Δημογραφία

Σχεδόν 16.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα νησιά -Βίτσας: Κάποιοι στην Ευρώπη θέλουν αποθήκη ψυχών την Ελλάδα

Τους 16.000 προσεγγίζουν πλέον οι πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά και η Λέσβος σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος.

Πιο συγκεκριμένα, στα νησιά βρίσκονται 15.791 πρόσφυγες, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της 1ης Μαΐου. Από αυτούς, οι 8.849 είναι στη Λέσβο, 1.707 στη Χίο, 3.133 στη Σάμο, 897 στη Λέρο και 1.083 στην Κω.

Ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο 14ο αναπτυξιακό συνέδριο βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, δήλωσε ότι το στοίχημα του υπουργείου είναι έως τον Σεπτέμβριο να έχουν αποσυμφορηθεί στα όρια των δυνατοτήτων φιλοξενίας τους οι καταυλισμοί στη Μόρια της Λέσβου (3.000 άτομα), στη ΒΙΑΛ της Χίου (1.300) και στη Σάμο (1.200).

Η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης είναι οριακή προς κακή, παραδέχθηκε ο αρμόδιος υπουργός. «Το θέμα δεν είναι ο ορισμός της κατάστασης αλλά το τι θα κάνουμε. Κι αυτό γιατί κάποιοι στην Ευρώπη θέλουν η Ελλάδα και όχι τα νησιά μόνο να λειτουργούν ως αποθήκη ψυχών», τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Πέρα από τη μείωση του πληθυσμού, ο κ. Βίτσας, έθεσε στόχο ταχείας εξέτασης αιτήσεων ασύλου και ενεργοποίησης μετεγκαταστάσεων και συνενώσεων οικογενειών. Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε σε θέματα προσλήψεων στις υπηρεσίας πρώτης υποδοχής και άσυλου μόνο για τα νησιά και τον Έβρο.

Τέλος, ο κ. Βίτσας ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση εθνικού μητρώου μη Κυβερνητικών οργανώσεων ώστε «επιτέλους να σταματήσει και το παιχνίδι με το χρήμα που διακινείται στο όνομα των προσφύγων και των μεταναστών».

 

http://www.iefimerida.gr/news/413557/shedon-16000-oi-egklovismenoi-prosfyges-sta-nisia-vitsas-kapoioi-stin-eyropi-theloyn

σχόλια