All News

Μαύρα μεσάνυχτα για το προσφυγικό!

Σύμφωνα με έρευνα της Ipsos σε συνεργασία με την ActionAid σχετικά με τις απόψεις σε Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία και Αυστρία για τους πρόσφυγες και μετανάστες, στην Ελλάδα είναι διάχυτες ορισμένες ξενοφοβικές απόψεις που εκπορεύονται από την άγνοια (ειδικά όσον αφορά τους αριθμούς, καθώς οι Ελληνες πιστεύουν ότι η χώρα... κατακλύζεται από τους πληθυσμούς αυτούς) αλλά και κάποιες θετικές, υπέρ της υποδοχής και της αλληλεγγύης.

Δεν είναι ότι η πρόσληψή μας για τη μετανάστευση αγνοεί την πραγματικότητα, είναι ότι αυτή η πρόσληψη, μεσολαβημένη φυσικά από τα ΜΜΕ, είναι όχι απλώς διαστρεβλωμένη αλλά και υπερδιογκωμένη. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο με την αντίληψη των Ελλήνων, αλλά συμβαίνει και στους πολίτες άλλων χωρών όπως είναι η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Αυστρία.

Από την άλλη, παρά την άσχημη εικόνα που έχουμε για τη μετανάστευση, στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες.

Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα έρευνας που έγινε το διάστημα 27 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου στις τέσσερις χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος «CIAK Μigraction», που χρηματοδότησε η Ε.Ε. με στόχο να διερευνήσει τις αντιλήψεις και τα στερεότυπα των πολιτών σε σχέση με τη μετανάστευση.

Σε κάθε χώρα πήραν συνεντεύξεις από 1.000 άτομα ηλικίας 18-70 χρόνων, ενώ την έρευνα στην Ελλάδα πραγματοποίησε η εταιρεία Ipsos σε συνεργασία με την ActionAid.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Ελληνες θεωρούν ότι οι μετανάστες ξεπερνούν τον έναν στους τρεις κατοίκους της χώρας (35%), όταν η αλήθεια είναι πως το ποσοστό τους είναι 8%.

Στην Ιταλία, με πραγματικό ποσοστό μεταναστών στον πληθυσμό 2%, η εσφαλμένη αντίληψη απογειώνει την παρουσία τους στο 31%, στην Ουγγαρία με επίσης πραγματικό ποσοστό 2% θεωρούν δεκαπλάσιο το ποσοστό τους στον πληθυσμό (20%), ενώ στην Αυστρία απλώς υπερδιπλασιάζεται από το πραγματικό 16% στο 35%.

Ολα αρχίζουν από τα ΜΜΕ

Ως υπεύθυνη για αυτήν τη διάσταση της πραγματικότητας με το γιγαντωμένο είδωλό της στις αντιλήψεις αναφέρεται η περιγραφή του φαινομένου στον δημόσιο λόγο και στα ΜΜΕ, που επηρεάζει την εικόνα που σχηματίζουν οι πολίτες: χαίρουν, ωστόσο, στη χώρα μας της χαμηλότερης εκτίμησης, καθώς μόλις το 13% δείχνει να εμπιστεύεται την αξιοπιστία των ειδήσεων, ενώ το σχετικό αφήγημα περί μετανάστευσης θεωρούν ότι είναι ακόμα και θετικά διακείμενο.

Κι ενώ θεσμοί, ΜΚΟ και Ε.Ε. επικρίνονται για τον ρόλο τους, δεν μπορούμε παρά να συμπληρώσουμε για τον σχηματισμό της αρνητικής εικόνας σε βάρος των μεταναστών τις πολιτικές αλλά και τον επίσημο λόγο που τους καθιστά αν όχι «επικίνδυνους», λόγω των αστυνομικών μέτρων σε βάρος τους τουλάχιστον ανεπιθύμητους με τις πολυπροβεβλημένες επιχειρήσεις-«σκούπα» και τις «εκκενώσεις» καταλήψεων.

Διόλου τυχαία, άλλωστε, κυριαρχεί η άποψη ότι για την εγκληματικότητα φταίνε οι μετανάστες, καθώς το 42% θεωρεί ότι οι αλλοδαποί διαπράττουν τα περισσότερα εγκλήματα, ενώ η ασφάλεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τις απόψεις των Ελλήνων απέναντι στους μετανάστες, καθώς οι περισσότεροι φοβούνται την πιθανότητα ύπαρξης τρομοκρατών μεταξύ τους.

