Γνώμες

Διχάζει το hotspot στο Σχιστό

ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Μερικά μέτρα μακριά από τη λεωφόρο Σχιστού, μέσα από τα συρματοπλέγματα του στρατοπέδου Στεφανάκη, διακρίνεται έντονη κινητικότητα: Στρατιώτες μπαινοβγαίνουν από την ορθάνοιχτη πύλη, υλικά μεταφέρονται, λευκές σκηνές ξεπροβάλλουν τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη, έτοιμες να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από τα νησιά.

Το hotspot του Σχιστού έχει αρχίσει να κατασκευάζεται. Θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Πάνου Καμμένου, ως πρώτο βήμα για την αποφυγή εξόδου της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν.

Σε μικρή απόσταση από το στρατόπεδο, στη διασταύρωση των λεωφόρων Σχιστού και Γρηγορίου Λαμπράκη, εκεί όπου προχθές στήθηκε το σκηνικό των παράλληλων συγκεντρώσεων -των αλληλέγγυων προς τους πρόσφυγες από τη μία πλευρά και των αντιτιθέμενων στη δημιουργία Κέντρου Μετεγκατάστασης από την άλλη- οι συζητήσεις συνεχίζονται. Οι προκηρύξεις στο έδαφος πυροδοτούν πολιτικές αντιπαραθέσεις και η τοπική κοινωνία φαίνεται να αναζητεί τις ισορροπίες της.

Ζητούν εγγυήσεις
Διχασμένοι οι περισσότεροι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι συμπάσχουν με τους πρόσφυγες, ανησυχούν όμως για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα λειτουργεί η νέα δομή. Οι περισσότεροι δηλώνουν έλλειψη εμπιστοσύνης στο κράτος και ζητούν εγγυήσεις για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και για την αποφυγή έντασης στη γειτονιά τους.

  Λευκές σκηνές τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη, έτοιμες να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από τα νησιά. Το hotspot του Σχιστού έχει αρχίσει να κατασκευάζεται

Λευκές σκηνές τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη, έτοιμες να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από τα νησιά. Το hotspot του Σχιστού έχει αρχίσει να κατασκευάζεται

«Τους θέλουμε. Αλλά πώς θα τα καταφέρουμε;», λέει μιλώντας στο «Εθνος» η κ. Χρυσούλα, κάτοικος Σχιστού επί σειρά ετών. «Εμείς είμαστε άνεργοι, αν έρθουν και εκείνοι τι θα κάνουμε; Πού θα βρεθούν δουλειές; Φοβάμαι πως αν έρθουν, δεν πρόκειται να φύγουν: όλες οι χώρες κλείνουν τα σύνορα σιγά σιγά. Ετσι που μας κατάντησαν δεν ξέρουμε τι να κάνουμε...».

Οι δήμαρχοι του Πειραιά με κοινή ανακοίνωσή τους εμφανίζονται θετικοί στη δημιουργία του Κέντρου, θέτουν, όμως, προϋποθέσεις: Ζητούν ο αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενούνται να εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ παράλληλα αναμένουν από την κυβέρνηση την κατάρτιση σχεδίου διασποράς των προσφύγων στο Λεκανοπέδιο και στην υπόλοιπη χώρα.

   Είμαστε κι εμείς πρόσφυγες και τους νιώθουμε, λέει η κ. Σουμέλα

Είμαστε κι εμείς πρόσφυγες και τους νιώθουμε, λέει η κ. Σουμέλα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας, το στρατόπεδο στο Σχιστό θα είναι ανοικτού τύπου αλλά φρουρούμενο με δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 4.000 ατόμων.

Σε πρώτη φάση προγραμματίζεται να μεταφερθούν σε αυτό 500 πρόσφυγες οι οποίοι βάσει του σχεδιασμού θα παραμένουν στον χώρο μέχρι 72 ώρες και στη συνέχεια θα κατευθύνονται προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω ειδικών προγραμμάτων. Αντίστοιχο Κέντρο Μετεγκατάστασης έχει αποφασιστεί να λειτουργήσει και στη Σίνδο. Για τα δύο στρατόπεδα έχουν προβλεφθεί 3.000 θέσεις σε σκηνές οι οποίες στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από 1.100 προκατασκευασμένα οικήματα, ενώ την ευθύνη για τη λειτουργία τους θα έχει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και για τη διαφύλαξη της τάξης η Αστυνομία.

