ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βοήθεια €10 εκατ. από την ΕΕ στην Ισπανία για το μεταναστευτικό κύμα

ΣΚΑΪ.gr

Εδώ και αρκετούς μήνες η Ισπανία ζητεί επανειλημμένα από την Ε.Ε. να την βοηθήσει να περιορίσει τα κύματα μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική και το Μάγρεμπ, τα οποία συγκεντρώνονται στους θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια, στο βόρειο Μαρόκο. Οι δύο αυτοί θύλακες είναι τα μόνα χερσαία σύνορα μεταξύ της Αφρικής και της Ευρώπης.

Βοήθεια ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ στην Ισπανία, προκειμένου να βοηθήσει την ιβηρική χώρα να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό κύμα από τους θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια, στο βόρειο Μαρόκο, δεσμεύτηκε πως θα προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εδώ και αρκετούς μήνες η Ισπανία ζητεί επανειλημμένα από την Ε.Ε. να την βοηθήσει να περιορίσει τα κύματα μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική και το Μάγρεμπ.

Εκατοντάδες μετανάστες συγκεντρώνονται στους δύο αυτούς ισπανικούς θύλακες, τα μόνα χερσαία σύνορα μεταξύ της Αφρικής και της Ευρώπης.

Στη διάρκεια συνάντησής της στη Μαδρίτη με τον ισπανό υπουργό Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντες Ντίας η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ ανακοίνωσε ότι «10 εκατομμύρια από τους έκτακτους πόρους» της ΕΕ θα δοθούν άμεσα στην Ισπανία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Τα εν λόγω κεφάλαια θα υποστηρίξουν «κάποια από τα 26 προγράμματα που έχει προτείνει η Ισπανία για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Θέουτα και τη Μελίγια», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Μεταξύ αυτών των προγραμμάτων περιλαμβάνεται η βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα διαμονής των μεταναστών, σχέδια για την υποστήριξη της εθελοντικής επιστροφής των μεταναστών στις χώρες τους και εργασίες για την ενίσχυση των συνόρων

Από την αρχή του έτους, μεγάλος αριθμός μεταναστών συγκεντρώνεται στους δύο θύλακες, και κυρίως στη Μελίγια, με την ελπίδα να καταφέρει να περάσει στην Ισπανία. Το κέντρο διαμονής μεταναστών στην περιοχή είναι εδώ και πολλούς μήνες υπερπλήρες. Αυτή τη στιγμή διαμένουν εκεί περίπου 2.000 μετανάστες την ώρα που έχει δυνατότητα φιλοξενίας 480.

http://goo.gl/cCGmuT

σχόλια