ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξι νεκροί μετανάστες ανοικτά της Σάμου - 17 αγνοούνται

ΤΑ ΝΕΑ

Έξι είναι μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα θύματα της τελευταίας τραγωδίας με μετανάστες έπειτα από τον εντοπισμό δύο ακόμα σορών στην Τουρκία.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζονται καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες το πλοιάριο που βυθίστηκε την Παρασκευή σε απόσταση δέκα ναυτικών μιλίων από το Καρλόβασι της Σάμου μετέφερε έως και 38 άτομα.

Περίπου 13 μετανάστες διασώθηκαν, από τους οποίους οι έξι μεταφέρθηκαν στη Χίο και οι υπόλοιποι στο Λιμεναρχείο Σάμου.

Μία από τις δύο σορούς που βρέθηκαν το Σάββατο ανήκει σε ένα μικρό αγόρι ενώ η δεύτερη πιθανολογείται ότι ανήκει σε τούρκο διακινητή. Εκτιμάται ότι οι αγνοούμενοι είναι 15 - 17 άτομα.

Τη βαθιά θλίψη του για τον χαμό ανθρώπινων ζωών στο νέο περιστατικό διάσωσης μεταναστών από τη θάλασσα ανοικτά της Σάμου εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, από τη Σύμη που περιοδεύει.

«Παρά το γεγονός» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «ότι οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος καθημερινά καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα και για την περιφρούρηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας, η αύξηση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης είναι δραματική».

«Τα συνεχή περιστατικά διασώσεων», συνέχισε ο υπουργός, «αλλά και απωλειών ζωών στη θάλασσα, ωστόσο, επιβεβαιώνουν τους φόβους που έχουν διατυπωθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, για τις αυξητικές διαστάσεις του φαινομένου, που καθιστούν επείγουσα την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη.

»Ως Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναλάβαμε πρωτοβουλίες και εργασθήκαμε σκληρά για μία μεταναστευτική πολιτική που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στη ρίζα του και θα καθιστά ισότιμη τη συνεισφορά όλων των Εταίρων στην αντιμετώπισή του» σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Με εντολή του Πρωθυπουργού, το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία και οι Ενοπλες Δυνάμεις συντονίζουν τη δράση τους ώστε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου» κατέληξε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου.

ΤΑ ΝΕΑ - Πέτρος Στεφανής

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5140680/se-ekseliksh-epixeirhsh-diaswshs-metanastwn-sth-samo/

σχόλια