  Εχουμε σηκώσει περισσότερα βάρη από αυτά που μπορούμε, λέει ο κ. Θεόφιλος

Εχουμε σηκώσει περισσότερα βάρη από αυτά που μπορούμε, λέει ο κ. Θεόφιλος

Θα μείνουν προσωρινά, δεν υπάρχει λόγος για φασαρία

«Δεν είμαι αντίθετη με το να φτιαχτεί εδώ κέντρο φιλοξενίας, είναι πονεμένοι άνθρωποι» λέει η κ. Σουμέλα. «Πιστεύω ότι οι αντιδράσεις είναι κυρίως πολιτικές, δεν υπάρχει λόγος για τέτοια φασαρία. Θα μείνουν εδώ προσωρινά και φυλασσόμενοι. Δεν είναι οικονομικοί μετανάστες, δεν ήρθαν να μας πάρουν τις δουλειές, είναι άνθρωποι κυνηγημένοι. Είμαστε κι εμείς πρόσφυγες και τους νιώθουμε. Ο πατέρας μου ήταν από την Αγκυρα και η μητέρα μου από τη Μικρασία. Είδα τις εικόνες από τα βομβαρδισμένα σπίτια τους και τρελάθηκα. Οι άνθρωποι αυτοί ρισκάρουν τις ζωές τους και τις ζωές των παιδιών τους για να έρθουν επειδή δεν αντέχουν άλλο. Είναι πονεμένοι, έχουν το δράμα τους, να έχουν και εμάς...;», τονίζει η κάτοικος της περιοχής.

ΑΝΝΑ  «Μια ανησυχία υπάρχει, όμως τους βλέπω και λέω τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Σκέφτομαι ότι μπορεί να έρθουμε κι εμείς στη θέση τους μια μέρα, όπως έχουν γίνει τα πράγματα και λέω ας γίνει το κ

ΑΝΝΑ

«Μια ανησυχία υπάρχει, όμως τους βλέπω και λέω τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Σκέφτομαι ότι μπορεί να έρθουμε κι εμείς στη θέση τους μια μέρα, όπως έχουν γίνει τα πράγματα και λέω ας γίνει το καλύτερο γι' αυτούς. Είναι άνθρωποι και βασανίζονται».

Αν υπάρχει σωστή φύλαξη τότε να γίνει το Κέντρο

«Θέλουμε φύλαξη. Αν υπάρχει φύλαξη ας φέρουν το Κέντρο και έξω από το σπίτι μας. Είναι άνθρωποι κι αυτοί, όμως έχουμε σηκώσει περισσότερα βάρη από αυτά που μπορούμε. Δεν αντέχουμε άλλον Ελληνα νεκρό, δεν αντέχουμε ως χώρα άλλους ανασφάλιστους», υποστηρίζει ο κ. Θεόφιλος. «Εδώ δουλεύουμε τόσα χρόνια και δεν μπορούμε να βγάλουμε μια σύνταξη. Αν είναι καλά φυλαγμένοι, ναι. Οσοι προέρχονται από τον πόλεμο χρειάζονται ειδική μεταχείριση και πιστεύω ότι πρέπει να τους δώσουμε ό,τι μπορούμε κι ακόμα παραπάνω, οι υπόλοιποι πιστεύω ότι πρέπει να επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Αν δεν υπάρχει φύλαξη, θα ξεχυθούν πεινασμένοι άνθρωποι στον δρόμο και τότε τι θα γίνει;», καταλήγει.

ΓΙΑΝΝΗΣ  «Δεν θέλουμε το hotspot, να το πάνε στα βόρεια προάστια όπου μένουν εκείνοι που θέλουν τους πρόσφυγες. Φοβόμαστε τις ασθένειες -εδώ κοντά υπάρχουν σχολεία και μικρά παιδιά- και την εγκληματικ

ΓΙΑΝΝΗΣ

«Δεν θέλουμε το hotspot, να το πάνε στα βόρεια προάστια όπου μένουν εκείνοι που θέλουν τους πρόσφυγες. Φοβόμαστε τις ασθένειες -εδώ κοντά υπάρχουν σχολεία και μικρά παιδιά- και την εγκληματικότητα. Δεν θα μπορούμε πια να ζούμε στην περιοχή όπως ήμασταν στο παρελθόν».

ΤΟ ΕΘΝΟΣ - Κατερίνα Ροββά
Φωτογραφίες Χάρης Γκίκας

 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64328994

σχόλια