ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε σκηνές στον καταυλισμό του Σκαραμαγκά 500 πρόσφυγες από Σάμο και Μόρια

H ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σε νέες σκηνές που τοποθετούνται το τελευταίο διάστημα στον καταυλισμό του Σκαραμαγκά σχεδιάζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να τοποθετήσει σταδιακά από αύριο το βράδυ περίπου 400 με 500 πρόσφυγες που θα μεταφερθούν κυρίως από τη Σάμο και κάποιοι από τη Λέσβο. 

Στόχος είναι να προχωρήσει μια αποσυμφόρηση της τάξης των 2.000 προσφύγων από τη Σάμο μέχρι το τέλος Μαρτίου αλλά και να μην αρχίσει να αυξάνεται ξανά υπέρμετρα ο πληθυσμός της Μόριας στη Λέσβο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η στέγαση των νέων αφίξεων στο Σκαραμαγκά σε σκηνές θα σχεδιάζεται να είναι προσωρινή, μέχρι να ολοκληρωθεί η προμήθεια και τοποθέτηση κοντέινερ στα οποία θα μεταφερθούν τελικά οι πρόσφυγες και θα καταργηθούν οι σκηνές.

Πρόκειται για λύση έσχατης ανάγκης, η οποία αναμένεται να επιβαρύνει τον καταυλισμό του Σκαραμαγκά, ο οποίος αριθμεί σήμερα περίπου 2.000 πρόσφυγες. Οι σκηνές σχεδιάζεται να τοποθετηθούν σε χώρο όπου έχει στρωθεί τσιμέντο, κάποιες κάτω από υπόστεγο και άλλες εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες. . Ωστόσο, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, προέχει η ανάγκη να προχωρήσει η αποσυμφόρηση της Σάμου, όπου η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, χωρητικότητας περίπου 700 ατόμων, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ο συνολικός πληθυσμός ξεπερνά τους 5.000 και εκτείνεται περιμετρικά έξω από τα όρια του ΚΥΤ σε σκηνές, σε καταστάσεις οριακές και απελπιστικές.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου για την αποσυμφόρηση της Σάμου προβλέπει επίσης την απορρόφηση κάποιων προσφύγων σε δομές της βόρειας Ελλάδας, όπου υπάρχουν ορισμένες θέσεις. 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Πηγή: efsyn.gr

σχόλια