ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Μετανάστες παγιδεύονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», λέει η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Η ενίσχυση των ελέγχων στα ελληνοτουρκικά σύνορα εξαναγκάζει τους πρόσφυγες από χώρες που πλήττονται από πολέμους και συρράξεις, να επιλέγουν όλο και πιο επικίνδυνους δρόμους διαφυγής».

Του Γιάννη Ελαφρού

Την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και πρόσφυγες σε Ελλάδα και Τουρκία εξέφρασαν με κοινή τους ανακοίνωση χθες στο Παρίσι η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH), η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και το Ευρωμεσογειακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (REMDH). Έντονα επικριτικές είναι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις για την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι ρίχνει το βάρος στην ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων και όχι στην αντιμετώπιση της ποινικοποίησης των προσφύγων και στη δημιουργία δομών υποδοχής.
Η ανακοίνωση είναι αποτέλεσμα διερευνητικής αποστολής μελών των οργανώσεων σε Ελλάδα και Τουρκία, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε κέντρα κράτησης καθώς και συζητήσεις με εκπροσώπους των εμπλεκομένων φορέων. Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ σημειώνει ότι στην Ελλάδα «αφθονούν μαρτυρίες θυμάτων επαναπροωθήσεων που γίνονται από την ελληνική Ακτοφυλακή». Οι διεθνείς οργανώσεις αναφέρονται σε καταστάσεις που δεν τιμούν τη χώρα μας: βία και κακομεταχείριση από όργανα του Λιμενικού Σώματος (ακόμα και σε έγκυες γυναίκες και παιδιά), κλοπές προσωπικών αντικειμένων (κοσμήματα, χρήματα, κινητά τηλέφωνα), ρίψη εγγράφων ταυτοποίησης στο νερό. «Συχνά ρίχνουν με τη βία και τους πρόσφυγες στη θάλασσα προς τα τουρκικά παράλια», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρονται στα πολύ χαμηλά ποσοστά αναγνώρισης διεθνούς προστασίας, που παρέχουν Ελλάδα και Τουρκία και τονίζουν: «Άνθρωποι προερχόμενοι από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία, το Σουδάν, την Ερυθραία, τη Συρία, την Παλαιστίνη, παγιδεύονται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Τέλος, κριτικάροντας τη λογική της Frontex, τονίζουν ότι η ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων δεν σώζει ζωές, αντίθετα οδηγεί στην παραβίαση βασικών δικαιωμάτων –αν όχι στον θάνατο– ανδρών, γυναικών και παιδιών.

Δείτε εδώ την αρχική δημοσίευση.

σχόλια