ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα κυβέρνηση: Νέο «πακέτο» για το προσφυγικό στο τραπέζι

ΕΘΝΟΣ

Την αποτελεσµατικότερη διαχείριση των µεταναστευτικών ροών συζήτησαν µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος και οι συναρµόδιοι υπουργοί

ο µήνυµα ότι η νέα κυβέρνηση αναµένεται να εφαρµόσει ένα εναλλακτικό οικονοµικό πρόγραµµα, βασιζόµενο σε ένα ουσιωδώς διαφορετικό µείγµα από αυτό των προκατόχων της, µε κύριο άξονα τη µείωση της φορολογίας, κοµίζει κατά πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την απογευµατινή συνάντησή του µε τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Ανώτερες κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως η κατάθεση του φορολογικού νοµοσχεδίου συνιστά κατ’ ουσίαν την αφετηρία εφαρµογής µιας φιλοαναπτυξιακής και φιλοεπενδυτικής στρατηγικής, χωρίς να απειλείται η επίτευξη των προκαθορισµένων δηµοσιονοµικών στόχων. Στο Μέγαρο Μαξίµου θεωρούν, εξάλλου, πως δεν θα υπάρξει απόκλιση από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασµα, προεξοφλώντας ότι παρεµβάσεις όπως η µείωση των φόρων αποτελούν στέρεες βάσεις για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Αναµόρφωση πλαισίου για το μεταναστευτικό

Την ίδια ώρα, αλλαγή φιλοσοφίας και καλύτερο συντονισµό ανάµεσα στις εµπλεκόµενες πλευρές, µε στόχο την αποτελεσµατικότερη αντιµετώπιση του προσφυγικού - µεταναστευτικού ζητήµατος προοιωνίζεται η χθεσινή ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και µε τη συµµετοχή του Ευρωπαίου επιτρόπου ∆ηµήτρη Αβραµόπουλου, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουµουτσάκου και του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη στο Μέγαρο Μαξίµου. «Αποτελέσµατα και γρήγορα» ήταν κατά πληροφορίες η... αξίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αφενός σκοπεύει να «εµπλέξει» πιο ενεργά την ΕΕ και αφετέρου να ενισχύσει τη θωράκιση των θαλασσίων συνόρων µας.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται και η αναµόρφωση του θεσµικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, µε στόχο τη σύντοµη, δίκαιη και αποτελεσµατική απονοµή του. Σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, η σχετική νοµοθετική πρωτοβουλία, η οποία αναµένεται το αργότερο έως το τέλος του τρέχοντος έτους, κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ για την αποσυµφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Αµεση προβάλλει και η ανάγκη ενός νέου, ολοκληρωµένου σχεδίου για την ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλάσσιων, που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναµη υπό ελληνική διοίκηση µε ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης.

Υπό αυτό το πρίσµα κρίσιµη θεωρείται η αναβάθµιση του υλικοτεχνικού εξοπλισµού και δη ο καλύτερος δυνατός εξοπλισµός της Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς η Τουρκία αξιοποιεί τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ώστε να αµφισβητεί διά της πλαγίας οδού τα κυριαρχικά µας δικαιώµατα στο Αιγαίο. Συναφής µε τα προαναφερθέντα και η απορρόφηση των περίπου 200 εκατοµµυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταµείο, µε την κυβέρνηση να µελετά και εναλλακτικούς τρόπους χρηµατοδότησης της αγοράς νέων σκαφών. Επιπλέον, η πιστή εφαρµογή της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας είναι ακόµη µία πτυχή στην κατεύθυνση της οποίας αναµένεται να κλιµακώσει πρώτιστα διά της ευρωπαϊκής οδού τις πρωτοβουλίες του το Μέγαρο Μαξίµου, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει κατά πληροφορίες και τη διµερή συνεννόηση µε την Αγκυρα, µε τον κ. Κουµουτσάκο να µην αποκλείεται το αµέσως προσεχές διάστηµα να επιδιώξει επαφή µε τον Τούρκο οµόλογό του.

Οι συνθήκες διαβίωσης

Το Μέγαρο Μαξίµου θεωρεί κοµβικής σηµασίας την άµεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους µετανάστες στη χώρα µας, µε κύρια µέριµνα τις ευάλωτες οµάδες και τα ασυνόδευτα παιδιά, ενώ επικεντρώνει το ενδιαφέρον του και στην ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάµο, ώστε να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης. Τέλος, αποφασίστηκε η ενσωµάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας. «Η Ελλάδα είναι σηµαντικός παράγοντας σταθερότητας στην Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν είναι µόνη της, έχει τη στήριξη της ΕΕ και µε τη βούληση της κυβέρνησης θα γίνει ακόµη πιο αποτελεσµατική αυτή η διαχείριση» επεσήµανε ο αρµόδιος επίτροπος ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος, ενώ ο Γιώργος Κουµουτσάκος επέµεινε ότι «ζητάµε περισσότερη, ουσιαστικότερη και αποτελεσµατικότερη αλληλεγγύη και εµείς θα κάνουµε αυτό που πρέπει».

Η εξίσωση για τον επίτροπο

Η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Αντώνη Σαµαρά ανατροφοδότησε τα σενάρια σχετικά µε την κυβερνητική πρόταση για τον επόµενο Ελληνα επίτροπο, καθώς το όνοµα του πρώην πρωθυπουργού ενεπλάκη εκ νέου τα τελευταία 24ωρα στη συγκεκριµένη φηµολογία. Πηγές του Μεγάρου Μαξίµου επεσήµαιναν πως τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται κλειδωµένο, προσθέτοντας, ωστόσο, πως έως τις προγραµµατικές δηλώσεις της κυβέρνησης το προσεχές Σαββατοκύριακο θα υποδειχθεί πιθανώς ο προτεινόµενος από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει χαρτοφυλάκιο στη νέα Κοµισιόν. Σύµφωνα µε την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, οι δύο άνδρες είχαν µία εφ’ όλης της ύλης συνάντηση σε πολύ καλό κλίµα για τις πολιτικές εξελίξεις µετά τη νίκη της Νέας ∆ηµοκρατίας στις 7 Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Σαµαρά για την ολόθερµη στήριξή του καθ’ όλη την περίοδο που προηγήθηκε των εκλογών.Το µεσηµέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των καθιερωµένων πλέον επισκέψεών του εν όψει των προγραµµατικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ - ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ

σχόλια