ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάει κι έρχεται στη Βουλή η... διάταξη για την απέλαση μεταναστών

ΤΑ ΝΕΑ

Επανακατέθεσε η κυβέρνηση την διάταξη που είχε αποσύρει νωρίτερα από τον νέο μεταναστευτικό κώδικα που συζητείται επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αρχικώς, λόγω των έντονων αντιδράσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λ. Γρηγοράκος απέσυρε την διάταξη που όριζε εάν κάποιος μετανάστης καταγγείλει ψευδώς φαινόμενα ρατσιστικής βίας εναντίον του, τότε απελαύνεται από την χώρα.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «εάν όργανα της Πολιτείας καταγγελθούν ψευδώς για τα ως άνω αδικήματα, τεκμηριωθεί δε η ψευδής καταγγελία μετά από σχετική προκαταρκτική εξέταση, ο καταγγέλλων απομακρύνεται άμεσα από τη χώρα».

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα την επανακατέθεσε. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκης «είναι βασική ανάγκη της πολιτείας να προστατέψει τους ανθρώπους που εφαρμόζουν τον νόμο» και αναρωτήθηκε με αφορμή περιστατικά μεταναστών που καθ’ υπόδειξη των δουλεμπόρων που τους μεταφέρουν υπό άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες, όπως αποδείχθηκε προσφάτως με τον πνιγμό μεταναστών στην θαλάσσια περιοχή της Μυτιλήνης, προχωρούν σε αβάσιμες καταγγελίες περί κακοποίησής τους από τις εκάστοτε αρχές των χωρών υποδοχής: «Ποιος θα ήθελε οι άνθρωποι του λιμενικού σώματος να γίνονται έρμαια σε αβάσιμες καταγγελίες;».

Το θέμα πάντως έχει και ενδοκυβερνητική διάσταση, καθώς ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ. Κ. Τριαντάφυλλος είχε επικροτήσει την απόσυρση της διάταξης από τον «πράσινο» αναπληρωτή υπουργό κ. Γρηγοράκο, λέγοντας ότι με αυτή ουσιαστικά καταργείτο η προστασία των μεταναστών που είχαν πέσει θύματα ρατσιστικής βίας. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του ΠαΣοΚ, ασκήθηκαν εντός της κυβέρνησης πιέσεις ώστε να επανακατατεθεί η επίμαχη ρύθμιση, όπερ και εγένετο, καθιστώντας ασαφές το τι θα πράξει το ΠαΣοΚ εάν τεθεί θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας επί του εν λόγω άρθρου.

http://www.tanea.gr/news/politics/article/5099216/hkseis-afhkseis-apo-thn-kybernhsh-gia-thn-apelash-twn-metanastwn/

σχόλια