ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυστηρότερη χορήγηση ιθαγένειας θα ζητήσει η γαλλική Δεξιά

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η γαλλική Δεξιά σκοπεύει να εκμεταλλευθεί το σκάνδαλο με τη 15χρονη Λεονάρντα Ντιμπράνι για να δυναμιτίσει ένα από τα θεμέλια του «Δημοκρατικού Συμφώνου»: το δικαίωμα όσων γεννιούνται σε μια χώρα να αποκτήσουν την ιθαγένεια.

Ήδη, πολλά στελέχη του UMP λένε πως δεν πρέπει να παρέχεται η γαλλική υπηκοότητα «στα παιδιά των παρανόμων».
Ο επικεφαλής του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει μέχρι το τέλος του χρόνου στο κοινοβούλιο σχέδιο νόμου που θα περιορίζει τη χορήγηση της γαλλικής ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται στη Γαλλία από ξένους γονείς. «Είναι φυσιολογικό ένα παιδί που γεννιέται στη Γαλλία από γονείς που έφτασαν στη χώρα παρανόμως να γίνεται αυτομάτως Γάλλος;» διερωτήθηκε ο Κοπέ. «Η απάντησή μου είναι όχι».

Την ιδέα αυτή την υποστηρίζει εδώ και 25 χρόνια το Εθνικό Μέτωπο. Ο ίδιος ο Κοπέ την είχε θίξει για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο, με συνέντευξη που έδωσε στο υπερσυντηρητικό περιοδικό Valeurs Actuelles.

Η υπόθεση Λεονάρντα αποτελεί ακόμη ένα σύμπτωμα της στροφής που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια πολλοί συντηρητικοί πολιτικοί στη Γαλλία, ζητώντας να περιοριστούν τα δικαιώματα των μεταναστών, των προσφύγων και γενικότερα όσων ζητούν πολιτικό άσυλο. Οι τρεις αυτές κατηγορίες περιγράφονται από τους πολιτικούς αυτούς ως «λαθρομετανάστες».

Η απέλαση της οικογένειας Ντιμπράνι δείχνει ότι οι ιδέες της ακροδεξιάς έχουν «μολύνει» ακόμη και τους σοσιαλιστές. Ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς δεν διστάζει να ασπαστεί τις ξενόφοβες και ρατσιστικές θέσεις της Μαρίν Λεπέν για τους Ρομά και τους βούλγαρους και ρουμάνους μετανάστες.

Το παράδοξο είναι ότι ο Βαλς βγήκε ενισχυμένος από αυτή την υπόθεση, ενώ ο πρόεδρος Ολάντ βρέθηκε σε δύσκολη θέση, καθώς αποφάσισε να αναμιχθεί προσωπικά και να ταχθεί υπέρ της επιστροφής της Λεονάρντα στη Γαλλία — αλλά χωρίς την οικογένειά της. Η κυβέρνηση δύσκολα όμως μπορεί να κρύψει το ρήγμα που έχει ανοίξει ανάμεσα στον Βαλς και τον πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό.

Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Νταβίντ Ασουλίν επέκρινε την πρόταση του Κοπέ, ξεχνώντας ότι ανάμεσα στα αδέλφια της Λεονάρντα που απελάθηκαν στο Κόσοβο, η Μεντίνα, που είναι η μικρότερη και γεννήθηκε τον Ιούνιο του 2012 στο Πονταρλιέ της Γαλλίας, θα είχε δικαίωμα να αποκτήσει τη γαλλική ιθαγένεια στα 18 της αν έκλεινε μια πενταετία στο γαλλικό έδαφος.

Παρόλο που η υπόθεση Ντιμπράνι είχε απήχηση σε όλη την Ευρώπη, και έδειξε την περιφρόνηση πολλών χωρών της ΕΕ για τα δικαιώματα των Ρομά, οι Βρυξέλλες έχουν αποφύγει να μπουν στη συζήτηση με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μεμονωμένο επεισόδιο. Οι κοινοτικοί θεσμοί, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, δεν έχουν αρμοδιότητα να εκφράζουν απόψεις για μεταναστευτικά ζητήματα. Κατά συνέπεια, εναπόκειται στη Γαλλία να αποφασίσει.

Η Κομισιόν οφείλει να διασφαλίζει ότι μια χώρα εφαρμόζει τους νόμους και ότι οι νόμοι εναρμονίζονται με τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Οι προϋποθέσεις αυτές πληρούνται στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο. Η ερμηνεία αυτή δείχνει ότι οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν αυτή την περίπτωση ως μια οικογένεια που βρίσκεται παρανόμως σε μια χώρα, όχι μια οικογένεια που ζητά άσυλο. Άλλωστε, το άσυλο αυτό ζητήθηκε τρεις φορές και απορρίφθηκε. Πέρα λοιπόν από το σοκ που προκλήθηκε από τις εικόνες μιας 15χρονης που συλλαμβάνεται μέσα στο σχολικό λεωφορείο και απελαύνεται, οι Βρυξέλλες δεν έχουν κανένα λόγο να αντιταχθούν στη γαλλική νομοθεσία και στον τρόπο που εφαρμόστηκε.

Πηγή: AMΠE

Δείτε εδώ την αρχική δημοσίευση.

σχόλια