ΔΡΑΣΕΙΣ

Εργαστήρια θεραπευτικής τέχνης για πρόσφυγες ηλικίας 14-25 ετών

Να κλείσουν τις πληγές και τα τραύματα στις ψυχές τους, να εξωτερικεύσουν τις μαύρες σκέψεις και τα συναισθήματα από τις δύσκολες μέρες που πέρασαν. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος Art Emergency που περιλαμβάνει μια σειρά δωρεάν βιωματικών εργαστηρίων Δημιουργικής - Θεραπευτικής Τέχνης για νέους ηλικιακά πρόσφυγες που ζούνε σε δομές και κέντρα φιλοξενίας στην Αττική.

Δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους για το καινοτόμο πρόγραμμα art therapy που σχεδίασε και εφαρμόζει η ΑΜΑΚΑ σε συνεργασία με τη Mercy Corps.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ, Βίκυ Στρατάκη, «μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα υλοποιηθεί ο δεύτερος κύκλος του Art Emergency σε Κω, Λέρο και Αττική. Ο "ασφαλής" χώρος ενός εργαστηρίου art therapy ενισχύει τη δημιουργική έκφραση, το διάλογο και τους κοινοτικούς και κοινωνικούς δεσμούς, με στόχο να προσεγγίσει και να αμβλύνει το τραύμα που φέρουν αυτοί οι άνθρωποι και να μετριάσει τις αρνητικές εμπειρίες τους».

Το πρόγραμμα αφορά σε νέους 14-25 ετών κι ο αριθμός των συμμετεχόντων για κάθε φύλο θα είναι 15 με 20 άτομα. «Μια μέρα θα παρακολουθούν το πρόγραμμα οι άντρες και την επόμενη οι γυναίκες. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα ξεχωριστά οι μεν και οι δε. Εκτός από το να ξεχάσουν και να ξεφύγουν, διακρίναμε ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έχει μεγάλη ανάγκη για περαιτέρω εξειδικευμένη κατάρτιση και στήριξη.

Μέσα σε τρεις εντατικές μέρες επί οκτώ εβδομάδες, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν δημιουργώντας», τονίζει η κ. Στρατάκη και εξηγεί ότι «η μεθοδολογία και τα εργαλεία, αλλά και οι δραστηριότητες που επιλέγονται (που περιλαμβάνουν τον αλφαβητισμό μέσω της φωτογραφίας, τη φωτο-θεραπεία (photo- therapy), το βίντεο, τις πλαστικές τέχνες και άλλα) ενθαρρύνουν την ατομική έκφραση».

Στις βασικές ενότητες των εργαστηρίων συγκαταλέγονται: α) η τέχνη ως Θεραπεία/Εφαρμοσμένη Θεραπεία της Τέχνης με πρόσφυγες και συγκεκριμένες δημιουργικές τεχνικές και β) τρόποι σχεδιασμού παρεμβάσεων/ θεωρητικές ενότητες για τα ψυχολογικά συμπτώματα της μετανάστευσης και του πολέμου, με έμφαση στις επιπτώσεις στην ομάδα των εφήβων.

Τα εργαστήρια θα έχουν βιωματικό χαρακτήρα, δηλαδή μέσα από την πρακτική και ομαδική δουλειά οι συμμετέχοντες στο τέλος του εργαστηρίου θα κληθούν να σχεδιάσουν τις δικές τους παρεμβάσεις χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό που τους δόθηκε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Η δεύτερη φάση της κατάρτισης θα δώσει τη δυνατότητα σε πέντε συμμετέχοντες, ανά εργαστήριο, να συμμετέχουν στον κύκλο εργαστηρίων Art Therapy. «Ήδη, έχουν ξεκινήσει μαθήματα σε Λέρο και Κω και αναμένονται στις 28 Ιανουαρίου να αρχίσουν και στην Αθήνα», υπογραμμίζει η κ. Στρατάκη.

 

http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/ergastiria_therapeutikis_texnis_gia_prosfyges_ilikias_14_25_eton-64877881/

σχόλια