Βιβλιογραφία από το 2000

Έρευνα του ΕΣΠ: Χαρτογράφηση των ειδικών χαρακτηριστικών και αναγκών των κοινοτήτων προσφύγων και μεταναστών που διαβιούν στην Ελλάδα

ΕΛΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Χαρτογράφηση των ειδικών χαρακτηριστικών και αναγκών των κοινοτήτων προσφύγων και μεταναστών που διαβιούν στην Ελλάδα

Έρευνα του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες διεξήγαγε πρωτογενή έρευνα με θέμα την Χαρτογράφηση των ειδικών χαρακτηριστικών και αναγκών των κοινοτήτων που διαβιούν στην χώρα μας, στο πλαίσιο του προγράμματος«Ενδυνάμωση του διαπολιτισμικού διαλόγου και ενίσχυση των κοινοτήτων Υπηκόων Τρίτων Χωρών για την προάσπιση και άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους»[1].  

 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μελών 13 κοινοτήτων μεταναστών και προσφύγων, το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2015 έως και τον Απρίλιο του 2016. Σκοπός ήταν ο εντοπισμός και η καταγραφή με τρόπο πρωτογενή και αυθεντικό των ιδιαίτερων αναγκών κάθε επιμέρους ομάδας του πληθυσμού.

Παράλληλα, και σε μια προσπάθεια κατανόησης των ευρημάτων, στη μελέτη παρουσιάζονται όψεις της εφαρμοζόμενης πολιτικής για το άσυλο και την μετανάστευση στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και εξής.

Αν και έχουν συμπληρωθεί 25 χρόνια από την υιοθέτηση της πρώτης εθνικής νομοθεσίας περί αλλοδαπών στο σύγχρονο ελληνικό κράτος, προκύπτει ότι το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα τα μέλη των μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων δεν είναι άλλο από τη δυσκολία πρόσβασης σε διαδικασίες νομιμοποίησης ή προστασίας και εξασφάλισης της νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα. Ακριβώς δε εξαιτίας αυτού του ευρήματος επιχειρούμε αρχικά να παρουσιάσουμε και να κατανοήσουμε τις αιτίες του, αναφερόμενοι στο πλαίσιο που η κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία και οι ασκούμενες πολιτικές διαμόρφωναν στο πεδίο.

Ειδικά για τις ανάγκες της μελέτης συντάχθηκε ερωτηματολόγιο με σκοπό τη διευκόλυνση της διεξαγωγής των συνεντεύξεων με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων. Οι ερωτήσεις είχαν σκοπό να καλύψουν, ει δυνατόν, τις εξής ενότητες: α) σύσταση και οργάνωση κοινοτήτων-οργανώσεων, β) προφίλ μελών, γ) λειτουργία και δράσεις των κοινοτήτων-οργανώσεων, δ) εντοπισμός και αξιολόγηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μέλη τους στην Ελλάδα, πριν και μετά τη νομιμοποίηση τους, ε) ρατσισμός, στ) ανάγκες των κοινοτήτων για τη λειτουργία τους και πιθανή βοήθεια από Κράτος και Κοινωνία των πολιτών.

Οι 13 συλλογικοτήτες Προσφύγων και Μεταναστών που συμμετείχαν ήταν οι εξής: Κοινότητα Αφγανών Ελλάδας, Σύλλογος Απόδημων Ελεύθερων Σύρων, Ουκρανοί της Ελλάδας, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Φόρουμ Προσφύγων, Κοινότητα Μπαγκλαντές, Ένωση Αιγυπτίων Εργαζομένων στην Ελλάδα, Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων στην Ελλάδα, Νιγηριανή Κοινότητα στην Ελλάδα, Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών της Αφρικής, Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων στην Ελλάδα, Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Αιθιοπίας, Κοινότητα Γκάνας.

Διεξαγωγή έρευνας, τεκμηρίωση, επιμέλεια:

Λήδα Λάκκα - Αλέξανδρος Κωνσταντίνου

Δικηγόροι – μέλη της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΣΠ

Διαβάστε την μελέτη εδώ

Περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ 



[1] Η παρούσα μελέτη διεξήχθη στο πλαίσιο του έργου ««Ενδυνάμωση του διαπολιτισμικού διαλόγου και ενίσχυση των κοινοτήτων Υπηκόων Τρίτων Χωρών για την προάσπιση και άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους»» που χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

 

http://www.gcr.gr/index.php/en/news/press-releases-announcements/item/569-2406201601

σχόλια