ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Μετανάστες διανέμουν φαγητό και κουβέρτες με… ποδήλατα παρά τις πολικές θερμοκρασίες

CNN

Απτόητοι, παρά τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες μέρες στη ποδήλατα συνεχίζουν να ετοιμάζουν και να μοιράζουν σε άστεγους πρόσφυγες, αλλά και Έλληνες, ζεστή σούπα, ρούχα και κουβέρτες.

Αλληλέγγυοι από τον κοινωνικό χώρο «Οικόπολις» προσφέρουν καθημερινά ζεστά γεύματα σε σημεία-«ρωγμές» της πόλης, στο Βαρδάρη, όπου έχουν βρει καταφύγιο πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι μένουν σε σκηνές, αρνούμενοι να μεταβούν σε οργανωμένες δομές.

«Πρόκειται κυρίως για νεαρούς άνδρες από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Μαγκρέμπ, οι οποίοι είτε δεν είναι επίσημα καταγεγραμμένοι είτε θέλουν να μένουν κοντά στο κέντρο της πόλης, για να είναι ευέλικτοι σε μετακινήσεις» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Καντερές από το «Οικόπολις», στην κουζίνα του οποίου ετοιμάζονται περίπου 50 μερίδες φαγητού ημερησίως. Τη διανομή αναλαμβάνουν στη συνέχεια εθελοντές με ποδήλατα, που αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευέλικτοι παρά τις χιονοπτώσεις. Όπως ο νεαρός Ομάρ από το Πακιστάν, ο οποίος βρίσκεται αρκετούς μήνες στην Ελλάδα και συμμετέχει εθελοντικά στη διανομή σούπας με το ποδήλατό του. «Μιλάω με τους ομοεθνείς μου και προσπαθώ να τους βοηθήσω, με ρωτάνε πώς είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, αν και πολλοί βρίσκονται ήδη αρκετούς μήνες εδώ», λέει ο Ομάρ. Τέτοιο παράδειγμα είναι ο Αλί από το Πακιστάν, ο οποίος είναι επί σχεδόν δύο χρόνια στην χώρα μας, απασχολούμενος σε διάφορες αγροτικές εργασίες σε νησιά. «Δούλευα στο μάζεμα ελιάς αλλά μόλις τελείωνε η συγκομιδή, οι εργοδότες αρνούνταν να με πληρώσουν με τον ισχυρισμό ότι μου παρείχαν στέγη και φαγητό», καταγγέλλει και μας δείχνει το σπιτικό του, μια μικροσκοπική σκηνή κάτω από ένα υπόστεγο.

Διανομή φαγητού με μικρό φορτηγό

«Ραντεβού» στον Βαρδάρη δίνουν καθημερινά, από τα τέλη Αυγούστου, οι εθελοντές της ομάδας «Philoxenia- food and kindness in action» οι οποίοι σταθμεύουν το φορτηγό τους σε ένα συγκεκριμένο σημείο και μοιράζουν φαγητό σε όλους.

Σύμφωνα με τον κ. Σεραντίνι, καθημερινά ετοιμάζουν 150 μερίδες για μεσημεριανό και 250 για βραδινό, ενώ ακόμη και σε περιπτώσεις πυκνής χιονόπτωσης, όπως των τελευταίων ημερών, βρίσκονται στη θέση τους για να μοιράζουν φαγητό. Ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες και υπνόσακους μοιράζει κάθε Κυριακή, η συλλογικότητα «Room 39» από το Στέκι Μεταναστών Θεσσαλονίκης, στην οδό Ερμού 23, στην κουζίνα του οποίου οι εθελοντές της ομάδας «Philoxenia» ετοιμάζουν τις μερίδες φαγητού. «Κάθε Σαββατοκύριακο, όποιος θέλει, έρχεται και τρώει δωρεάν στο Στέκι μας», δηλώνει ο Χρήστος Γεωργιάδης από το «Room 39», προσθέτοντας ότι η ομάδα υποστηρίζει και περίπου άλλα 10 άτομα που διαμένουν σε διαμερίσματα. «Εκτιμώ πάντως ότι σε όλη την πόλη, παραμένουν άστεγοι περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες», καταλήγει.
Πηγή: www.cnn.gr

σχόλια