ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χειρουργός από το Νότιο Σουδάν τιμάται με το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Υ.Α.

UNHCR

Ο χειρουργός Δρ. Evan Atar Adaha από το Νότιο Σουδάν ανακηρύχθηκε νικητής του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) για το 2018.

Γνωστός ως Δρ. Atar, τιμάται για την εξαιρετική 20ετή αφοσίωσή του στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή λόγω συγκρούσεων και διώξεων στο Σουδάν και το Νότιο Σουδάν, καθώς και στις κοινότητες υποδοχής τους.

Ο Δρ. Atar έχει τη βάση του στο Bunj, στο βορειο-ανατολικό Νότιο Σουδάν, όπου διοικεί το μοναδικό σε λειτουργία νοσοκομείο εξυπηρετώντας περισσότερους από 200.000 ανθρώπους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 144.000 πρόσφυγες από το κρατίδιο του Μπλε Νείλου του Σουδάν και οι περίπου 53.000 ντόπιοι της περιφέρειας του Maban.

Η ομάδα του στο νοσοκομείο του Maban διενεργεί κατά μέσο όρο 58 εγχειρήσεις τη βδομάδα σε δύσκολες συνθήκες με περιορισμένες προμήθειες και εξοπλισμό. Δεν υπάρχει η δυνατότητα για γενική αναισθησία, που σημαίνει ότι οι γιατροί χρησιμοποιούν ενέσεις κεταμίνης και επισκληρίδιες εγχύσεις.

Ο μόνος ακτινογράφος έχει χαλάσει, η μοναδική αίθουσα χειρουργείου φωτίζεται από μία μόνο λάμπα και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται μόνο από γεννήτριες που χαλάνε συχνά. Δεδομένου ότι αποτελεί το μοναδικό νοσοκομείο στο κρατίδιο του Άνω Νείλου, είναι συχνά γεμάτο από ασθενείς και οι θάλαμοι φτάνουν μέχρι έξω από το νοσοκομείο.

Το Νότιο Σουδάν, το νεαρότερο έθνος του κόσμου, απέκτησε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν το 2011 μετά από ένα ειρηνικό δημοψήφισμα.

Ένας εμφύλιος πόλεμος που διαρκεί εδώ και πέντε χρόνια στο Νότιο Σουδάν έχει προκαλέσει τη χειρότερη προσφυγική κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Αφρικής σε αριθμητικό επίπεδο και αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση παγκοσμίως. Πρόκειται για την ταχύτερα επιδεινούμενη προσφυγική κατάσταση στην Αφρική. Σχεδόν 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και άλλα 2,5 εκατομμύρια έχουν βρει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες.

«Η κρίση στο Νότιο Σουδάν είχε καταστροφικές επιπτώσεις σε εκατομμύρια ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους λόγω των συγκρούσεων, της βίας και της επισιτιστικής ανασφάλειας», δήλωσε ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Κι όμως, ακόμα και μέσα σε μια τέτοια τραγωδία, αναδύονται πράξεις ηρωισμού και προσφοράς σε άλλους ανθρώπους».

«Το έργο του Δρ. Atar κατά τη διάρκεια δεκαετιών εμφύλιου πολέμου και συγκρούσεων αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα μεγάλου ανθρωπισμού και ανιδιοτέλειας. Μέσα από τις αδιάκοπες προσπάθειές του σώθηκαν χιλιάδες ζωές και δόθηκε σε αμέτρητους άνδρες, γυναίκες και παιδιά μια νέα ευκαιρία να ξαναχτίσουν το μέλλον τους.

«Η αφοσίωσή του στην παροχή φροντίδας σε θύματα πολέμου και συγκρούσεων, ακόμα και βάζοντας συχνά σε κίνδυνο τη δική του ασφάλεια, είναι εκπληκτική και αξίζει την προσοχή και την αναγνώριση όλου του κόσμου».

