ΔΡΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων – Υπάρχουμε μαζί

ΕΡΤ

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, με σκοπό να ενημερωθούμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να τιμήσουμε τη δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι αναγκάστηκαν βίαια να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Η Ημέρα αυτή καθιερώθηκε πρώτη φορά στις 20 Ιουνίου 2001, με αφορμή τα 50 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης για το Καθεστώς των Προσφύγων, που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν επιφορτισμένη να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Με πρωταρχικό σκοπό τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων αλλά και της ευημερίας των ανθρώπων που υποχρεώθηκαν να εκπατριστούν, ηΎπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όλα αυτά τα χρόνια, έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να ξαναρχίσουν τη ζωή τους.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται πρόσφυγες, επαναπατρισθέντες, ανιθαγενείς, εσωτερικά εκτοπισμένοι και αιτούντες άσυλο. Λέξεις τις οποίες ακούμε, πλέον, σχεδόν καθημερινά στα δελτία ειδήσεων, αλλά ίσως δεν γνωρίζουμε την ακριβή έννοια, τη σημασία τους…
Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μια ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.

Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι άνθρωποι που προσπαθούν να δουν το μέλλον με αισιοδοξία και να κάνουν μια νέα αρχή μαζί με τις οικογένειές τους, με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους…
Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, έχει έρθει αντιμέτωπη με το πρωτοφανές κύμα των προσφυγικών ροών, καθώς από το 2015 και μετά περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, στην πλειονότητά τους διαφεύγοντας από τον πόλεμο και τις διώξεις στην πατρίδα τους, διέσχισαν το Αιγαίο αναζητώντας ασφάλεια στην Ευρώπη. «Απελπισμένα θαλάσσια ταξίδια», που κρύβουν κινδύνους και πολλές φορές έχουν αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους χιλιάδες πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να βρουν καταφύγιο σε μια «φιλόξενη» στεριά.

© UNHCR/ Υorgos Kyvernitis

«Ο πόλεμος, η βία και οι διώξεις παγκοσμίως αναγκάζουν περισσότερους ανθρώπους από ποτέ να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Περισσότεροι από 65 εκατομμύρια άνθρωποι -πρόσφυγες, εσωτερικά εκτοπισμένοι και αιτούντες άσυλο- έχουν εκτοπιστεί βίαια από τις εστίες τους.
Στις 20 Ιουνίου, κάθε χρόνο, τιμάμε την αντοχή και το σθένος αυτών των ανθρώπων που έχουν δει τη ζωή τους να αλλάζει δραματικά από τη μια στιγμή στην άλλη. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο παγκόσμιος ανθρωπιστικός οργανισμός που συντονίζει τη διεθνή δράση για την προστασία τους, μας καλεί αυτή την ημέρα να αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο μας για να αναγνωρίσουμε το κουράγιο των προσφύγων αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τους υποδέχονται οι τοπικές κοινωνίες στις νέες τους πατρίδες. Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων είναι η κατάλληλη στιγμή για να τιμήσουμε τους πρόσφυγες του κόσμου, να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και να αναγνωρίσουμε τους ανθρώπους που τους υποδέχονται προσφέροντάς τους ασφάλεια και καλωσορίζοντάς τους στα σχολεία τους, στους χώρουςεργασίας τους και στην κοινωνία τους», επισημαίνει η Στέλλα Νάνου,υπεύθυνη του Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Κάθε χρόνο, με αφορμή αυτή την ημέρα, διοργανώνονται εκστρατείες, εκδηλώσεις και δράσεις σε όλο τον κόσμο με τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων και των ίδιων των προσφύγων, των ανθρωπιστικών οργανώσεων, των αρχών και άλλων φορέων, και με την υποστήριξη γνωστών προσωπικοτήτων.

#WithRefugees – Μαζί με τους Πρόσφυγες
Η παγκόσμια εκστρατεία #WithRefugees βρίσκεται στο επίκεντρο της φετινής καμπάνιας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και περιλαμβάνει εκδηλώσεις, που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κόσμου και στην παρακίνηση σε περισσότερες πρωτοβουλίες για τους ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να τραπούν σε φυγή λόγω των συρράξεων ή των διώξεων.
Οι ολοήμερες εκδηλώσεις στον καταυλισμό Za’atari της Ιορδανίας, όπου διαμένουν περίπου 79.000 Σύροι πρόσφυγες, θα περιλαμβάνουν φέτος αθλητικά εργαστήρια με διεθνείς αθλητές, όπως η Αιγύπτια αθλήτρια του μοντέρνου πεντάθλου Aya Medani.
Ακόμη, έχουν προγραμματιστεί επίδειξη μόδας στο Σικάγο με υφάσματα φτιαγμένα από πρόσφυγες στην Κένυα, αγώνας ποδοσφαίρου προσφύγων στην Ιρλανδία, έκθεση φωτογραφίας στο Παρίσι, μια εβδομάδα εκδηλώσεωνστο νησί Jeju στη Ν. Κορέα και αγώνες και εργαστήρια τζούντο στη Ν. Αφρική. Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου, στην τελετή απονομής του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν, στη Γενεύη.

