All News

Η υγεία των προσφύγων είναι η υγεία όλων μας

H ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Τη μεγάλη σημασία των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ιδίως για τα παιδιά, αναδεικνύει η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών στα 53 κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας του οργανισμού.

Η έκθεση με τίτλο «Δεν υφίσταται δημόσια υγεία χωρίς να συμπεριλαμβάνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες» είναι η πρώτη του είδους της και στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση των πολιτικών πρωτοβουλιών για την εξασφάλιση υψηλής υγειονομικής περίθαλψης για όλους, όπως σημειώθηκε στην παρουσίαση της έκθεσης την Παρασκευή στο αμφιθέατρο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ.

«Η προτεραιοποίηση των ευάλωτων πληθυσμών και των ατόμων με αυξημένες ιατρικές ανάγκες στις κοινωνίες συνιστά μια ασφαλή στρατηγική για τη δημόσια υγεία», σημειώνει μεταξύ άλλων η έκθεση.

Οπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η ισότιμη και καθολική κάλυψη της υγείας του πληθυσμού και η στήριξη των προσφύγων αποτελεί προτεραιότητα «τόσο από σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και από κουλτούρα αλληλεγγύης προς τους αδυνάτους».

Ο υπουργός σημείωσε ότι θα καλυφθούν τα κενά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας με το νέο πρόγραμμα Philos II, η εφαρμογή του οποίου πάντως εμφανίζει πολύμηνη καθυστέρηση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας υπογράμμισε ότι δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα γρίπης ανάμεσα στους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την Ελλάδα, από το 2016 μέχρι το 2018 εξυπηρετήθηκαν 150 χιλιάδες ιατρικά περιστατικά προσφύγων και μεταναστών, από τους οποίους 46 χιλιάδες ήταν παιδιά. Εισήχθησαν σε νοσοκομείο 16 χιλιάδες, διακομίστηκαν μέσω ΕΚΑΒ 14 χιλιάδες και εμβολιάστηκαν 103 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Η έκθεση επισημαίνει τη σημασία της αντιμετώπισης των μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως η φυματίωση, ο HIV και η ηπατίτιδα, στα οποία είναι ευάλωτοι οι πρόσφυγες εξαιτίας των συνθηκών διαμονής στις χώρες προέλευσης, διέλευσης ή υποδοχής.

Επισημαίνει όμως ότι η κατάσταση της υγείας των προσφύγων, όταν φτάνουν στις χώρες υποδοχής, είναι σε γενικές γραμμές ίδια ή και καλύτερη σε σχέση με αυτή των εγχώριων πληθυσμών, καθώς παρουσιάζουν παρόμοια ή χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης νοσημάτων. Ωστόσο, όσο περισσότερο παραμένουν στη χώρα υποδοχής τόσο συγκλίνει η συχνότητα με αυτή του εγχώριου πληθυσμού.

«Οι μετανάστες συχνά έχουν καλύτερες συνήθειες. Περπατούν περισσότερο, δεν τρώνε έτοιμα φαγητά, κάνουν μειωμένη χρήση αλκοόλ και ουσιών. Θα πρέπει να προαγάγουμε τις συνθήκες διαβίωσής τους και να αλλάξουμε κάποιες δικές μας», επισήμανε στην παρουσίαση της έκθεσης ο Σαντίνο Σεβερόνι, συντονιστής του Προγράμματος για τη Μετανάστευση και την Υγεία του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ.

Η έκθεση καταγράφει υψηλά ποσοστά μετατραυματικού στρες στους πρόσφυγες, ενώ επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργούν στην ψυχική υγεία οι συνθήκες υποδοχής και διαμονής, ιδίως στα παιδιά.

«Η παρατεταμένη διάρκεια εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και οι δυσχερείς κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, όπως η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, έχει αποδειχτεί ότι συνδέονται με την εκδήλωση της κατάθλιψης και άλλων αγχωτικών διαταραχών στους εν λόγω πληθυσμούς», επισημαίνει η έκθεση.

Υπογραμμίζει επίσης τις αρνητικές επιπτώσεις της κράτησης στην υγεία των προσφύγων και των μεταναστών, όπως και της πολύ περιορισμένης φροντίδας υγείας στα κέντρα κράτησης.

«Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, η κράτηση θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση. Παρ’ όλα αυτά, εφαρμόζεται ευρέως σε όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, αν και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν», σημειώνει.

Καταγράφει ακόμη την αυξημένη πιθανότητα να πέσουν θύμα σεξουαλικής βίας οι πρόσφυγες, γυναίκες και άνδρες, ανήλικοι και ενήλικοι, τόσο στις χώρες διέλευσης όσο και στις χώρες υποδοχής, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών, ενώ επισημαίνει τις ελλείψεις των διαθέσιμων υποστηρικτικών υπηρεσιών.

H ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Πηγή: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

σχόλια