ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εγκαινιάστηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη του Αγρινίου έκθεση για τους πρόσφυγες του '22

CNN GREECE

Εγκαινιάστηκε σήμερα στην Δημοτική Πινακοθήκη του Αγρινίου, η έκθεση «Πρόσφυγες του '22 στην Αττική και το Αγρίνιο», την οποία διοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τονδικηγορικό σύλλογο Αγρινίου.

Στην ομιλία του ο υπουργός ΕσωτερικώνΠαναγιώτης Κουρουμπλής, αφού αναφέρθηκε στα όσα έζησαν οι έλληνες πρόσφυγες το 1922, στην συνέχεια μίλησε για την πρόοδό τους και την συμβολή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε και για την σημερινή κατάσταση, σχετικά με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Όπως τόνισε, «ο ελληνικός λαός μαζί και η Ορθοδοξία επέδειξε αγάπη και αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους και δεν υποκύψαμε στην ξενοφοβία».

Ακόμη, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ευρώπης, λέγοντας πως«σε πολλές των περιπτώσεων δεν διδάχτηκε από τις συνέπειες του εθνικισμού τον προηγούμενο αιώνα».

Πρόσθεσε δε ότι «η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει τις πολύ μεγάλες της ευθύνες και να κατανείμει με δίκαιο τρόπο τα βάρη αυτών των καταστάσεων», τονίζοντας σε αυτό το σημείο ότι «το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς, δεν μπορούμε να φορτώσουμε το πρόβλημα σε λίγες περιοχές».

Στην συνέχεια μίλησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, η οποία εκπροσώπησε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Τριανταφύλλου «πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας, αναλογιζόμενοι τον αγώνα των Ελλήνων προσφύγων, ώστε να δώσουμε τις δέουσες απαντήσεις στην σημερινή πραγματικότητα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου Λεωνίδας Υφαντής ανέφερε πως η έκθεση «φέρνει στο φως μια όχι και τόσο μακρινή εποχή, που μας γεμίζει συγκινήσεις και πυροδοτεί σκέψεις».

Όσον αφορά στο σημερινό προσφυγικό ζήτημα, ο Λεωνίδας Υφαντής τόνισε πως έχει ιδιαίτερη σημασία η ευαισθησία και την αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός.

 

http://www.cnn.gr/style/politismos/story/48718/egkainiastike-stin-dimotiki-pinakothiki-toy-agrinioy-ekthesi-gia-toys-prosfyges-toy-22

σχόλια