ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανσαμιακή απεργία στις 7/2 για το μεταναστευτικό

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Πανσαμιακή απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό αποφάσισαν φορείς και σύλλογοι της Σάμου, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους «για όλα αυτά που μας έχουν φέρει σε οριακή κατάσταση διεκδικώντας τη λύση τους ΕΔΩ και ΤΩΡΑ!».

Για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας συγκροτήθηκε οργανωτική επιτροπή, η οποία θα επιμεληθεί και θα αποφασίσει τις δράσεις και τη διοργάνωση της κινητοποίησης, με ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω κλιμάκωση.

Προηγήθηκε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Σάμου στις 15 Ιανουαρίου, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα ότι το κλείσιμο του hotspot κι ο απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα «είναι η μόνη λύση που θα φέρει αποτέλεσμα στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί, στα προβλήματα που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά και ο ντόπιος πληθυσμός».

«Η κυβέρνηση συστηματικά μας κοροϊδεύει, μας εμπαίζει κι αδιαφορεί για το ανθρωπιστικό έγκλημα που με την ανοχή της συντελείται στο νησί μας. Έχει τεράστια ευθύνη, όπως και κάθε άλλος που στηρίζει τις επιλογές της και την πολιτική αυτή, για τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Τουρκία και την Ε.Ε., που οδηγεί στον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων στο νησί μας, για την εξαθλίωσή τους, για το ότι αργοπεθαίνουν σε μια πόλη, σε ένα νησί με πολλά προβλήματα με σοβαρές επιπτώσεις σε βάρος της τοπικής κοινωνίας» αναφέρει το τοπικό Επιμελητήριο.

Όπως σημειώνει, «ο Σαμιακός λαός όλα αυτά τα χρόνια σήκωσε και σηκώνει το βάρος του προσφυγικού και στέκεται με αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι θύματα των πολεμικών επεμβάσεων και της οικονομικής εκμετάλλευσης στις χώρες τους, ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους και τις εστίες τους για τα κέρδη των ισχυρών, που δημιουργούν χιλιάδες θύματα, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά. Δεν ανεχόμαστε άλλο να ζουν άνθρωποι μέσα στις λάσπες, το κρύο, τη βροχή με τρωκτικά, ευάλωτοι σε ασθένειες και κακουχίες. Εκφράζουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας και τη συμπόνια μας σε αυτούς τους ανθρώπους».

Κάτοικοι και φορείς της Σάμου απαιτούν:

  • «Εδώ και τώρα να κλείσει το hotspot στη Σάμο και στα άλλα νησιά. Να μη δημιουργηθεί νέο hotspot στη Σάμο.
  • Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί με προτεραιότητα στους ασθενείς, στις ευάλωτες ομάδες και επιτέλους οι Υπηρεσίες Ασύλου να απεγκλωβίσουν τους πρόσφυγες στους οποίους έχει δοθεί άσυλο και παρά τη θέληση τους κρατούνται και παραμένουν "όμηροι" στο νησί. Να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες και από εκεί σε όποια χώρα επιθυμούν.
  • Να μεταφερθούν οι υπηρεσίες ασύλου από το νησί στην ηπειρωτική Ελλάδα.
  • Στη Σάμο να διατηρηθεί μόνο ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου θα διαμένουν για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας.
  • Να καταργηθεί η συμφωνία κυβέρνησης-Ε.Ε.-Τουρκίας που εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά μας».

Οι Σαμιώτες επισημαίνουν ότι τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας διογκώνονται καθημερινά και «η κυβέρνηση δείχνει χαρακτηριστική αναλγησία, αδιαφορεί και κωφεύει. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μη καλύπτονται στοιχειώδεις ανάγκες χιλιάδων κατοίκων του νησιού μας, λόγω των χρόνιων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Το νοσοκομείο αντικειμενικά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, αφού επιβαρύνεται και με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, επειδή η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για δομή υγείας μέσα στο hotspot. Οι εξουθενωμένοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες όλο το 24ωρο, προσπαθώντας να εξετάσουν και να νοσηλεύσουν ντόπιους ασθενείς και πρόσφυγες-μετανάστες με σοβαρότατα προβλήματα υγείας και έξαρση νοσημάτων, τα οποία επιδεινώνονται με τις συνθήκες που ζουν μέσα στο hotspot».

Ως λύσεις προτείνουν:

  • «Να προσληφθούν τώρα παιδίατροι για να λειτουργήσει εύρυθμα η παιδιατρική και μαιευτική κλινική.
  • Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου, όλων των μονάδων υγείας στο νησί, καθώς και του ΕΚΑΒ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών.
  • Δημιουργία ιατρείου μέσα στο ΚΥΤ».

«Για όλα αυτά τα ζητήματα καταλήξαμε ότι ο Σαμιακός λαός πρέπει ενιαία, μαζικά και οργανωμένα να παλέψει και να κινητοποιηθεί.

Καλούμε όλους τους συλλόγους, φορείς, σωματεία επαγγελματιών, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, τον λαό του νησιού μας να συνεδριάσουν άμεσα, να συζητήσουν με τα μέλη τους, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτυχία της απεργίας. Το δίκιο είναι με το μέρος μας. Όλοι στον αγώνα για την επιτυχία της απεργίας. Κανείς στις 7 Φλεβάρη να μη μείνει στο σπίτι, στο μαγαζί του, στο γραφείο, το χωράφι του» τονίζει το Επιμελητήριο Σάμου.

Το σχετικό κείμενο υπογράφουν 13 τοπικοί φορείς: Επιμελητήριο, Εργατικό Κέντρο, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ, Εμπορικός Σύλλογος Σάμου, Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου, Δικηγορικός Σύλλογος, Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας, Ένωση Ξενοδόχων Σάμου, Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων, Σύνδεσμος Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων, Οδοντιατρικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος, Σύλλογος Πολυτέκνων.

Την πανσαμιακή απεργία στηρίζουν η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, ο δήμος Σάμου και η Ιερά Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών.

Σημειώνεται ότι για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, στους δρόμους της πόλεως Σάμου διαδήλωσαν το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με αίτημα την επίσπευση της αποχώρησής τους από το ΚΥΤ και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους όσο παραμένουν εκεί.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

σχόλια