ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μουζάλας - Λε Κλερκ στην Κρήτη για τους πρόσφυγες

Με πλήθος διευκρινιστικών ερωτήσεων προσέρχονται την Τρίτη (11/10) σε έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ οι δήμαρχοι της Κρήτης για το ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων στο νησί. Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδεται στη συγκεκριμένη συνάντηση είναι η ανακοίνωση της έλευσης στο Ηράκλειο του ίδιου του επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπ Λε Κλερκ. Βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή στη σύσκεψη και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επισήμως.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στη σύσκεψη είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την φιλοξενία των προσφύγων σε μικρές δομές και όχι σε camps, όπως έχουν ήδη ζητήσει οι δήμαρχοι της Κρήτης, αίτημα που έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την σχετική απόφαση της ΠΕΔ (στις 13/9) εντούτοις δεν έχει δοθεί ακόμα καμία πληροφόρηση για τον τρόπο υπαγωγής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα από πολίτες που επιθυμούν να διαθέσουν κάποιο κατάλυμα ενώ ελάχιστοι δήμοι έχουν προχωρήσει στη διαδικασία εξεύρεσης σπιτιών ή μικρών ανενεργών ξενοδοχείων στην περιοχή τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν παράσχει οι κυβερνητικοί βουλευτές στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΠΕΔ αναμένεται να καλυφθεί από πόρους της Ύπατης Αρμοστείας το κόστος για τυχόν επισκευές μικρής έκτασης στα διαθέσιμα καταλύματα, ώστε να καταστούν απολύτως βιώσιμα για τους πρόσφυγες ενώ πρόκειται να καλυφθεί και το ενοίκιο για δύο χρόνια στις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Ωστόσο, όλα αυτά μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει τη μορφή κάποιας επίσημης δέσμευσης ή εγγράφου και δεν έχει υπάρξει κυβερνητική ανακοίνωση για τις δεκάδες παραμέτρους που θα προκύψουν στην υλοποίηση του προγράμματος. (π.χ. ποιος θα ελέγξει την καταλληλότητα των καταλυμάτων, με ποιο τρόπο θα καταβάλλονται οι ενισχύσεις και φυσικά αν θα εμπλακούν ΜΚΟ σε ό,τι αφορά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, τη σίτιση των προσφύγων κτλ).

Όλα αυτά θα γίνει προσπάθεια να διευκρινιστούν στη σύσκεψη των δημάρχων με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καθώς παρά τη σύσταση εξαμελούς αντιπροσωπείας των δημάρχων στις 13/9 αυτή δεν κατέστη δυνατό να λάβει σημαντικές πληροφορίες από το αρμόδιο υπουργείο. Η καθυστέρηση αυτή πάντως εκτιμάται πως θα οδηγήσει και σε καθυστέρηση της έλευσης των προσφύγων (που αρχικά είχε προσδιοριστεί για τον Νοέμβριο) καθώς οι δήμαρχοι εμφανίζονται έτοιμοι να απαιτήσουν να μην ξεκινήσει καμία διαδικασία μετεγκατάστασης αν δεν κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα ως προς τον τρόπο φιλοξενίας.
 

http://www.ekriti.gr/kriti-irakleio/moyzalas-le-klerk-stin-kriti-gia-toys-prosfyges

σχόλια