Δημογραφία

Ο Κατσικάς ανακαινίστηκε και άνοιξε για πρόσφυγες

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά Ιωαννίνων επιστρέφει. Τα μεσάνυχτα της 28ης Δεκεμβρίου υποδέχτηκε 121 άτομα, πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ που μετακινήθηκαν από τη Μόρια της Λέσβου.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες υποδέχτηκε ακόμα 47 άτομα που μετακινήθηκαν από τη Σάμο.

Το Κέντρο του Κατσικά είναι μια κρατική δομή που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από τα Ιωάννινα, σε ένα παλιό αεροδρόμιο, και έγινε γνωστό για τις κακές συνθήκες διαβίωσης, αφού για τους περίπου χίλιους πρόσφυγες που φιλοξένησε το 2016, με πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά ανάμεσά τους, διέθετε αρχικά σκηνές πάνω σε στρωμένο χαλίκι σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από τις συχνές βροχοπτώσεις και το μπόλικο κρύο κατά εποχές.

Ως το τέλος εκείνης της χρονιάς όμως έγινε δυνατή η μετακίνηση όλων των προσφύγων σε άλλες δομές και ξεκίνησε μια νέα φάση για το κέντρο φιλοξενίας που προέβλεπε την εγκατάσταση οικίσκων με σύγχρονες ανέσεις (θέρμανση κ.λπ.) και νέες μόνιμες υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση κ.λπ.), με τις εργασίες να έχουν πλέον ολοκληρωθεί στο σύνολό τους αλλάζοντας καθοριστικά και την εικόνα του Κέντρου, το οποίο μπορεί πια να καλύψει τις ανάγκες περίπου 500 ατόμων.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και μια συντονιστική σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων (δήμος, Αστυνομία, ΜΚΟ κ.ά.), ώστε να επιλυθούν στο σύνολό τους τα διαχειριστικά θέματα.

Η δομή του Κατσικά είναι ανοιχτή και οι πρόσφυγες διαθέτουν χρεωστικές κάρτες για την κάλυψη των αναγκών τους, βάσει και του σχετικού προγράμματος, ενώ και οι υπεύθυνοι του Κέντρου είχαν προβλέψει για τις πρώτες ημέρες να έχουν στη διάθεσή τους τρόφιμα και πρώτες ύλες για μαγείρεμα και την κάλυψη των πρώτων αναγκών.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, στην Ηπειρο φιλοξενούνται σήμερα 1.276 πρόσφυγες. Στην πρώην παιδόπολη «Αγία Ελένη» φιλοξενούνται 340 άτομα, ενώ στα Κέντρα Φιλοξενίας της Φιλιππιάδας διαβιούν 270 άτομα, των Δολιανών Ιωαννίνων 89 και της Κόνιτσας 65. Επίσης 392 άνθρωποι ζουν σε διαμερίσματα στα Ιωάννινα.

Παράλληλα στην πόλη των Ιωαννίνων έχουν αναπτυχθεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις και άλλες δομές για τη στήριξη της ζωής των προσφύγων, ενώ πρόθεση του Δήμου Ιωαννιτών είναι να δημιουργήσει και μια νέα, μόνιμη δομή με τη μορφή αστικής μονάδας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που θα προκύψουν μετά το τέλος του 2018, όταν και σταδιακά θα ολοκληρωθεί το πρώτο αυτό μεγάλο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων στη χώρα μας που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την Ε.Ε.

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - Φιλήμων Καραμήτσος

 

https://www.efsyn.gr/arthro/o-katsikas-anakainistike-kai-anoixe-gia-prosfyges

σχόλια