«Το 2018 οι ηγέτες του κόσμου θα συναντηθούν σε επίπεδο ΟΗΕ, με σκοπό να συμφωνήσουν για έναν πιο δίκαιο τρόπο διαχείρισης της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης. Η συμφωνία αυτή, με τίτλο Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες, αφορά κατά κύριο λόγο τον διαμερισμό της ευθύνης, προκειμένου να μην επωμίζονται μεμονωμένα κράτη αυτόν τον μαζικό αναγκαστικό εκτοπισμό.
Για να αναδείξουμε αυτή την αλληλεγγύη και να παροτρύνουμε τις κυβερνήσεις να μοιραστούν την ευθύνη στο θέμα των προσφύγων, ξεκινήσαμε από το 2016 την εκστρατεία-έκκληση #WithRefugees – Μαζί με τους Πρόσφυγες. Σε αμέτρητες κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στις πιο φτωχές χώρες που φιλοξενούν την πλειονότητα των προσφύγων παγκοσμίως, οι πολίτες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν καταφύγιο στους εκτοπισμένους. Αυτό το βλέπουμε και στη χώρα μας, που έχει υποδεχτεί τα τελευταία χρόνια πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και αλλού, θύματα των εστιών σύγκρουσης που συνεχώς αναζωπυρώνονται» τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Νάνου.

Πρωταρχικός στόχος η προστασία των παιδιών

Παράλληλα, μέσα από πολυεπίπεδες εκπαιδευτικές δράσεις και από προγράμματα συνεργασίας με φορείς και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, η Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα επιχειρεί να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς, στην προώθηση του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη θετική αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών. Άλλωστε, η ενημέρωση και η γνώση αποτελούν τους καλύτερους «συμμάχους» για την εξάλειψη του φόβου και των προκαταλήψεων, που γεννούν επικίνδυνες και ακραίες συμπεριφορές.
«Οι άνθρωποι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά εάν έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον. Το βλέπουμε αυτό ειδικά μέσα από τα παιδιά, τα οποία στον χώρο του σχολείου δίνουν το παράδειγμα, με τη δημιουργικότητα και τις πρωτοβουλίες τους, καλωσορίζοντας τα παιδιά πρόσφυγες.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά, που αποτελούν τους μισούς πρόσφυγες στον κόσμο, εξακολουθούν να φέρουν ένα δυσανάλογο βάρος των δεινών του ξεριζωμού, παραμένοντας πιο ευάλωτα σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και κινδυνεύοντας να μείνουν για πολλά χρόνια εκτός εκπαίδευσης. Πρωταρχικός στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η προστασία αυτών των παιδιών, ώστε να επανέλθουν σ’ ένα πλαίσιο κανονικότητας και να μπορέσουν να συμβάλουν στις χώρες ένταξής τους, καθώς και στην ανοικοδόμηση της πατρίδας τους, όταν μπορέσουν να επιστρέψουν» αναφέρει η Εύα Σαββοπούλου, μέλος του Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγεςστην Ελλάδα.

Βραβευμένη αφίσα, Ε΄ Τάξη, Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης Ρεθύμνου. Μαθητές: Αγγελάκη Αδαμαντία, Σπαντιδάκης Χαράλαμπος, Παυλάκη Ελευθερία, Μωραΐτης Νικόλαος, Καλλιτσουνάκη Παρασκευή.

«Υπάρχουμε μαζί»
Στο πλαίσιο του 21ου Διαγωνισμού Μαθητικής Δημιουργίας με θέμα «Υπάρχουμε Mαζί», μαθητές και μαθήτριες απ’ όλη τη χώρα κλήθηκαν να εκφράσουν δημιουργικά τη γνώμη, τις ιδέες και τις εμπειρίες τους από τη συνύπαρξη σ’ έναν κόσμο που φέρνει «Μαζί» τους πρόσφυγες με τις κοινότητες υποδοχής. Μαζί στο σχολείο, στη γειτονιά, στη δουλειά, στο πανεπιστήμιο, μαζί στις εμπειρίες που φέρνει κάθε νέο ξεκίνημα.
Περισσότεροι από 1.000 μαθητές και μαθήτριες, ανάμεσά τους και παιδιά πρόσφυγες, συμμετείχαν στον διαγωνισμό, με την πολύτιμη στήριξη των εκπαιδευτικών τους, και παρουσίασαν γραπτά κείμενα, αφίσες, κόμικ, βίντεο, φωτογραφίες και πρωτότυπα μηνύματα, «μιλώντας» για έναν κόσμο που δίνει την ευκαιρία σε όλους μας -πέρα από καταγωγή, θρησκεία, αναπηρία ή τραυματικές εμπειρίες– να υπάρχουμε «Μαζί».

