ΔΡΑΣΕΙΣ

Πιλοτικό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες σε Θήβα και Λιβαδειά

Αθήνα 9.84

Μνημόνιο συνεργασίας για την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος με τίτλο «HELIOS» (Hellenic Integration System) υπέγραψαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι δήμαρχοι Θήβας και Λιβαδειάς και ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα, που στοχεύει στην εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Το πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμοστεί αρχικά στους δύο δήμους και σε επιλεγμένο δείγμα 80 προσφύγων σε Λιβαδειά και 40 σε Θήβα, θα αξιοποιήσει παροχές που ήδη προσφέρονται, όπως η στέγαση, η χρηματική βοήθεια, η εκπαίδευση και θα τις συνδυάσει με νέες υποστηρικτικές δράσεις, όπως η συμβουλευτική εργασίας, η κοινωνική υποστήριξη, η τεχνική κατάρτιση και η διευκόλυνση της πρόσβασης σε τοπικές υπηρεσίες.

Στους επιλεγμένους πρόσφυγες θα υπάρξει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ένταξης, θα γίνει καταγραφή του επαγγελματικού και εκπαιδευτικού προφίλ τους και θα υπάρξει παρακολούθησή τους όσον αφορά στην εκπαίδευσή τους.

Τα αποτελέσματα εφαρμογής τού προγράμματος θα καταγραφούν και θα αξιολογηθούν, προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις και τελικά να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο αποκεντρωμένο μοντέλο ένταξης αλλοδαπών, που θα μπορεί να εφαρμοστεί στο σύνολο της χώρας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, θα δοθεί η δυνατότητα βελτίωσης των τριών προγραμμάτων του υπουργείου: της εκπαίδευσης ενηλίκων, της καταγραφής δεξιοτήτων των προσφύγων και απόδοσης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, τα οποία ήδη εκπονούνται, και του προγράμματος εργασίας, το οποίο ακόμα είναι υπό διαμόρφωση.

Σχετικά με το τελευταίο, ο υπουργός επανέλαβε ότι θα γίνει προσπάθεια σύνδεσης των προσφύγων με τον αγροτικό τομέα.

Επίσης, όπως τόνισε, «τα ζητήματα μετανάστευσης και πολύ περισσότερο της ένταξης θα πρέπει να δοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε αυτήν τη βάση βρίσκεται το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα». Πρανήγγειλε σύντομη συνάντησή του με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, προκειμένου να συζητηθεί «ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης στα ζητήματα της μετανάστευσης».

Σημειώνεται, επιπλέον, ότι πριν ξεκινήσει την ομιλία του ο κ. Μουζάλας κατήγγειλε τη «φασιστική επίθεση που έγινε στα Χανιά στο σχολείο μεταναστών» και χαιρέτησε «την άμεση και θετική αντίδραση του δημάρχου και των εκπαιδευτικών».

«Στόχος του προγράμματος είναι οι ωφελούμενοι να αποκτήσουν σταδιακά την αυτονομία τους και να εντάσσονται στον κοινωνικό ιστό των πόλεων», σημείωσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Μαρτίου και θα έχει διάρκεια έξι μήνες, με δυνατότητα παράτασης για άλλους έξι μήνες.

Οι δύο δήμοι που εντάσσονται στο πιλοτικό πρόγραμμα επιλέχθηκαν καθώς σε αυτούς προσφέρονται διαφορετικές επιλογές στέγασης, διαμερίσματα στη Λιβαδειά και ανοιχτή δομή φιλοξενίας στη Θήβα. Το σύνολο των ωφελούμενων και στους δύο δήμους λαμβάνει χρηματική βοήθεια, τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο, ενώ τα άτομα άνω των 15 ετών θα εγγραφούν στο πρόγραμμα γλωσσομάθειας που θα υλοποιηθεί από τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Παιδείας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης θα ενισχύσει με εξειδικευμένο προσωπικό και διερμηνείς τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, με στόχο την παροχή συμβουλευτικής για την ένταξη στην αγορά εργασίας.

Η δήμαρχος Λιβαδειάς, Γιώτα Πούλου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος στο επίπεδο της ένταξης των προσφύγων, «διαδικασίες που πρέπει να λυθούν, όπως η εξασφάλιση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και πιστεύω ότι τώρα μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα λύσουμε το ζήτημα αυτό». Η Λιβαδειά έχει φιλοξενήσει μέχρι σήμερα πάνω από 800 πρόσφυγες, ενώ σήμερα διαμένουν σε διαμερίσματα 372 άτομα, από τους οποίους οι 262 είναι αιτούντες άσυλο και οι 110 υποψήφιοι προς μετεγκατάσταση.

Για τα ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την έκδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ σε πρόσφυγες, ο γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κλάπας, διευκρίνισε πως για τον ΑΜΚΑ δεν υπάρχει πρόβλημα στη νομοθεσία, παρά μόνο για τους ασυνόδευτους, στους οποίους όμως μπορεί να δοθεί ο ΑΜΚΑ του αρμόδιου επιτρόπου. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που αναμένεται να εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα, τα παραπάνω θα διευκρινιστούν και το ίδιο ισχύει και για τον ΑΦΜ. Πρόθεση του υπουργείου, όπως εξήγησε ο κ. Κλάπας, είναι μέσα από το πρόγραμμα καταγραφής του προσφυγικού πληθυσμού που θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα να δοθεί ΑΜΚΑ σε όλους και ΑΦΜ σε όσους χρειάζεται.

Την ανησυχία του για τις δυνατότητες πρόσβασης των προσφύγων στην αγορά εργασίας εξέφρασε ο δήμαρχος Θήβας, Σπύρος Νικολάου, στην περιοχή του οποίου φιλοξενούνται 650 άτομα. «Πρέπει να πετύχουμε τον πρώτο στόχο για την ένταξη των προσφύγων, μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, και μετά να συνεχίσουμε με τον τομέα της απασχόλησης», πρόσθεσε.

 

http://www.athina984.gr/2018/02/13/pilotiko-programma-gia-tous-prosfyges-se-thiva-ke-livadia/

σχόλια