All News

Προσφυγόπουλα έχουν για πρώτη φορά πρόσβαση σε μια ψηφιακή παιδική βιβλιοθήκη με τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης

Για πρώτη φορά περίπου 70 προσφυγόπουλα έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά βιβλία μέσω της πιλοτικής εφαρμογής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Choosito XPRIZE που δίνει την ευκαιρία σε εκατοντάδες παιδιά πρόσφυγες στην Αθήνα να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε χιλιάδες υποστηρικτικά ψηφιακά βιβλία με τη βοήθεια του «Εικονικού Βιβλιοθηκονόμου».

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια του προγράμματος, Βίκυ Ιωαννίδου «το πρόγραμμα που εφαρμόζεται εδώ κι έναν μήνα στην Αθήνα για πρώτη φορά παγκοσμίως, είναι πιλοτικό και συνεργαζόμαστε με τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, που λειτουργούν με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό ΕΛΙΞ και τον ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό φορέα Athens Partnership, με στόχο ένα μέλλον με λιγότερα αναλφάβητα παιδιά και εκπαιδευτικές δυνατότητες προσωποποιημένες στις ανάγκες του καθενός». Όπως εξηγεί η κ. Ιωαννίδου τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα χρησιμοποιούν τάμπλετ που διαθέτει η ΕΛΙΞ, ωστόσο μπορούν να «κατεβάσουν» την εφαρμογή και στο κινητό τους. «Τα βιβλία με το εκπαιδευτικό υποστηρικτικό υλικό είναι στα αγγλικά, ενώ στόχος μας είναι να βρούμε περαιτέρω χρηματοδότηση ώστε να μεταφραστούν στα ελληνικά, αλλά και στα φαρσί, αραβικά κλπ».

Η πλατφόρμα του «Εικονικού Βιβλιοθηκονόμου» μπήκε στη φάση της πρώτης πιλοτικής του εφαρμογής από τη Δευτέρα 20 Μαΐου. «Έτσι, δεκάδες παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα αγγλικής γλώσσας στην ΕΛΙΞ συνδέθηκαν απευθείας, ερχόμενα σε επαφή με έναν ολόκληρο κόσμο γνώσης και πολιτισμικού και εκπαιδευτικού πλούτου που έχουν στερηθεί. Τα παιδιά αυτά αποκτούν πλέον τη δυνατότητα πρόσβασης σε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερες εκπαιδευτικές πηγές. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι τις 31/3/2020 και είναι ανοιχτό σε επιπλέον ομάδες ή οργανισμούς που προσφέρουν προγράμματα επιμόρφωσης σε παιδιά-πρόσφυγες ή άλλες ευάλωτες ομάδες» συμπληρώνει η κ. Ιωανννίδου.

Το Choosito XPRIZE δίνει τη δυνατότητα διασύνδεσης με μια ψηφιακή παιδική βιβλιοθήκη, στην οποία ένας «Εικονικός Βιβλιοθηκονόμος», με τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, προσφέρει στο κάθε παιδί ξεχωριστά εξατομικευμένη καθοδήγηση με βάση τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά του. «Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε παιδιά-πρόσφυγες 8-18 ετών, μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες παγκοσμίως όσον αφορά την έλλειψη εκπαίδευσης, να καλύψουν τα γνωστικά κενά και την πρόσβαση στη μάθηση που έχει προκαλέσει ο ξεριζωμός τους. Εξάλλου, πίσω από αυτήν την εφαρμογή και τεχνολογία υπάρχει ένα όραμα: να καταπολεμηθεί ο αναλφαβητισμός σε ευάλωτες και ευπαθείς οικονομικά και κοινωνικά ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση» συμπληρώνει η κ. Ιωαννίδου.

Το Choosito XPRIZE διακρίθηκε στον παγκόσμιο διαγωνισμό IBM Watson AI XPRIZE και εφαρμόζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως στην Αθήνα.

Να αναφέρουμε ότι ο διεθνής διαγωνισμός IBM Watson AI XPRIZE στον οποίο συμμετέχει το Choosito XPRIZE καλεί ομάδες από όλο τον κόσμο να αναδείξουν πώς οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αντιμετωπίσουν μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις και μείζονα προβλήματα της ανθρωπότητας. Συνολικά 10.000 ομάδες από όλο τον κόσμο δήλωσαν ενδιαφέρον στο ξεκίνημα του διαγωνισμού. Το 2016, η αρμόδια για την επιλογή επιτροπή, αποτελούμενη από 30 κριτές, αποφάσισε να γίνουν δεκτές στον διαγωνισμό 147 ομάδες. Το 2017, 60 από αυτές τις ομάδες πέρασαν στον δεύτερο γύρο, ενώ το 2018 μόνο οι μισές κατάφεραν να παραμείνουν στον διαγωνισμό περνώντας στον ημιτελικό. Τρεις ομάδες θα διαγωνιστούν τελικά για να διεκδικήσουν το μεγάλο βραβείο του τελικού στο TED2020. Το Choosito διαγωνίστηκε για το «Milestone Award» 2018, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στις 5 Δεκεμβρίου του 2018 στο NeurIPS του Μόντρεαλ στον Καναδά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ana.gr

σχόλια