και ο Λιμενάρχης Κατακόλου κ. Παπαηλιού, περιμένει να έλθει το λεωφορείο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οι παράτυποι μετανάστες χωρίς έγγραφα παραδόθηκαν στην Αστυνομία για περαιτέρω διαδικασία ταυτοποίησης, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν βάσει νόμου να φύγουν. «Έχουμε λάβει ενημέρωση από τη Δευτέρα ότι το λεωφορείο δρομολογείται. Ευελπιστούμε ότι οι πληροφορίες αυτές θα επιβεβαιωθούν πριν την Κυριακή του Θωμά, γιατί και το κλίμα των ημερών υπαγορεύει στους ανθρώπους να είναι συνεπείς στα λεγόμενά τους» σχολίασε ο Λιμενάρχης Κατακόλου.

killini meta 2

killini meta 3

http://patrastimes.gr/%CE%B4%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%BE%CE%B5%CF%83%CE%B7/

σχόλια