ΔΡΑΣΕΙΣ

Πρόσφυγες στο Μάτι: Όπως μας βοηθήσατε εσείς όταν ήρθαμε, θα σας βοηθήσουμε κι εμείς

Από τη μία, τρία μέλη της Χρυσής Αυγής συνελήφθησαν στον Νέο Βουτζά για πλιάτσικο σε καμένα σπίτια στον Νέο Βουτζά, όπως επεσήμανε και η βρετανική εφημερίδα Independent κι από την άλλη, οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ ήταν δίπλα στους πληγέντες κατοίκους του Ματιού.

Με την τραγωδία που έπληξε την Ανατολική Αττική δεν έμεινε ασυγκίνητος κανένας.

Η βοήθεια έρχεται από παντού, από άτομα και από συλλογικότητες.

Το προσφυγικό στη χώρα μας μας έχει απασχολήσει έντονα τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε σκύψει με αλληλεγγύη προς αυτούς, για να βοηθήσουμε τους κατατρεγμένους.

Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος, η άλλη είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας και πως αντέδρασαν στην τραγωδία που στοίχισε τόσες ζωές.

Πριν λίγες μέρες η πακιστανική κοινότητα της χώρας ανακοίνωσε την έμπρακτη αλληλεγγύη της όπως άλλωστε είχε κάνει και στη Μάντρα Αττικής. βλέπε Η Πακιστανική Κοινότητα με 150 άτομα σε εθελοντική εργασία στις πυρόπληκτες περιοχές

Πέντε πρόσφυγες που ζουν μόνιμα, πλέον, στη Λέσβο ξεκίνησαν από το νησί για να έρθουν στο Μάτι.

Τέσσερις πρόσφυγες από τη Συρία κι ένας από το Ιράκ  έσπευσαν στο Μάτι για να δώσουν τη βοήθειά τους στους πυρόπληκτους, λέγοντας το εξής αφοπλιστικό και απλό: «Ήρθαμε να σας βοηθήσουμε, όπως μας βοηθήσατε κι εσείς πριν από δύο χρόνια». Και το έκαναν.

Η μαρτυρία της φωτογράφου και μόνιμου κατοίκου του Ματιού Μαρίας Κουτρουμπή στο Instagram για τη βοήθεια που δέχθηκε φίλη της και γειτόνισσά της είναι απλά συγκινητική:

Χτες (σ.σ. προχθές) το απόγευμα στο σπίτι φίλης στο Μάτι, χτύπησαν την πόρτα της τέσσερις Σύριοι κι ένας Ιρακινός πρόσφυγας που κατοικούν μόνιμα τα τελευταία δύο χρόνια στη Μυτιλήνη. «Ήρθαμε να σας βοηθήσουμε, όπως μας βοηθήσατε κι εσείς πριν από δύο χρόνια» είπαν. Ένας εξ αυτών, ηλεκτρολόγος, προσφέρθηκε να φτιάξει τόσο στο σπίτι της φίλης μου όσο και στων υπολοίπων ό,τι ζημιά έχει δημιουργηθεί. Οι άλλοι τέσσερις ήταν πρόθυμοι να καθαρίσουν κήπους και σπίτια καταστραμμένα. Μας ρώτησαν τι χρειαζόμαστε, με τι να μας προμηθεύσουν και μας ζήτησαν να προσευχηθούν για εμάς και τις οικογένειές μας στο σημείο, εάν αυτό δεν μας ενοχλούσε.

 

http://www.alfavita.gr/arthron/koinonia/prosfyges-sto-mati-opos-mas-voithisate-eseis-otan-irthame-tha-sas-voithisoyme-ki

σχόλια