ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καταμερισμός των παράτυπων μεταναστών σε όλη την ΕΕ

ΤΑ ΝΕΑ

Τα δεκάδες θύματα των δυο ναυαγίων, αλλά και ο κίνδυνος «να γίνει η Μεσόγειος νεκροταφείο» επαναφέρουν στο προσκήνιο το ζήτημα της αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θέτουν ξανά επί τάπητος τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, οι διατάξεις του οποίου είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τις χώρες πρώτης εισόδου των παράνομων μεταναστών και ειδικότερα εκείνες, όπως η Ελλάδα και η Μάλτα, που δέχονται τη συντριπτική πλειονότητα των μεταναστευτικών ροών.
Σαφέστατα μηνύματα ότι η Ελλάδα προτίθεται να μην ψηφίσει την αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ για την παράνομη μετανάστευση εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές, αλλά και ουσιαστικές προτάσεις για καταμερισμό των παράτυπων μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ έχει στείλει ήδη από το καλοκαίρι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.

Παρουσιάζοντας παράλληλα το σχέδιο δράσης για το άσυλο και για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE), ο υπουργός εισηγήθηκε το θέμα του καταμερισμού των μεταναστών σε χώρες της Ευρώπης με κριτήρια την έκταση, τον πληθυσμό και το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της κάθε χώρας. Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος τόσων χιλιάδων μεταναστών. Κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να δουν το θέμα ως ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό ζήτημα. Εστιάζοντας σε αυτήν τη θέση έφερε ενώπιον των Ευρωπαίων τη σημαντική πρόταση της θεσμοθέτησης κλείδας επανεισδοχής (relocation key) των παράτυπων μεταναστών.
«Συζητήσαμε τα θέματα που αφορούν τα οικονομικά της μετανάστευσης και κυρίως κάτι που πρέπει να ανοίξει ως διάλογος. Δηλαδή, τη δημιουργία μιας κλείδας επανεισδοχής, μιας κοινής ευρωπαϊκής αντίληψης σύμφωνα με την οποία οι παράνομοι μετανάστες θα πρέπει να μοιράζονται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με ποιοτικούς παράγοντες».

 

Δείτε εδώ το αρχικό κείμενο.

 

σχόλια