«Κι αν ήσουν εσύ;»
To εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που έχει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, υλοποιείται από το 2015 σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Στηρίζεται σε βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, με σκοπό την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών στα ανθρώπινα δικαιώματακαι σε θέματα προσφύγων. Το 2017 συμμετείχαν στις δράσεις του 7.900 μαθητές και 3.500 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε πόλεις όλης της χώρας.

©UNHCR/Mark Henley

Το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο το 2018

Από τις 12 έως τις 30 Ιουνίου, το Refugee Food Festival διεξάγεται σε 14 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Τα εστιατόρια της Αθήνας ανοίγουν, και φέτος τον Ιούνιο, τις πόρτες τους σε πρόσφυγες σεφ, δίνοντάς μας την ευκαιρία να αλλάξουμε αντιλήψεις και παράλληλα να απολαύσουμε γευστικά πιάτα.
Tο Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων γεννήθηκε στο Παρίσι το 2016. Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται φέτος σε πόλεις εκτός Ευρώπης, όπως το Κέιπ Τάουν, η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, οι οποίες μαζί με το Παρίσι, την Αθήνα, το Στρασβούργο, τη Μαδρίτη, το Άμστερνταμ, τις Βρυξέλλες και την Μπολόνια, ενώνουν τις προσφυγικές κοινότητες και τις κοινότητες υποδοχής, για να αναδείξουν τα πολύπλευρα μαγειρικά ταλέντα των προσφύγων.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει συμβάλει ώστε να αλλάξει θετικά η αντίληψη του κοινού απέναντι στους πρόσφυγες, συγκεντρώνοντας ανθρώπους από διάφορους τομείς γύρω από ένα τραπέζι, χάρη στο οικουμενικό δέσιμο που δημιουργεί το να μοιράζεσαι το φαγητό σου με άλλους ανθρώπους.
Πολλοί σεφ που συμμετείχαν στο φεστιβάλ τις περασμένες χρονιές άρχισαν να δουλεύουν στον τομέα της εστίασης στις χώρες υποδοχής τους.

«Το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων μάς βοήθησε να συνειδητοποιήσουμεότι θα μπορούσαμε να ξαναφτιάξουμε τη ζωή μας, εδώ, στη Γαλλία και να ξαναχτίσουμε όλα όσα χάσαμε. Ξέρω ότι το φεστιβάλ αυτό μπορεί να βοηθήσει εκατοντάδες πρόσφυγες στην Ευρώπη να αποκτήσουν ξανά ελπίδα», αναφέρουν η Sousana και ο Nabil, οι οποίοι συμμετείχαν στο Φεστιβάλ του Παρισιού.
Φέτος, περισσότερα από 100 εστιατόρια σε 14 πόλεις ανοίγουν την κουζίνα τους σε πρόσφυγες σεφ από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και άλλες χώρες, για να μαγειρέψουν μοναδικά πιάτα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Σε έναν κόσμο όπου, κάθε λεπτό, είκοσι άνθρωποι αναγκάζονται να εκτοπιστούν εξαιτίας συρράξεων ή διώξεων, η αφύπνιση, η ευαισθητοποίηση και η συμβολή όλων μας στην εξασφάλιση προστασίας, στέγης, τροφής, υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης προβάλλουν περισσότερο επιτακτικέςαπό ποτέ, προκειμένου να αφήσουν πίσω τους το τραυματικό παρελθόν και να μπορέσουν να δουν το μέλλον με αισιοδοξία, να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη χώρα υποδοχής τους, να διατηρήσουν τις ελπίδες και τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή.
Ας τους βοηθήσουμε, λοιπόν, να βρουν τη δική τους «Ιθάκη». Είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος, αλλά το ταξίδι δεν τελειώνει ποτέ…

 

http://www.ert.gr/radiotileorasi/politismos-radiotileorasi/technes-radiotileorasi/draseis-kai-ekdiloseis-apo-tin-ypati-armosteia-toy-oie-gia-toys-prosfyges-stin-ellada/

σχόλια