All News

Λάθος η πολιτική για το προσφυγικό, καλύτερα τα πάει η ΝΔ

Τι δείχνει έρευνα της εταιρείας To the point στις 13 περιφέρειες της χώρας

Το μη χείρον βέλτιστον. Το ρητό βρίσκει εφαρμογή στην άποψη που έχουν οι Έλληνες για την πολιτική της χώρας μας στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα.

Από την πλέον πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η εταιρεία To the point σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, προκύπτει ότι οι Έλληνες θεωρούμε λανθασμένη την πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις σχετικά με το φλέγον αυτό θέμα, αλλά τουλάχιστον η ΝΔ το χειρίζεται καλύτερα.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν η χώρα ασκεί σωστή ή λάθος πολιτική σχετικά με το προσφυγικό μεταναστευτικό, το «λάθος» συγκεντρώνει ποσοστό 48,3% και το «σωστή» μόλις 23,1%. Λάθος πολιτική ασκεί για τους Έλληνες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, και μάλιστα σε ποσοστό 68%. Παρ’ όλα αυτά σε ποσοστό που μπορεί να χαρακτηριστεί συντριπτικό, αφού αγγίζει το 83%, οι Έλληνες θα επιθυμούσαν μεγαλύτερη ανάμειξη της Ε.Ε. στην εθνική μεταναστευτική πολιτική.

Όσον αφορά την παραμονή της χώρας ή όχι στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, το 64,3% των Ελλήνων θεωρεί πως η χώρα πρέπει να παραμείνει εκεί. Ανάλογο ποσοστό (64,5%) ανησυχεί για την άνοδο των δυνάμεων του ευρωσκεπτικισμού στη χώρα.

Τέλος, μία καλή είδηση που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι στην οικονομία, όπου το παν είναι η ψυχολογία, υπάρχουν οι προϋποθέσεις βελτίωσης. Οι συνέλληνες περιμένουν στο θέμα της οικονομίας η χώρα να τα πάει καλύτερα σε ποσοστό περίπου 55%. Πιο συγκεκριμένα, σε ποσοστό 20,1% είναι σίγουροι ότι το μέλλον είναι λαμπρό στην οικονομία και σε 34,4% μάλλον σίγουροι.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα διεξήχθη τηλεφωνικά μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 5 Οκτωβρίου στις 13 περιφέρειες της χώρας. Συμμετείχαν σε αυτήν 1.162 άτομα, άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 17 ετών.

dimoskopisi.jpg

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Του Δημήτρη Κατσαντώνη

Προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου

της εταιρείας ερευνών και επικοινωνίας «To the point»

Θετικές προσδοκίες για την οικονομική εξέλιξη της χώρας αλλά και ανησυχία από εξωγενείς παράγοντες καταγράφονται στην πανελλήνια έρευνά μας, που διεξήχθη κατά την περίοδο που επικρατούσε ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία (πάντως, πριν από τη στρατιωτική επιχείρηση της τελευταίας στη Συρία), όξυνση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος και διεθνής αβεβαιότητα για το Brexit.

Για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας το 54,5% εκφράζει προσδοκίες βελτίωσης. Από αυτούς, οι περίπου 4 στους 10 προεξοφλούν την οικονομική ανάκαμψη, γεγονός που προφανώς σηματοδοτεί μία αυξανόμενη θετική ψυχολογία, ενισχυτική του οικονομικού κλίματος στη χώρα. Αντίθετα, το 21,5% των ερωτηθέντων διατηρεί έντονες επιφυλάξεις για τη βελτίωση της οικονομίας μας.

Κάτω από το θετικό κλίμα όμως φαίνεται να υποφώσκει μια ανησυχία για το διεθνές περιβάλλον, στοιχείο που στρέφει σημαντική μερίδα των πολιτών προς το αίτημα για «περισσότερη Ευρώπη»: Εκτός από το στοιχείο ότι 2 στους 3 ερωτηθέντες θέλει συμμετοχή της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ενώ το «ευρωσκεπτιστικό» τμήμα κινείται κάτω από 30%), υπάρχει και η πολύ μεγάλη διάθεση προσφυγής για βοήθεια στην Ε.Ε. Το 83% θέλει μεγαλύτερη συμμετοχή της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, ενώ ευρήματα πρόσφατων ερευνών μάς δείχνουν και πολύ μεγάλους βαθμούς συμφωνίας στην ίδρυση ευρωστρατού καθώς και υψηλό ποσοστό ικανοποίησης από την ίδρυση ευρωπαϊκού μηχανισμού για θέματα πολιτικής προστασίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση ίσως πρέπει να ενταχθεί και η ανησυχία από την άνοδο των ευρωσκεπτιστικών δυνάμεων σε πολλές χώρες της Ευρώπης (χαρακτηριστικό: δηλώνει ότι ανησυχεί ακριβώς ίδιο ποσοστό με αυτό που θέλει συμμετοχή της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) αλλά και η σαφής τοποθέτηση των πολιτών (οι 3 στους 4) ότι το Brexit είναι λάθος για το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτούς που το δηλώνουν, υπάρχει ένα μειοψηφικό αλλά ισχυρό ρεύμα (το 37% περίπου) ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να γίνει σεβαστό…

Παρ’ όλα αυτά, εκδηλώνεται και κριτική προς την Ε.Ε. για την πολιτική της στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, μια και η συντριπτική πλειοψηφία (το 68%) θεωρεί λάθος την πολιτική της και μόλις το 12,5% τη θεωρεί σωστή. Στο ίδιο θέμα, οι ερωτηθέντες δηλώνουν τη διαφωνία τους, αν και σε αισθητά μικρότερο βαθμό -20 μονάδες χαμηλότερα- και με την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Αποτελούν ένα στοιχείο προς περαιτέρω διερεύνηση οι λόγοι της διαφωνίας και πρέπει να προβληματίσει τους έχοντες την ευθύνη στο τεράστιο και πολύπλοκο αυτό θέμα, έστω κι αν σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση υπάρχει σαφώς καλύτερη αξιολόγηση από τους πολίτες.

* Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13 Οκτωβρίου 2019

ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

σχόλια