Το πόσο αρνητικά διαμορφωμένη είναι η εικόνα σε βάρος των μετακινούμενων πληθυσμών αναδεικνύουν τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι περισσότεροι Ελληνες (64%) πιστεύουν ότι η μετανάστευση είχε αρνητικό αντίκτυπο στη χώρα και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από τους Ιταλούς (57%) και τους Ούγγρους (56%) που έχουν εκλέξει και καθαρά ξενόφοβους πολιτικούς, ενώ οι Αυστριακοί, αν και οι περισσότεροι θεωρούν αρνητική τη μετανάστευση (49%), από την άλλη σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άλλους βρίσκουν θετικές πτυχές του (20%) ή θεωρούν ότι δεν έχει ούτε θετικό ούτε αρνητικό αντίκτυπο (29%).

Την ίδια απόσταση από την πραγματικότητα φανερώνουν και οι απαντήσεις των πολιτών στις τέσσερις χώρες σχετικά με την παρουσία μουσουλμάνων, που τοποθετούν κοντά στο 20%, ενώ κυμαίνεται μεταξύ 5% και 7%. Μερικά από τα ευρήματα της έρευνας ακόμη είναι:

● Οι Ελληνες και οι Ιταλοί –μάλλον ως πολίτες χωρών που δέχονται μεγάλες πιέσεις και λειτουργούν ως πύλες εισόδου στην Ε.Ε.– είναι ιδιαίτερα επικριτικοί με την Ε.Ε., την πολιτική της οποίας αξιολογούν ως αναποτελεσματική. Κορυφαία η δυσαρέσκεια σε σχέση με την ευρωπαϊκή πολιτική για το 76% των Ελλήνων που πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να κάνει περισσότερα για τη διαδικασία ενσωμάτωσης των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα.

● Η αρχή του Δικαίου του Αίματος (Jus Sanguinis) υπερισχύει και αναδεικνύεται σε σημαντικό χαρακτηριστικό για την Ελλάδα σχετικά με την ιθαγένεια σε σύγκριση με την αρχή του Δικαίου του Εδάφους (Jus Soli), που αφορά το δικαίωμα της ιθαγένειας που αποκτά κάποιος αν γεννηθεί σε μια χώρα.

● Οι Ελληνες δυσκολεύονται σε μεγάλο βαθμό να βρουν οποιαδήποτε θετική συνεισφορά μπορεί να έχει η μετανάστευση στη χώρα, ωστόσο στη συντριπτική τους πλειοψηφία φαίνεται να σέβονται τις παραδόσεις και τις συνήθειες των μεταναστών, αρκεί να μην παραβιάζουν τον νόμο.

● Μπορεί η πλειονότητα των Ελλήνων (74%) να αναγνωρίζει ότι υπάρχει συχνή εκμετάλλευση των μεταναστών στην ελληνική αγορά εργασίας, πως οι μετανάστες απασχολούνται σε εργασίες οι οποίες δεν ενδιαφέρουν πια τους Ελληνες (68%) και πως πρέπει να αναγνωριστούν οι δεξιότητές τους (74%), παρ’ όλα αυτά πιστεύουν στην πλειονότητά τους (59%) ότι λόγω της παρουσίας τους δυσκολεύονται να βρουν δουλειά και πως οι Ελληνες εργαζόμενοι πρέπει να προτιμώνται στις προσλήψεις προσωπικού από τις εταιρείες (55%).

● Ανταγωνισμό προδίδει και η άποψη ότι οι μετανάστες χαίρουν «προτεραιότητας» στην πρόσβασή τους στις υπηρεσίες πρόνοιας, που φαίνεται να είναι διαδεδομένη ανάμεσα στις οικογένειες με ανήλικα παιδιά (65%) και στις ηλικίες 35-54 ετών.

Υπάρχουν και θετικά!

Σημαντικά είναι και τα ευρήματα που αφορούν τους πρόσφυγες και εκεί φαίνεται να διαφοροποιούνται σημαντικά οι Ελληνες στην υποδοχή τους, την οποία υποστηρίζει το 63%.

Ετσι, μπορεί το 40% των ερωτώμενων να θεωρεί ότι πρέπει να κλείσουν τα σύνορα, καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί άλλους μετανάστες, αλλά την ίδια στιγμή η πλειονότητα δείχνει αλληλέγγυα στους πρόσφυγες καθώς πιστεύει (72%) ότι εξαναγκάστηκαν σε φυγή από την πατρίδα τους, σε μεγάλο ποσοστό αντιτίθεται στις πρακτικές επαναπροώθησής τους και τάσσεται υπέρ του δικαιώματός τους στη μετακίνηση.

ΠΗΓΗ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - Ιωάννα Σωτήρχου

σχόλια