ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεριζώθηκε ο πλάτανος στη Μυτιλήνη που έγινε σύμβολο της προσφυγικής κρίσης

LIFO.GR

Δεν άντεξε στον δυνατό άνεμο ο πλάτανος στη Σκάλα Συκαμιάς, το δέντρο στη Μυτιλήνη που είχε σύμβολο της προσφυγικής κρίσης.   Το δέντρο - σύμβολο της προσφυγικής κρίσης στη διάρκεια της διετίας 2015-2016, ο πλάτανος στην παραλία της Σκάλας Συκαμιάς στη βόρεια Λέσβο, δεν άντεξε τον δυνατό βοριά που φυσούσε προχθές Τετάρτη προς Πέμπτη το βράδυ.  

Μεγάλο μέρος του υπεραιωνόβιου δέντρου έσπασε με τον κορμό του να σχίζεται στη μέση και να ξεριζώνεται. Ο πλάτανος στη Σκάλα Συκαμιάς, με τον υπαίθριο χώρο που τον περιβάλλει να έχει πάρει το όνομά του από την ύπαρξη του δέντρου που στην κουφάλα του λειτουργούσε στο παρελθόν καφενείο, έγινε το σύμβολο του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες του πολέμου της Συρίας.  

Αποτέλεσε δε, σημείο αναφοράς για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που με τις πλαστικές τους βάρκες κατευθύνονταν στην ακτή που σηματοδοτούσε το δέντρο αυτό.   Έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο από την δομή του «platanos refugee solidarity» που λειτούργησε επί μεγάλο διάστημα στη σκιά του, ενώ στο παγκάκι δίπλα στη ρίζα του είχαν καθίσει οι τρεις γιαγιάδες της Συκαμιάς, που ήταν υποψήφιες για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Πηγή: www.lifo.gr

Ξεριζώθηκε ο πλάτανος στη Μυτιλήνη που έγινε σύμβολο της προσφυγικής κρίσης Πηγή: www.lifo.gr

σχόλια