2018 Nansen Award Winner 2Ο Δρ. Atar συνομιλεί με ασθενείς έξω από το χώρο του νοσοκομείου. Ο γιατρός είναι επικεφαλής μιας ιατρικής ομάδας που προσφέρει βοήθεια ζωτικής σημασίας σε έναν πληθυσμό περίπου 200.000 προσφύγων και κατοίκων. © UNHCR/Will Swanson

2018 Nansen Award Winner 4Ο Δρ. Evar Atar Adaha κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης σε έναν νεαρό πρόσφυγα από το Σουδάν στο νοσοκομείο στο Bunj της επαρχίας Μaban στο Νότιο Σουδάν. © UNHCR/Will Swanson

2018 Nansen Award WinnerO Δρ. Atar εξετάζει ένα νεογέννητο βρέφος στο θάλαμο μαιευτικής του νοσοκομείου στο Bunj. © UNHCR/Will Swanson

 Με καταγωγή από το Torit, μια πόλη στη νότια πλευρά του Ν. Σουδάν, ο Δρ. Atar κέρδισε μια υποτροφία για να σπουδάσει ιατρική στο Χαρτούμ, στο Σουδάν και κατόπιν έκανε την πρακτική του στην Αίγυπτο. Το 1997, καθώς μαινόταν ο πόλεμος στο κρατίδιο του Μπλε Νείλου του Σουδάν, ο Δρ. Atar πήγε να εργαστεί εκεί εθελοντικά, στήνοντας στο Kurmuk το πρώτο νοσοκομείο του από το μηδέν. Εργαζόταν στην καρδιά ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας, συχνά εν μέσω αεροπορικών βομβιστικών επιθέσεων.

Το 2011, τα αυξανόμενα περιστατικά βίας ανάγκασαν τον Δρ. Atar να πακετάρει ό,τι μπορούσε από το νοσοκομείο του στο κρατίδιο του Μπλε Νείλου του Σουδάν και να τραπεί σε φυγή μαζί με το προσωπικό του και ό,τι εξοπλισμό μπορούσε να μεταφέρει. Το ταξίδι του αυτό κράτησε ένα μήνα.

Φτάνοντας στο Bunj, έστησε το πρώτο του χειρουργείο σε ένα εγκαταλελειμμένο κέντρο υγείας της περιοχής, στοιβάζοντας τραπέζια για να φτιάξει ένα ανυψωμένο χειρουργικό τραπέζι. Από τότε, ο Δρ. Atar εργάζεται ασταμάτητα προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το νοσοκομείο και να εκπαιδεύσει άλλους νέους ανθρώπους για να γίνουν νοσοκόμοι και μαίες.

Το 2017, οι πρόσφυγες αντιστοιχούσαν στο 71% των ασθενών του χειρουργείου, αλλά λόγω της αφοσίωσής του στην περίθαλψη όλων όσοι είχαν ανάγκη ιατρικής βοήθειας ανεξάρτητα από το πού προέρχονταν, κέρδισε τον σεβασμό όλων των προσφυγικών και τοπικών κοινοτήτων.

«Παρέχουμε φροντίδα σε όλους εδώ ανεξάρτητα από το ποιοι είναι – πρόσφυγες, εσωτερικά εκτοπισμένοι, κάτοικοι από την κοινότητα υποδοχής», λέει ο Δρ. Atar. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος όταν συνειδητοποιώ ότι το έργο που κάνω έχει σώσει τη ζωή ενός ανθρώπου ή τον έχει γλυτώσει από τον πόνο».

Ο Δρ. Atar μπορεί μερικές φορές να δουλεύει ασταμάτητα για 48 ώρες, ενώ παραμένει διαθέσιμος για υπηρεσία οποιαδήποτε στιγμή. Η προσωπική του θυσία είναι τεράστια. Μένει σε μια σκηνή από καραβόπανο κοντά στο νοσοκομείο και η οικογένειά του βρίσκεται στο Ναϊρόμπι, στην Κένυα. Μπορεί και τους επισκέπτεται τρεις φορές τον χρόνο κάνοντας μικρά διαλείμματα για να συνέλθει από την εξουθενωτική δουλειά του.

Το Νότιο Σουδάν φιλοξενεί σχεδόν 300.000 πρόσφυγες, από τους οποίους το 92% είναι Σουδανοί από τις περιοχές του Νοτίου Κορντοφάν και του Μπλε Νείλου κοντά στα σύνορα του Νοτίου Σουδάν.

