ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεπερνούν τις 48.000 οι αφίξεις προσφύγων στα ελληνικά νησιά φέτος

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 48.000 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, έχουν φτάσει μέχρι στιγμής φέτος στα ελληνικά νησιά. Ο αριθμός αυτός έχει ήδη ξεπεράσει τις περίπου 43.500 αφίξεις μέσω θαλάσσης για όλο το 2014. Η Λέσβος συνεχίζει να δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων αγγίζοντας σχεδόν τις 19.000. Εκατοντάδες πρόσφυγες φεύγουν καθημερινά από το νησί με κατεύθυνση την Αθήνα, μετά τη διαδικασία ταυτοποίησης, ελέγχου και καταγραφής.

Αυτή τη στιγμή παραμένουν στη Λέσβο περίπου 2.200-2.500 άτομα, στην πλειονότητά τους πρόσφυγες. Το κέντρο ταυτοποίησης στη Μόρια στεγάζει προς το παρόν πάνω από 1.000 άτομα, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ την επίσημη χωρητικότητα του κέντρου. Επιπλέον, το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στο Καρά Τεπέ χρησιμοποιείται ως προσωρινός χώρος στέγασης για περίπου 1.000 ακόμα πρόσφυγες.

Η Ύπατη Αρμοστεία διατηρεί μόνιμη παρουσία στη Λέσβο, όπως και σε άλλα βασικά σημεία εισόδου του Β.Α. Αιγαίου, ενημερώνοντας τους νεοαφιχθέντες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, με τη βοήθεια εκπαιδευμένων διερμηνέων, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Μετάδραση. Η ομάδα της Ύπατης Αρμοστείας επίσης συνδράμει τις αρχές στον εντοπισμό και την περαιτέρω παραπομπή  ευάλωτων περιπτώσεων, όπως ασυνόδευτα παιδιά, άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και θύματα βασανιστηρίων και διαμεσολαβεί μεταξύ όλων των φορέων που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρώτης υποδοχής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα κρίσιμα προβλήματα, όπου αυτό είναι δυνατό. Παράλληλα, ο Οργανισμός διανέμει βασικά είδη πρώτης ανάγκης (υπνόσακους και είδη προσωπικής υγιεινής) στους νεοαφιχθέντες, με προτεραιότητα στις ευάλωτες περιπτώσεις.

Στη Μόρια λειτουργεί επίσης κινητή μονάδα της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, όπου εντάσσεται και κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου για την παροχή ιατρικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που θέτει ο μεγάλος αριθμός των αφίξεων στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, η Ύπατη Αρμοστεία  κάνει έκκληση για επείγουσα ενίσχυση του προσωπικού και των πόρων όλων των κρατικών υπηρεσιών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που εμπλέκονται στην υποδοχή των προσφύγων. Σημαντικό είναι επίσης να ενισχυθεί η στήριξη στις τοπικές κοινότητες των νησιών που δέχονται το μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων.

Πάνω από 100.000 οι αφίξεις στη Μεσόγειο

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, 103.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου το 2015: 54.000 στην Ιταλία, 48.000 στην Ελλάδα, 91 στη Μάλτα και 920 στην Ισπανία. Στο συνολικό αυτό αριθμό περιλαμβάνονται περίπου 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες που αποβιβάστηκαν στη Νότια Ιταλία το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο μιας μεγάλης επιχείρησης διάσωσης που πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της ιταλικής ακτοφυλακής και με συμμετοχή πλοίων του ναυτικού που ανέπτυξε η Frontex αλλά και η Ιταλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η οργάνωση Migrant Offshore Aid Station (MOAS/ Υπεράκτιος Σταθμός Βοήθειας Μεταναστών). Οι πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν προέρχονται κυρίως από την Υποσαχάρια Αφρική, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και εγκύων, και φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή σε κέντρα υποδοχής στην Ιταλία.

http://www.kathimerini.gr/818618/article/epikairothta/ellada/3epernoyn-tis-48000-oi-afi3eis-prosfygwn-sta-ellhnika-nhsia-fetos

σχόλια