ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες ανά την Ευρώπη

EURONEWS

 

Σε θέσπιση υποχρεωτικού σχήματος ανακατανομής 120.000 προσφύγων σε όλη την Ε.Ε. κάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει το ψωμί του σε πεινασμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές».
Σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο οι πολίτες, βλέποντας την προσφυγική κρίση να κλιμακώνεται λαμβάνουν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.

Ευρωπαϊκή Ήμερα Δράσης για τους Πρόσφυγες

Πολίτες, οργανώσεις και φορείς προγραμματίζουν το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου εκδηλώσεις υποδοχής των προσφύγων σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις. «Θέλουμε οι άνθρωποι αυτοί να γνωρίζουν πως είναι ευπροσδεκτοί», επισημαίνουν οι διοργανωτές στην σελίδα τους στο Facebook

Tην προηγούμενη εβδομάδα Αυστριακοί και Γερμανοί πολίτες οργανώθηκαν ξανά μέσω διαδικτύου και μετέφεραν πρόσφυγες από τη Βουδαπέστη σε Βιέννη και Βερολίνο, με τα αυτοκίνητά τους

Οι χειρονομίες αλληλεγγύης όμως, δεν σταματούν εδώ. Στην Ουγγαρία οι εικόνες με την εικονολήπτρια να χτυπά τους πρόσφυγες έλαβαν ευρεία δημοσιότητα.

Περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι έχουν δηλώσει συμμετοχή στην πορεία αλληλεγγύης που διοργανώνεται το Σάββατο.

Περισσότεροι απο 30.000 άνθρωποι συμμετέχουν στη σελίδα που δημιουργήθηκε στο Facebook προκειμένου να συγκεντρώνονται τρόφιμα και ρούχα και να συντονίζονται οι δράσεις που αφορούν τους πρόσφυγες.

Στο κύμα συμπαράστασης όμως συμμετέχουν και εταιρείες που παρέχουν στους πρόσφυγες ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και όχι μόνο.

Στη Γαλλία οι εφημερίδα Liberation έχει συγκεντρώσει τις πρωτοβουλίες πολιτών και οργανώσεων

Το προηγούμενο Σάββατο χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για μία διαδήλωση υποστήριξης των προσφύγων, έπειτα από πρόσκληση που δημσιοποιήθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Ανοίξτε τα σύνορα!”, “Δικαίωμα ασύλου για κάθε διωκόμενο” ή “Λέω ναι στην υποδοχή”, έγραφαν τα πανό που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι κάθε ηλικίας.

Άλλοι κρατούσαν τη φωτογραφία του Αϊλάν Κούρντι, η ευρεία αναπαραγωγή της οποίας από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης προκάλεσε ηλεκτροσόκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

“Κουράστηκα να βλέπω φοβισμένους ανθρώπους. Η κοινωνία βρίσκεται σε διαρκή ζύμωση. Θέλω να εκπροσωπήσω αυτούς που τάσσονται υπέρ του ασύλου”,ανέφερε μία 60χρονη διαδηλώτρια.

Περισσότερο από το ήμισυ των Γάλλων (το 52%) είναι αντίθετοι με την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Και εδώ οι περισσότερες πρωτοβουλίες ξεκινούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 Στη Μεγάλη Βρετανία τα μέσα ενημέρωσης όπως η εφημερίδα Τhe Independent δεν μένουν απαθή μπροστά στο ανθρώπινο δράμα που εκτυλίσσεται καθημερινά στη Γηραιά Ήπειρο. Μη κυβερνητικές οργανώσεις διοργανώνουν το Σάββατο διαδηλώσεις συμπαράστασης στους πρόσφυγες.

Το hashtag #refugeeswelcome άλλωστε είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή παγκοσμίως.

Στη Μαδρίτη η νεοεκλεγείσα αριστερή δήμαρχος ανάρτησε ένα πανό με το σύνθημα “καλωσήρθατε πρόσφυγες”Σε όλη την Ιβιρική έχουν δημιουργηθεί μικρότερες ή μεγαλύτερες επιτροπές και κινήσεις αλληλεγγύης.Ανάλογες κινήσεις συμπαράστασης στο δράμα των προσφύγων υφίστανται σε όλη την Ευρώπη. Οι ενεργοί πολίτες δηλώνουν για ακόμα μια φορά παρόντες, ακόμα κι αν τα αντανακλαστικά των κρατών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αργά.

http://gr.euronews.com/2015/09/09/ordinary-europeans-organise-help-for-new-refugee-arrivals/

σχόλια