ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποφασιστικό βήμα για τους πρόσφυγες και μετανάστες αθλητές

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Νομοσχέδιο του υφυπουργού Αθλητισμού παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα και στο Κύπελλο όχι μόνο στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και ανιθαγενείς, αλλά και σε όσους έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου ή άδειας διαμονής.

Τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα και στους ερασιτεχνικούς αγώνες Κυπέλλου όχι μόνο οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, αλλά και όσοι έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου, όπως επίσης οι ανιθαγενείς και οι μετανάστες που έχουν άδεια διαμονής ή έχουν καταθέσει αίτηση για άδεια διαμονής, θεσπίζει ρητά το νομοσχέδιο του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, που συζητήθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόκειται για αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της ένταξης των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και της ενδυνάμωσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού με ένα δυναμικό αθλητών πολλοί από τους οποίους διακρίνονται για τις επιδόσεις και το ταλέντο τους.

Το άρθρο 35 αναμένεται να βάλει τέλος στον αποκλεισμό, την ταλαιπωρία και το αίσθημα ματαίωσης πολλών προσφύγων και μεταναστών αθλητών, οι οποίοι έβλεπαν κλειστές τις πόρτες των συλλόγων λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων, πραγματικών ή προσχηματικών.

Το άρθρο 35 του νομοσχεδίου αντικαθιστά την εμφανώς γενικόλογη, αμήχανη και περιοριστική διάταξη του νόμου 2527/1999 (άρθρο 33, παρ. 7: «Στα ελληνικά διασυλλογικά πρωταθλήματα και τους αγώνες κυπέλλου επιτρέπεται να συμμετέχουν ομογενείς ή αλλοδαποί με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, ύστερα από πρόταση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας»).

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ο κανονισμός της ΕΠΟ επιτρέπει την εγγραφή προσφύγων, στην πράξη αφήνει πολλούς πρόσφυγες εκτός, προβαίνοντας σε μια πολύ στενή, περιοριστική και προβληματική ερμηνεία των απαιτούμενων εγγράφων ταυτότητας, η οποία προδίδει άγνοια για το καθεστώς και τη ζωή των προσφύγων.

Η ΕΠΟ απαιτεί διαβατήριο ή πιστοποιητικό γέννησης, που πολλοί πρόσφυγες δεν τα διαθέτουν, ενώ είναι χρονοβόρο, δύσκολο ή και επικίνδυνο να τα προμηθευτούν λόγω του πολέμου στη χώρα τους ή λόγω ενδεχόμενου κινδύνου για την ελευθερία και τη ζωή τους αν φανερωθούν στις αρχές.

Οπως σημείωνε πρόσφατα η ΕΠΟ σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.», «το ζήτημα της απόδειξης της ταυτότητας ενός προσώπου είναι πολύ σημαντικό και για τον έλεγχο, αν είναι εγγραμμένος σε κάποια ομοσπονδία και αν ανήκει σε κάποια ομάδα ως ποδοσφαιριστής, αλλά και περαιτέρω για την πιθανότητα να έχει διαπράξει αδικήματα σε κάποια άλλη χώρα, κ.ο.κ. αφού, όταν δεν διαθέτει αποδεικτικά της ταυτότητάς του έγγραφα, μπορεί να δηλώσει όποια στοιχεία επιθυμεί. Τα έγγραφα που εκδίδει το Δημόσιο σε αυτά τα πρόσωπα είναι “ταξιδιωτικά” έγγραφα (έγγραφα που τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν) και όχι αποδεικτικά ταυτότητας».

Είναι εμφανές ότι η θέση αυτή είναι σε αντίθεση με τη νέα νομοθετική διάταξη, που συγκεντρώνει μάλιστα ευρύτερη πλειοψηφία στη Βουλή και αναμένεται το επόμενο διάστημα η προσαρμογή του κανονισμού της Ομοσπονδίας.

«Ολα τα προηγούμενα χρόνια εντοπίσαμε προβλήματα και εμπόδια σε σχέση με την πρόσβαση των μεταναστών και των προσφύγων στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Το δουλέψαμε, λοιπόν, και το παλέψαμε συντονισμένα μέσα από συναντήσεις με μεταναστευτικές κοινότητες και διαβουλεύσεις με τα συναρμόδια υπουργεία το προηγούμενο διάστημα, ώστε να δώσουμε λύση. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι’ αυτή την εξέλιξη, που κατοχυρώνει νομοθετικά την απρόσκοπτη πρόσβαση μεταναστών και προσφύγων στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Για μας και για μένα προσωπικά ως άνθρωπο που έχει υπηρετήσει για χρόνια τον αθλητισμό μέσα κι έξω από τα γήπεδα, η συμμετοχή στον αθλητισμό είναι ένα από τα πιο ισχυρά μέσα ένταξης στην κοινωνία μαζί με την εκπαίδευση και την εργασία.

»Φέρνει σε άμεση επαφή τους αθλητές μεταξύ τους, αναπτύσσει την ευγενή άμιλλα και τον σεβασμό στους κανόνες, δημιουργεί πραγματικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας για τον κοινό σκοπό. Εξάλλου, η ουσιαστική ένταξη των μεταναστών και προσφύγων αποτελεί τον στόχο της Εθνικής Στρατηγικής για την Ενταξη που έχουμε εκπονήσει και βρίσκεται σε διαβούλευση αυτό το διάστημα, ενώ συνιστά ένα μεγάλο στοίχημα για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

σχόλια