Η Υ.Α. διαθέτει προς το παρόν μόνο το 15% των πόρων που έχει αιτηθεί για να ανταποκριθεί σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παρέχει χρηματοδότηση στο έργο του Δρ. Atar μέσω του εταίρου της Samaritan’s Purse (S.P.).

Η Υ.Α. και η S.P. συνεργάζονται από το 2012 για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στο νοσοκομείο Maban καθώς δεν υπάρχουν λειτουργικές κρατικές υπηρεσίες. Το νοσοκομείο αναβαθμίζεται κάθε χρόνο από το 2012 αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα.

Με το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Υ.Α. τιμάται η εξαιρετική προσφορά στους αναγκαστικά εκτοπισμένους ανθρώπους. Στους πρόσφατους νικητές περιλαμβάνονται η Αδελφή Angelique Namaika από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο Zannah Mustapha, ένας δικηγόρος και μεσολαβητής από την επαρχία Borno στη βορειο-ανατολική Νιγηρία, και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και η Έφη Λατσούδη από τον ανοιχτό χώρο φιλοξενίας του πρώην ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο.

Η τελετή βράβευσης του 2018 θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου στη Γενεύη στην Ελβετία, όπου θα απευθύνει ομιλία η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υ.Α. και ηθοποιός Cate Blanchett και θα είναι οικοδέσποινα η ηθοποιός και υποστηρίκτρια της εκστρατείας LuQuLuQu της Υ.Α. Nomzamo Mbatha, από τη Ν. Αφρική.

Η φετινή τελετή θα περιλαμβάνει πολύ αξιόλογες παραστάσεις, μεταξύ άλλων από την παγκοσμίως γνωστή ερμηνεύτρια sitar Anoushka Shankar, τον Σύρο χορευτή μπαλέτου Ahmad Joudeh και τη Νορβηγίδα ποπ σταρ Sigrid. Η παρουσιάστρια της Βρετανικής τηλεόρασης και του ραδιοφώνου Anita Rani θα μεταδώσει επίσης ζωντανά την τελετή μέσω Facebook Live.


Σημείωση

Οπτικοακουστικό και άλλο υλικό για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με τον νικητή του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν 2018, μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.unhcr.org/media-nansen-refugee-award-2018


Σχετικά με το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Υ.Α.

Το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν προσφέρεται ως αναγνώριση ενός εξαιρετικού ανθρωπιστικού έργου προς όφελος των προσφύγων, των εσωτερικά εκτοπισμένων ή των ανιθαγενών. Το βραβείο περιλαμβάνει ένα αναμνηστικό μετάλλιο και χρηματικό έπαθλο 150.000 δολαρίων, μια ευγενική χορηγία των κυβερνήσεων της Ελβετίας και της Νορβηγίας. Σε στενή συνεργασία με την Υ.Α., ο νικητής χρησιμοποιεί το χρηματικό έπαθλο για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος που συμπληρώνει το υπάρχον έργο του.

Το πρόγραμμα για το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν χρηματοδοτείται σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελβετίας, την κυβέρνηση της Νορβηγίας, το Δημόσιο Συμβούλιο της Δημοκρατίας και του Καντονίου της Γενεύης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πόλης της Γενεύης, καθώς και το Ίδρυμα IKEA.


Σχετικά με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ηγείται της διεθνούς δράσης για την προστασία ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω συγκρούσεων και διώξεων. Παρέχουμε σωτήρια βοήθεια όπως στέγαση, φαγητό και νερό, βοηθάμε στη διαφύλαξη των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην εύρεση λύσεων που εξασφαλίζουν στους ανθρώπους ένα ασφαλές καταφύγιο που μπορούν να αποκαλούν σπίτι τους και να χτίσουν τη ζωή τους από την αρχή. Επίσης, καταβάλλουμε προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε ότι οι ανιθαγενείς μπορούν να αποκτήσουν ιθαγένεια.

 

Πηγή: UNHCR

σχόλια