All News

Αναταραχή στο Λαύριο: «Να φύγουν τώρα τα hotspot, θα καούμε σαν το Μάτι»

Φόβο για τις ζωές τους εκφράζουν κάτοικοι του Δήμου Λαυρεωτικής εξαιτίας των πυρκαγιών που ξέσπασαν σε hotspot της περιοχής που φιλοξενούν μετανάστες. Όπως λένε στο Sputnik, μαζεύουν υπογραφές προκειμένου να μετακινηθούν άμεσα.

Μια ανεξέλεγκτη κατάσταση επικρατεί στα hot spot του Λαυρίου, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της Λαυρεωτικής. Αφορμή στάθηκαν οι πρόσφατες πυρκαγιές, που ξέσπασαν στις άτυπες δομές φιλοξενίας προσφύγων, προκαλώντας την επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Το πιο δύσκολο περιστατικό σημιώθηκε στις 28 Ιουλίου, ξέσπασε φωτιά στην περιοχή της Ποσειδωνίας, κοντά στη Λεωφόρο Σουνίου, σε δύο οικίσκους που ανήκουν σε hotspot στο οποίο φιλοξενούνται πρόσφυγες. 

«Το Λαύριο στάθηκε στους πρόσφυγες. Τους πήγαμε ρούχα και άλλα αντικείμενα στην αρχή της προσφυγικής κρίσης. Τώρα όμως όσοι βρίσκονται στο hotspot απειλούν τις ζωές μας αφού βάζουν φωτιές. Ακούσαμε ότι έβαλαν φωτιά σε στρώματα λόγω προσωπικής διαμάχης», επισημαίνει μεταξύ άλλων στο Sputnik η Κούλα Βλατζή – Οικονόμου, ιατρός και Πρόεδρος του συλλόγου κατοίκων και φίλων Σουνίου.

Παρά το γεγονός ότι πριν από δύο χρόνια, η τότε ελληνική κυβέρνηση έκλεισε επίσημα τα hotspot στο Λαύριο και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός που τα επέβλεπε αποχώρησε από την περιοχή, οι συγκεκριμένες δομές εξακολουθούν να συγκεντρώνουν μετανάστες.

«Οι άνθρωποι που ζουν στο hotspot δεν ξέρουν πως να συμπεριφερθούν. Δεν φταίνε εκείνοι όμως, αλλά οι ελληνικές αρχές που τους παράτησαν και δεν τους έχουν διδάξει να μη λειτουργούν αυθαίρετα», τονίζει η κ. Οικονόμου.

Ακόμα και σήμερα, περίπου 100 άτομα κυρίως κουρδικής καταγωγής παραμένουν σε άτυπη δομή φιλοξενίας στη θέση Νεράκι, ενώ όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, 230 άτομα βρίσκονται μέσα στον εθνικό δρυμό του Σουνίου, στις παλιές παιδικές κατασκηνώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ήταν μέχρι πρότινος επίσημη κρατική δομή φιλοξενίας προσφύγων.

«Στο hotspot του Εθνικού Δρυμού του Σουνίου, το λιμενικό έχει βάρδια κάποιες ώρες. Είναι η μοναδική επιτήρηση που έμεινε από το κράτος. Ο αριθμός όμως των κατοίκων της δομής, αλλάζει. Δεν ξέρουμε τι γίνεται. Ούτε ποιος τους φέρνει, ούτε ποιος τους διώχνει. Οι περισσότεροι δεν έχουν χαρτιά», αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος κατοίκων και φίλων Σουνίου βρίσκεται σε αναζήτηση 2000 υπογραφών για να φύγουν τα hotspot. «Μόνο χθες, μέσα σε 5 ώρες, μαζέψαμε 100 υπογραφές κατοίκων και συνεχίζουμε πόρτα- πόρτα».

«Στα τέλη του 2015, τα hotspot εγκαταστάθηκαν στο Σούνιο. Όλα ελέγχονταν από τις αρχές και κυλούσαν ομαλά. Μέχρι τη στιγμή που το παράτησαν. Σήμερα η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Έχουν μπει μέσα στα hotspot, άτομα από τη Λιβύη το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν. Τρεις φωτιές ξέσπασαν σε 15 ημέρες. Πώς το γλιτώσαμε; Μάλλον μας λυπήθηκε ο Θεός», προσθέτει η κ. Οικονόμου.

Ο υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς η οποία ενδέχεται να ξεκινήσει από τα hotspot και να κάψει όλη την περιοχή, είναι ο φόβος που εκφράζουν οι κάτοικοι.

«Οι πυροσβέστες που μας προστάτεψαν είναι ήρωες αυτές τις ημέρες. Θα καούμε σαν το Μάτι, δεν πάει άλλο. Να μην ξεχνάμε ότι, γενικά, ο αέρας είναι πολύ δυνατός καθώς έως τις 5 Σεπτεμβρίου διαρκούν τα μελτέμια. Το Σούνιο είναι ο τελευταίος πνεύμονας της Αττικής. Θα παλέψουμε για αυτόν», επισημαίνει η κ. Οικονόμου.

«Είμαστε τυχεροί που δεν φύσαγε τη μέρα της τελευταίας φωτιάς, αλλιώς θα είχαμε καεί. Το hotspot είναι εγκατεστημένο μέσα σε πυκνή βλάστηση», επισημαίνει στο Sputnik o Βαγγέλης Ασημάκης, τουριστικός επιχειρηματίας της περιοχής. «Πρόκειται για τουριστική περιοχή με αρχαιολογικό χώρο, δρυμό, μέσα στους πέντε σημαντικότερους δρυμούς στην Ελλάδα. Αλλά αυτό φαίνεται να το ξεχνούν όλοι».

Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι νοικιάζει διαμερίσματα σε κόσμο, αλλά όπως καταγέλλει, «οι άνθρωποι από το hotspot μπαίνουν στις αυλές των διαμερισμάτων, κλέβοντας μικροαντικείμενα».

«Δεν μιλάμε ρατσιστικά, αλλά είναι μεγάλο λάθος η εγκατάστασή τους σε αυτήν την περιοχή.  Μια λύση είναι να τους μοιράσουν στα υπόλοιπα hotspot. Δεν θέλουμε να καούν άνθρωποι, ούτε να υπάρχουν κρούσματα κλοπών. Ούτε όμως θέλουμε να ενισχυθεί η περιοχή με αστυνόμευση, κάτι που μπορεί να γίνει, πιθανότατα λόγω του hotspot», επισημαίνει ο κ. Ασημάκης.

«Ο χώρος υπόκειται σε αλλαγή χρήσης, κάτι που δεν ξέρω πόσο νόμιμο είναι, αφού ήταν παιδικές κατασκηνώσεις για τα παιδιά των υπαλλήλων του Υπουργείου Γεωργίας (σ. σ.  του σημερινού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης)», προσθέτει.

Την Παρασκευή, μέλη του συλλόγου, θα έχουν συνάντηση με τον Δήμαρχο, ενώ έχουν απευθυνθεί στην πυροσβεστική, στο δασαρχείο, στην πυροσβεστική, στα Υπουργεία Δημοσίας Τάξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Mεταναστευτικής Πολιτικής.

«Οι αρχές κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα να απαντήσουν στα αιτήματά μας. Ας γίνει κάτι πριν να είναι πολύ αργά», προσθέτει ο κ. Ασημάκης.

To Sputnik επικοινώνησε με εκπροσώπους του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για να σχολιάσουν την κατάσταση. Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν ήταν διαθέσιμοι.

ΠΗΓΗ: SPUTNIK.GR - Λάμπρος Ζαχαρής

σχόλια