ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ημερίδα για την ξενοφοβία

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Εντάθηκε ή όχι η ξενοφοβία στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης;

Την απάντηση στο σοβαρό αυτό ερώτημα θα μάθουμε σήμερα, στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιείται από τις 13.00 έως τις 19.00 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Χαρ. Τρικούπη 1 και Λαγουμιτζή, ισόγειο κτιρίου ΔΕΣΚοι) με θέμα την εξέταση του φαινομένου της ξενοφοβίας στη χώρα μας.

Πρόκειται για ένα ερευνητικό εγχείρημα που στηρίζεται σε έναν πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων από εύρος πηγών (π.χ. δεδομένα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης) και το οποίο αξιοποιεί πληθώρα ερευνητικών υπολογιστικών εργαλείων που μπορούν να επεξεργαστούν αυτόν τον όγκο των δεδομένων.

Στόχος του εγχειρήματος είναι η μελέτη του φαινομένου της ξενοφοβίας στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα, η εξέταση της υπόθεσης ότι η πρόσφατη κρίση έχει εντείνει τα ξενοφοβικά αισθήματα και τελικά ο έλεγχος της συνάρτησης οικονομικής κρίσης και ξενοφοβίας. Το κατά πόσο δηλαδή η οικονομική κρίση αποτελεί την κυριότερη αιτία του φαινομένου της ξενοφοβίας στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα ή εάν ο ισχυρισμός αυτός δεν ευσταθεί.

Ανάμεσα στο πλήθος των ομιλητών, στις 13.30 οι Βασιλική Γεωργιάδου (αναπλ. καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Χάρης Παπαγεωργίου (ερευνητής, ΑΘΗΝΑ Ερευνητικό Κέντρο) αναλύουν το φαινόμενο της ξενοφοβίας στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης.

17.15-18.30 η Τίνα Σταυρινάκη (βοηθός συντονίστρια Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας) μιλά για τις προκλήσεις στην καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας, ο Κωστής Παπαϊωάννου (τέως γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) αναφέρεται στη θεσμική αντιμετώπιση του ρατσισμού, ενώ ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης (αντιδήμαρχος Αθηναίων) εστιάζει στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση με το φαινόμενο της ξενοφοβίας.

Τέλος, 18.30-19.00 συνοψίζουν και σχολιάζουν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Ψαρράς («Εφ.Συν.»), Ξένια Κουναλάκη («Καθημερινή»), Δήμητρα Κρουστάλλη («Το Βήμα»).

Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας

13.00-13.30 Χαιρετισμοί: καθ. Νικόλαος Λέανδρος, αναπληρωτής πρυτάνεως Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου, καθ. Χριστίνα Κουλούρη, κοσμήτορας Σχολής Πολιτικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου, καθ. Γιάννης   Ιωαννίδης, πρόεδρος Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ, Σπύρος Ράπτης, διευθυντής ΙΕΛ/ΕΚ ΑΘΗΝΑ

13.30 – 14.00 «Αναλύοντας το φαινόμενο της ξενοφοβίας  στην Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης: Μια υπολογιστική προσέγγιση», Βασιλική Γεωργιάδου (αναπλ. καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Χάρης Παπαγεωργίου (ερευνητής, ΑΘΗΝΑ Ερευνητικό Κέντρο)

14.30 – 15.45 «Κοινωνικές και πολιτισμικές διαφορές ως παράγοντες διαμόρφωσης της εικόνας του Άλλου», Νίκος Δεμερτζής (διευθυντής ΕΚΚΕ – καθηγητής ΕΚΠΑ), «O θρησκευτικός φονταμενταλισμός ως υπόβαθρο της ξενοφοβικής προκατάληψης και η πρόκληση της υπέρβασής της» Χρυσόστομος Σταμούλης (καθηγητής ΑΠΘ), «Μετρώντας την ξενοφοβία: προσπάθειες αποτύπωσης των στάσεων έναντι του Άλλου σε ποσοτικές έρευνες κοινής γνώμης» Γιάννης Κωνσταντινίδης (επίκ. καθηγητής ΠΑ.ΜΑΚ.)

Ερωτήσεις-Συζήτηση 

15.45 – 16.15 Διάλειμμα

16.15 – 17.15 «Η εξέλιξη της ξενοφοβίας στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα: Δρώντες, θύματα και ρεπερτόρια δράσης» Γιάννης Γαλαριώτης (Max Weber Fellow, EUI, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Αναστασία Καφέ  (ερευνήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Κωνσταντίνα Παπανικολάου (ερευνήτρια, ΑΘΗΝΑ Ερευνητικό Κέντρο)

«Συναισθηματικές Υπολογιστικές Προσεγγίσεις για την ανάλυση της ξενοφοβίας στην Ελλάδα» Μαρία Ποντίκη (ερευνήτρια, ΑΘΗΝΑ Ερευνητικό Κέντρο) και Τζένη Λιαλιούτη (ερευνήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο)

Ερωτήσεις-Συζήτηση

17.15-18.30 «Οι προκλήσεις στην καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα σύμφωνα με τις καταγραφές του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας» Τίνα Σταυρινάκη (Δρ. Νομικής, βοηθός συντονίστρια Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας)

«Θεσμική αντιμετώπιση του ρατσισμού: από την αμεριμνησία στη συγκρότηση εθνικής στρατηγικής» Κωστής Παπαϊωάννου (τέως γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο υπουργείο Δικαιοσύνης)

«Η αντιμετώπιση της Ξενοφοβίας στο πεδίο. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»Λευτέρης Παπαγιαννάκης (αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων)

Ερωτήσεις-Συζήτηση 

18.30 – 19.00 «Το φαινόμενο της ξενοφοβίας στην Ελλάδα: Σχόλια-Παρατηρήσεις-Σύνοψη» Δημήτρης Ψαρράς (Εφημερίδα των Συντακτών), Ξένια Κουναλάκη (Καθημερινή), Δήμητρα Κρουστάλλη (Το Βήμα).

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - Γιάννης Μπασκάκης

 

http://www.efsyn.gr/arthro/imerida-gia-tin-xenofovia-stin-ellada

σχόλια