All News

Ποιες παρεμβάσεις θα κάνει η κυβέρνηση στο Προσφυγικό

Αποφασισμένη η κυβέρνηση να θέσει προ των ευθυνών τους τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την Τουρκία

Αντίστροφη μέτρηση για τη δημοσιοποίηση του ολοκληρωμένου επιχειρησιακού πλάνου για το Μεταναστευτικό, καθώς η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της, θέτοντας προ των ευθυνών τους τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση για το έλλειμμα μιας συνεκτικής στρατηγικής όσο και την Τουρκία για την απροθυμία της να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Kοινή Δήλωσή της με τις Βρυξέλλες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν, όπως διεφάνη από την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άτυπη συνεδρίαση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδος του Σαββάτου, πως οι πολυεπίπεδες κυβερνητικές παρεμβάσεις –από τις αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του ασύλου έως το σχέδιο μετακίνησης στην ενδοχώρα, τη λειτουργία φυλασσόμενων προαναχωρησιακών κέντρων και την αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων– θα καρποφορήσουν, βελτιώνοντας αισθητά την εικόνα σε λίγους μήνες. Κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων (όχι περισσότερα από 10) σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, καθώς και σε άλλα αραιοκατοικημένα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η χωρητικότητά τους θα ξεπερνά τα 20.000 άτομα και η στόχευση παραμένει να είναι πλήρως λειτουργικά εντός των μηνών του χειμώνα. Επιπλέον, αναμένεται να οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου μετεγκατάστασης περί των 20.000 αιτούντων άσυλο έως το πρώτο δίμηνο του 2020, το οποίο θα εξελιχθεί χρονικά σε δύο φάσεις και θα υπακούει στον κανόνα του 1% κατ' αναλογία πληθυσμού.

Σημαντική πτυχή του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι η αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, χερσαίων και θαλασσίων, η οποία θα εξυπηρετηθεί και από την άμεση πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων, τη λειτουργία περισσότερων θερμικών καμερών και την απόκτηση 10 επιπλέον σκαφών από το Λιμενικό.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης θα εξακολουθήσει την τακτική της διεθνοποίησης του ζητήματος, προσδοκώντας ουσιαστική αλλαγή στην ευρωπαϊκή προσέγγιση του Μεταναστευτικού μέσω της αναμόρφωσης του κανονισμού του Δουβλίνου, αλλά και πιθανώς της αλλαγής των κανόνων εμπλοκής, προκειμένου να καταστούν οι ελληνικές αρχές πολύ πιο ευέλικτες στην φύλαξη των συνόρων. Πάντως, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές προειδοποιούν πως τέτοιου μεγέθους αλλαγές δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα και εκτός απροόπτου θα δρομολογηθούν το Β' εξάμηνο του 2020, όταν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναλάβει η Γερμανία.

Θετικό momentum στις σινοελληνικές σχέσεις

Απόδειξη της εμβάθυνσης των  σινοελληνικών σχέσεων, όπως κατεγράφη και στις εποικοδομητικές επαφές, που είχαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Σι Τζινπίνγκ μόλις πριν από μία εβδομάδα στη Σανγκάη είναι η υπογραφή των 16 συμφωνιών σε διάφορους τομείς (π.χ. στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην ενέργεια, στα οπτικοακουστικά μέσα, στις μεταφορές και τα logistics) κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην κυβέρνηση αξιολογούν ως πολύ σημαντική εξέλιξη για την ενίσχυση της κινεζικής παρουσίας στην Ελλάδα την είσοδο στην ελληνική αγορά άμεσα της Bank of China και μεσοπρόθιεσμα της ICBC, ενώ κορωνίδα των κινεζικών επενδύσεων στην χώρα παραμένει η COSCO, τις εγκαταστάσεις της οποίας θα επισκεφθούν οι δύο ηγέτες το απόγευμα στον Πειραιά. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως η αναβάθμιση της επένδυσης της Cosco αποτελεί πύλη, αλλά και…ατραξιόν για την προσέλκυση περισσότερων μακροπρόθεσμων διεθνών επενδύσεων.

Επιστολή Μπούγα στον Τασούλα 

Εντός των επομένων ωρών αναμένεται, κατά πληροφορίες, επιστολή του προέδρου της προανακριτικής επιτροπής, Ιωάννη Μπούγα, προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, προκειμένου να αναληφθούν όλες οι θεσμικές πρωτοβουλίες, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία της επιτροπής και να μην καθυστερήσει περαιτέρω η κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή, όπως τόνισε και στη χθεσινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως η εναντίωση των Πολάκη - Τζανακόπουλου στο αίτημα εξαίρεσής τους, που υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής, αποσκοπεί στην παρεμπόδιση του έργου της Επιτροπής, ώστε να συσκοτισθεί ο υπό διερεύνηση ρόλος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Πηγές της πλειοψηφίας εκτιμούν, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πειθαρχήσει στις αποφάσεις της Επιτροπής και πως αρχής γενομένης από αύριο Τρίτη η προανακριτική θα λειτουργήσει κανονικά. 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ - Σπύρος Μουρελάτος

σχόλια