ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καλυψώ Γούλα έκλεισε την προεκλογική της εκστρατεία από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια

Με μια επίσκεψη συμβολική και ταυτόχρονα ουσιαστική «έκλεισε» η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καλυψώ Γούλα την προεκλογική της εκστρατεία σε όλη την Ελλάδα. Η κ. Γούλα, η οποία ασχολήθηκε επί σειρά ετών με την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος ως αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, βρέθηκε στην Λέσβο και επισκέφτηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Λέσβου στη Μόρια.

Εκεί την υποδέχτηκε ο αναπληρωτής διοικητής του ΚΥΤ Λέσβου, Δημήτρης Βαφέας, ο οποίος την ενημέρωσε για την λειτουργία του κέντρου, όπου φιλοξενούνται 4.365 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και 278 ασυνόδευτα παιδιά κάτω των 18 ετών. Από αυτά τα 40 είναι ηλικίας κάτω των 14 ετών και φιλοξενούνται στην λεγόμενη safe zone. Το 82% των προσφύγων είναι από το Αφγανιστάν, το 3,5% από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το 2,5% από τη Συρία, ενώ συνολικά στο Κέντρο της Μόριας φιλοξενούνται πρόσφυγες με 27 εθνικότητες.

goyla-lesvos-1-nWUrp.jpg

Στο κέντρο συνόδευσε την κ. Γούλα ο Αστυνόμος Δημήτρης Αμούτζιας, ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία στο θέμα του προσφυγικού.

Η υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη εντός του κέντρου, όπως για παράδειγμα την κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος από την τεχνική υπηρεσία του στρατού, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιουνίου. Η κ. Γούλα συναντήθηκε επίσης με την εκπρόσωπο των 52 εργαζομένων ΣΟΧ, Φανή Αρβανιτέλλη, η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης των συμβάσεων των εργαζομένων, καθώς διαθέτουν τεχνογνωσία και εμπειρία. Σημειώνεται πως στην δομή εργάζονται επίσης 286 υπάλληλοι Κοινωφελούς Εργασίας Ορισμένου Χρόνου.

Κατά τη συνάντησή της με τον Γιώργο Μαραγκουδάκη, senior protection assistant της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έγινε αναφορά στα προγράμματα που δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν για το προσφυγικό στη Θεσσαλονίκη, την περίοδο που η κ. Γούλα ήταν αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης.

Ακολούθως, η κ. Γούλα επισκέφτηκε τη δομή φιλοξενίας ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ και συναντήθηκε με τον Διοικητή του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών δήμου Λέσβου, Σταύρο Μυρογιάννη. Στη δομή, που εποπτεύεται από τον δήμο Λέσβου σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, φιλοξενούνται 1.300 άτομα σε 261 σπιτάκια. Η δομή διαθέτει 16 άτομα προσωπικό, ενώ σε αυτήν δραστηριοποιούνται 11 ΜΚΟ.

Μεταξύ άλλων, η κ. Γούλα επισκέφτηκε το Μουσικό Σχολείο που λειτουργεί υπό την επίβλεψη της ΜΚΟ connectbymusic και παρακολούθησε την πρόβα νεαρών προσφύγων υπό την καθοδήγηση της δασκάλας μουσικής και coordinator του προγράμματος Αννίτας Μαντζουράνη.

Σε δηλώσεις της η υποψήφια ευρωβουλευτής σημείωσε πως «το προσφυγικό ζήτημα θα παραμείνει ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί δεν έχει τελειώσει. Θα μας απασχολήσει πολύ και τα επόμενα χρόνια. Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Λέσβο είναι δύσκολες και δεν περιποιούν τιμή για μια ευρωπαϊκή χώρα». Η Καλυψώ Γούλα αναφέρθηκε στο υπεράνθρωπο έργο των υπηρεσιών και στη συμβολή της τοπικής κοινωνίας του νησιού για την αντιμετώπιση του ζητήματος. «Οι τοπικές κοινωνίες είναι παρούσες. Δεν κλείνουν τα αυτιά και τα μάτια. Κάτι αντίστοιχο έκαναν στην πλειονότητά τους και οι Θεσσαλονικείς», σχολίασε χαρακτηριστικά. Η κ. Γούλα σημείωσε επίσης πως η καθυστέρηση της διαδικασίας παροχής ασύλου αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να επιταχυνθεί, «ώστε οι άνθρωποι είτε να επαναπροωθούνται άμεσα στις χώρες προέλευσής τους, είτε να αποκτούν το καθεστώς πρόσφυγα και να φεύγουν από τις δομές υποδοχής».

Η κ. Γούλα δεσμεύτηκε πως εάν εκλεγεί ευρωβουλευτής θα εργαστεί συστηματικά και μεθοδικά για τη δημιουργία προγραμμάτων και εργαλείων με σκοπό την αντιμετώπιση του προσφυγικού -μεταναστευτικού με ταυτόχρονη στήριξη των τοπικών κοινωνιών που δοκιμάζονται εξαιτίας της κοινωνικής και της οικονομικής κρίσης.

«Τα νησιά μας και οι κάτοικοί τους έγιναν φωτεινό παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Πρέπει να τους στηρίξουμε. Είναι επιτακτική η ανάγκη να προωθήσουμε τον τουρισμό της Λέσβου με καλύτερη ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση και να συμβάλουμε μέσα από συγκεκριμένες και στοχευμένες πολιτικές στην προώθηση των προϊόντων της στο εξωτερικό», δήλωσε η κ. Γούλα.

ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

σχόλια