ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Με ευάλωτη υγεία οι περισσότεροι πρόσφυγες στα νησιά»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Tις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στα hotspots στα νησιά περιέγραψε ο πρόεδρος του ελληνικού φόρουμ προσφύγων Γιόνους Μοχαμεντί, ύστερα από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στη Μόρια και στον Καρά Τεπέ στη Λέσβο. Ο κ. Μοχαμεντί τόνισε ότι οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες λόγω του υπερπληθυσμού αλλά και του μεγάλου χρόνου αναμονής για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου. «Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης, έλλειψη νομικής υποστήριξης αλλά και πρόβλημα ασφάλειας, καθώς σχεδόν κάθε βράδυ γίνονται τσακωμοί», περιέγραψε μιλώντας χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου των οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης δύο χρόνων από τη κοινή δήλωση Ε.Ε.- Τουρκίας για το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων, σημείωσε: Εκείνοι που περιμένουν να εξεταστεί το αίτημά τους, εκείνοι που το αίτημά τους απορρίπτεται και δεν ξέρουν τι να κάνουν και όσοι το αίτημά τους γίνεται δεκτό και οι οποίοι επίσης δεν ξέρουν τι να κάνουν. «Δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να φεύγουν για την Αθήνα και μετά να επιστρέφουν στα νησιά όπου μπορούν να εξασφαλίσουν τροφή έξω από τα camps. H κατάσταση αυτή σαφώς ευνοεί τους διακινητές που κάνουν χρυσές δουλειές στα νησιά», κατέληξε. Ο Αγης Τερζίδης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, μιλώντας στην ίδια συνέντευξη, δήλωσε ότι ο πληθυσμός που βρίσκεται εγκλωβισμένος στα νησιά είναι στην πλειονότητά του ευάλωτος όσον αφορά την κατάσταση της υγείας του. «30% είναι θύματα βασανιστηρίων» σημείωσε, προσθέτοντας ότι για τους περισσότερους πρέπει να γίνει άμεσα άρση του γεωγραφικού περιορισμού προκειμένου να έρθουν στην ενδοχώρα και να έχουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ η παραμονή στο hotspot επιδεινώνει την κατάστασή τους. «Είναι ανήθικο από ιατρική πλευρά να κάνεις διάγνωση και στη συνέχεια να μη δίνεις θεραπεία», κατέληξε.

Ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστείας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τόνισε ότι με την κοινή δήλωση η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να εξαγοράσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, κρατώντας μακριά τους πρόσφυγες από το οπτικό πεδίο των κατοίκων της Ε.Ε. Zήτησε, επίσης, να μεταφερθούν στην ενδοχώρα όσοι βρίσκονται στα νησιά.

 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Τάνια Γεωργιοπούλου

http://www.kathimerini.gr/954904/article/epikairothta/ellada/me-eyalwth-ygeia-oi-perissoteroi--prosfyges-sta-nhsia

 

σχόλια