All News

Πρόσφυγες και μετανάστες

Η προηγούμενη κυβέρνηση, και λόγω του αριστερού πρόσημου που ήθελε να υπογραμμίσει για λογαριασμό της, είχε το θέμα των προσφύγων ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της. Στη θεωρία, γιατί στην πράξη δεν έκανε και πολλά πράγματα και δεν αναφερόμαστε στα λεκτικά ατοπήματα τύπου «λιάζονται στις πλατείες και δεν πειράζουν κανένα». Αναφερόμαστε στην ουσία και σε όσα κατάφεραν στη διαχείριση του ζητήματος. 

Επί των ημερών τους… λειτούργησε η Ειδομένη, επί των ημερών τους έγιναν δομές αμφιβόλου λειτουργικότητας, που δεν ήταν αφορμή για να παινευτούμε ως χώρα. Το θέμα κάποιων ΜΚΟ και του τρόπου που υποτίθεται ότι έκαναν τη δουλειά τους, σε ορισμένες περιπτώσεις όξυνε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Υπουργοί άλλαξαν, ευθύνες αναζητήθηκαν, ανάθεμα ρίχτηκε, αλλά επί της ουσίας οι πολιτικές δεν άλλαξαν, αν και δεν απέδιδαν.

Στη Μόρια της Λέσβου τα πράγματα δεν ήταν ποτέ ρόδινα. Το τραγικό περιστατικό της περασμένης Κυριακής με δύο ανθρώπους που απανθρακώθηκαν έδειξε και στους πλέον αδιάφορους ότι το ποτήρι ξεχείλισε. Στη Σάμο, λίγα μέτρα από την πρωτεύουσα Βαθύ, έχουν κι εκεί τη δική τους Μόρια. Άνθρωποι που δεν θα μπορούσαν με τίποτε να χαρακτηριστούν ρατσιστές, μας μετέφεραν το καλοκαίρι εικόνες που δεν κάνουν κανέναν να αισθάνεται υπερήφανος.

Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι ο πληθυσμός προσφύγων και μεταναστών είχε αρχίσει να προκαλεί αναστάτωση κυρίως επειδή άγγιζε ή και ξεπερνούσε τον αριθμό των Σαμιωτών.

Όσοι ζουν και εργάζονται εκεί, εξαιτίας αυτής ακριβώς της αριθμητικής ανισορροπίας μεταξύ νεοφερμένων και ντόπιων, αγανάκτησαν και κάποια στιγμή έτειναν και ευήκοα ώτα σε ακραίες φωνές. Κυρίως επειδή οι νέοι κάτοικοι του νησιού δεν ήταν μόνο πρόσφυγες και τα Κέντρα Υποδοχής και Ταξινόμησης (τα περίφημα ΚΥΤ) που τους υποδέχονταν είχαν ξεχειλίσει. Άνθρωποι που τις περισσότερες ώρες της ημέρας περιφέρονταν στους δρόμους, που γέμιζαν ασφυκτικά το νοσοκομείο και όλους τους δημόσιους χώρους (κυρίως τις παιδικές χαρές), αναστέλλοντας τη χρήση τους, προκαλούσαν (συχνά άθελά τους) πρόβλημα. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πέτυχε πολλά ούτε στη Μόρια ούτε στη Μόρια της Σάμου.

Προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι να μην ξεφυτρώσουν κι άλλες Μόριες ανά την Ελλάδα. Όμως μέχρι στιγμής δεν πέτυχε τίποτε περισσότερο από την προηγούμενη. Μόνο στις εξαγγελίες είναι ένα βήμα μπροστά και στις υποσχέσεις. Θα διαφυλάξουμε τα σύνορά μας, θα συντομεύσουμε τις διαδικασίες ασύλου, θα επαναπροωθούνται περισσότεροι στην Τουρκία… Ο χειμώνας που θα αρχίσει θα είναι κρίσιμος για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και την εφαρμογή της πολιτικής που αποφασίστηκε. Ελπίζουμε οι νυν να έχουν πάρει τα απαραίτητα μαθήματα από τα παθήματα των προηγούμενων και να μην κάνουν ανάλογα λάθη, αν και η άγνοια που δηλώνουν πολλοί δήμαρχοι της Κ. Μακεδονίας για τον προγραμματισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν προδίδει συντονισμό…

Επίσης ελπίζουμε γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι άλλο να μην περιοριστεί η αλλαγή στην πρόσθεση της λέξης μεταναστευτικό δίπλα στο προσφυγικό, ούτε να δώσουν τον τόνο στην πολιτική που θα ακολουθηθεί ακραίες φωνές του τύπου δεν αξίζουν ανθρωπιστικής βοήθειας όσοι δεν είναι πρόσφυγες.

Φυσικά και θα χαρούμε να μην επιβεβαιωθεί το ρητό γι’ αυτόν που λέει πολλά τραγούδια έξω από το χορό.

ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - Χριστίνα Χαλεπλίδου

σχόλια