ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν ηταν παραπλανημένοι, ήταν όμως αγανακτισμένοι

H ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Αν και οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές έσπευσαν να υποστηρίξουν πως οι πρόσφυγες και μετανάστες που συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα Διαβατά «παραπλανήθηκαν από ψευδείς πληροφορίες», η πραγματικότητα είναι διαφορετική: η κίνησή τους ήταν πολιτική και είχε στόχο να πιέσει Ελλάδα και Ε.Ε. να σπάσουν την πολιτική των κλειστών συνόρων που τους κρατούν εγκλωβισμένους

Η κινητοποίηση προσφύγων να περάσουν μαζικά τα σύνορα την περασμένη εβδομάδα για να βρεθούν στην Ευρώπη φαίνεται, τουλάχιστον σε ένα πρώτο επίπεδο, πως ήταν μια οργανωμένη, αλλά απελπισμένη και ενδεχομένως αφελής, όπως αποδείχτηκε, προσπάθεια με στόχο την πολιτική κλειστών συνόρων της Ε.Ε., η οποία παραβιάζει το πνεύμα, αν όχι το γράμμα, της Σύμβασης της Γενεύης.

Σύμφωνα με επικοινωνίες μεταξύ προσφύγων που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.» και άλλες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η προσπάθεια των προσφύγων, τουλάχιστον ενός μεγάλου μέρους τους, να περάσουν τα σύνορα δεν φαίνεται να οφείλεται σε άγνοια ή παραπλάνησή τους ότι τάχα είναι ήδη ανοιχτά τα σύνορα, σενάριο που υιοθέτησαν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, σε μια εμφανή προσπάθεια να μην αναδειχθεί η πολιτική διάσταση της κινητοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», σε ανοιχτή σελίδα στο facebook εμφανίζεται στις 27 Μαρτίου ανταποκριτής κουρδικής καταγωγής να συνομιλεί από την Ελλάδα μέσω Skype με συμπατριώτη του στην Τουρκία και να απαντούν σε ερωτήσεις προσφύγων σχετικά με το επικείμενο ταξίδι.

Με βάση την πρόχειρη μετάφραση σημείων της συνομιλίας που έχει υπόψη της η «Εφ.Συν.», διατυπώνεται η προτροπή να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή με σκοπό να πιεστεί η Ευρώπη, όπως και η προτροπή να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πρόσφυγες έξω από τον καταυλισμό του Κατσικά Ιωαννίνων στις 5 Απριλίου.

Οι πρόσφυγες καλούνταν να μείνουν έξω από τον καταυλισμό και όχι σε σπίτια φίλων, να έχουν μαζί τους σκηνές, τρόφιμα, φάρμακα και γάλα για τα παιδιά.

Το σχέδιο προέβλεπε αναχώρηση από τον καταυλισμό τα ξημερώματα με προορισμό την Αλβανία και, στη συνέχεια, πορεία μέσω Μαυροβουνίου και Βοσνίας, όπου, όπως αναφέρεται, περιμένουν 3.800 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες.

Στη συνομιλία αναφέρεται η ύπαρξη 40 χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία και ρωτούν αν προλαβαίνουν να ενωθούν με το καραβάνι, αλλιώς εναλλακτικά να ξεκινήσουν σε κατοπινή ημερομηνία.

Ο Γερμανός υφυπουργός Εσωτερικών Στέφαν Μάιερ εξέφρασε στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» την αγανάκτησή του για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στα Διαβατά την περασμένη Παρασκευή και κούνησε το δάκτυλο, κατά τη συνήθη τακτική των γερμανικών αρχών.

«Στο μέλλον οι πρόσφυγες πρέπει να ενημερώνονται πιο γρήγορα και άμεσα μέσω διαφόρων καναλιών πληροφόρησης της ελληνικής κυβέρνησης, των ΜΚΟ, της Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, όταν διαδίδονται επίτηδες ψεύτικες πληροφορίες για δήθεν ανοιχτά σύνορα», ανέφερε.

Η γερμανική εφημερίδα, σε άλλη μια από τις συνήθεις κινδυνολογικές απόπειρες να εμφανίσει σοβαρή απειλή στα σύνορα της Ευρώπης, επικαλείται τουρκικά δημοσιεύματα ότι τους τελευταίους τρεις μήνες εντοπίστηκαν 16.318 πρόσφυγες στην τουρκική πλευρά, στα σύνορα με την Ελλάδα.

Ωστόσο, τα νούμερα αυτά δεν φαίνεται να έχουν σχέση με την οργάνωση της μαζικής κινητοποίησης την περασμένη εβδομάδα.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έκαναν λόγο για πληροφορίες εκ μέρους της αστυνομίας ότι πίσω από την κινητοποίηση κρύβονται δίκτυα διακινητών και διαδικτυακοί σέρβερ που βρίσκονται στο εξωτερικό, αλλά δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν αν αυτές οι πληροφορίες αφορούν οικονομική εκμετάλλευση προσφύγων ή διευκόλυνσή τους να περάσουν τα σύνορα.

H ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Πηγή: efsyn.gr

σχόλια