ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επτά μετανάστες νεκροί σε ναυάγιο στη Μυτιλήνη

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Ναυάγιο σημειώθηκε ανοιχτά της Μυτιλήνης χθες το πρωί, με αποτέλεσμα να πνιγούν 7 άτομα, ενώ από το Λιμενικό και δυνάμεις του Frontex διασώθηκαν 57 άτομα. Η πλαστική βάρκα στην οποία επέβαιναν μετανάστες από την Αφρική, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, είχε ξεκινήσει χθες, στις 2 τα ξημερώματα, από τα παράλια της Τουρκίας. Περίπου στις 7 το πρωί ανατράπηκε για άγνωστους λόγους, παρά τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο παιδιά, τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας, των οποίων οι σοροί ανασύρθηκαν από τις δυνάμεις που έσπευσαν στην περιοχή. Ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων δεν έγινε γνωστός και συνεχίστηκαν οι έρευνες για τυχόν αγνοούμενους.

Αν και οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα από τα παράλια της Τουρκίας δεν έχουν σταματήσει, δεν είχαν σημειωθεί θάνατοι τους τελευταίους μήνες. Τον προηγούμενο χρόνο στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία έφτασαν 32.494 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ 174 άτομα έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας να κάνουν το ίδιο ταξίδι. Από τις αρχές του χρόνου έως και τις 9 Ιουνίου 2019 έφτασαν στα ελληνικά νησιά 10.621 πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων στη Λέσβο και στη Σάμο. Το 40% είναι Αφγανοί και ακολουθούν Σύροι, Ιρακινοί και Παλαιστίνιοι.

Καθώς οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται, καθημερινά επιχειρούν περισσότεροι το ταξίδι προς τα ελληνικά νησιά. Την τελευταία εβδομάδα (3 Ιουνίου-9 Ιουνίου) 868 άνθρωποι έχουν έρθει από την Τουρκία, εκ των οποίων 535 στη Λέσβο, 127 στην Κω, 125 στη Σάμο, 36 στη Λέρο, 15 στη Χίο και 30 σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Την ίδια εβδομάδα μεταφέρθηκαν 431 αιτούντες άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα, ωστόσο η κατάσταση στα νησιά λόγω των συνεχιζόμενων αφίξεων δεν έχει μεταβληθεί: στα hotspots, ειδικά σε Λέσβο (Μόρια) και Σάμο (Βαθύ), παραμένει πολύ μεγαλύτερος πληθυσμός από τη δυναμικότητα των δομών, με αποτέλεσμα οι συνθήκες να είναι άθλιες.

Παράλληλα, καθώς ο πληθυσμός στα κέντρα στην ενδοχώρα αυξάνεται συνεχώς, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προχωρά στην επέκταση των υφιστάμενων δομών, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας σε χθεσινή του συνέντευξη έριξε την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στο Αιγαίο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Για άλλη μία φορά φαίνεται ότι η Ε.Ε. πρέπει να κάνει τολμηρά βήματα και να αλλάξει πολιτική. Η ζωή ακόμα και ενός ανθρώπου που χάνεται προσπαθώντας να περάσει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι ανυπολόγιστη ζημιά».

Ταυτόχρονα, καθησύχασε τους τοπικούς παράγοντες στον Δήμο Καβάλας σε σχέση με τη δομή φιλοξενίας που λειτουργεί στην περιοχή και τις «φημολογίες» όπως τόνισε, ότι πρόκειται το Σάββατο να μεταφερθούν εκεί 2.000 αιτούντες άσυλο. «Γίνονται εργασίες στη δομή της Καβάλας αλλά αυτές αφορούν την αποκατάσταση ζημιών λόγω της πολύχρονης χρήσης και μια μικρή επέκταση του δυναμικού της δομής. Θα γίνει δομή 800 θέσεων, από 580 που είναι σήμερα, οι οποίες (οι επιπλέον) θα αξιοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης», τόνισε.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια