ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάτρα: Ελεύθερος ο πολιτικός πρόσφυγας Sami Solmaz - H απόφαση του δικαστηρίου

PATRAS EVENTS.GR

Ελεύθερος είναι από την Τρίτη και μετά ο Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας Sami Solmaz, με βάση την απόφαση του δικαστηρίου της Πάτρας. 

Το Συμβούλιο Εφετών πήρε ομόφωνα την σχετική απόφαση για τον πολιτικό πρόσφυγα που είχε πρωτοστατήσει σε κινητοποιήσεις στην Τουρκία κατά των λευκών κελιών και είχε συλληφθεί και βασανιστεί. Ο ίδιος είναι Κούρδος αλεβίτη στην καταγωγή και αριστερός πολιτικός πρόσφυγας, χωρίς να κρύψει τίποτα από τα δύο στο δικαστήριο. 

Ο πολιτικός πρόσφυγας είχε κρατηθεί φυλακισμένος στην χώρα του επί οχτώ χρόνια χωρίς να δικαστεί. Στην απολογία του κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας συγκλόνισε το δικαστήριο με τα λόγια του, τονίζοντας στους δικαστές ότι αν τον στείλουν πίσω στην Τουρκία, εκεί θα τον σκοτώσουν. 

Ο Sami Solmaz έκανε επί 140 μέρες απεργία πείνας ώσπου τελικά αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος και κατέφυγε στη Γαλλία όπου αναγνωρίστηκε ως πολιτικός πρόσφυγας. Τελικά συνελήφθη στις 27 Απριλίου στο λιμάνι της Πάτρας, σε εφαρμογή διεθνούς εντάλματος, όταν επιχείρησε να ταξιδέψει με πλοίο της γραμμής, παρότι διέθετε γαλλικό διαβατήριο ως αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας.

Το πρωί της Τρίτης στη διάρκεια του δικαστηρίου που έγινε στην Πάτρα για να αποφασιστεί το θέμα της έκδοσής του ή όχι στην Τουρκία, είχε στο πλευρό του αρκετούς αλληλέγγυους. Αξίζει να αναφέρουμε το 2007 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για την υπόθεσή του.

ΠΗΓΗ: PATRASEVENTS.GR

σχόλια