ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε 473.124 ανέρχονται οι νόμιμοι μετανάστες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στη Βουλή, όπου εδώ και ημέρες κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με επίκεντρο το ζήτημα της συμμετοχής νόμιμων αλλοδαπών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, κατατέθηκε χθες το νομοσχέδιο για τον νέο «Κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης», προκειμένου να συζητηθεί και να ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, πάντως, επανέφερε στο προσκήνιο παράπλευρα ζητήματα, όπως η απουσία συνολικής νομοθετικής ρύθμισης όσον αφορά την ιθαγένεια, αλλά και η ολοκλήρωση επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση ρατσιστικών φαινομένων. Για το πρώτο ελέχθη από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο ότι οι τελικές προτάσεις του έχουν δοθεί στους κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο και πως είναι θέμα πολιτικής απόφασης η προώθησή του. Το δεύτερο, χωρίς επίσημη αιτιολογία, έχει παγώσει. Αν και η συζήτησή του στην επιτροπή βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, δεν δρομολογείται η τελική του φάση και στην Ολομέλεια.

Η απόφαση του ΣτΕ

Ως προς το ζήτημα του δικαιώματος νόμιμων μεταναστών να συμμετάσχουν στις προσεχείς εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί φορείς και συνταγματολόγος ανέφεραν χθες στην αρμόδια επιτροπή ότι δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία μια τέτοια συμμετοχή είναι αντισυνταγματική.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι όλα αυτά ενισχύουν τη θέση της, όπως αυτή καταγράφεται σε τροπολογία που «υλοποιεί» τη σχετική απόφαση του ΣτΕ. Η αντιπολίτευση, ωστόσο, επιμένει να ασκεί κριτική ότι η κυβέρνηση δεν αναζητεί εναλλακτικές λύσεις και σε κάθε περίπτωση φέρει ευθύνη για το αδιέξοδο, με τις επιλογές της στο μέτωπο της ιθαγένειας.

Από τις συζητήσεις στην επιτροπή, αλλά και την τοποθέτηση του κ. Γρηγοράκου στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκύπτει πως το επίμαχο ζήτημα περί του δικαιώματος ψήφου αφορά 10.800 αλλοδαπούς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, παράλληλα, ότι «οι μετανάστες στην Ελλάδα που έχουν νόμιμα χαρτιά και έχουν άδειες σε ισχύ είναι 473.124. Από αυτούς, 232.000 είναι στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική». Με την ευκαιρία αυτή, πάντως, ο κ. Γρηγοράκος υποστήριξε ότι ο νέος μεταναστευτικός κώδικας «θα διευκολύνει τις διαδικασίες».

Οπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, με τις διατάξεις του νέου κώδικα:

Απλοποιούνται οι διαδικασίες με τη λειτουργία υπηρεσιών μιας στάσης και την απεμπλοκή των δήμων από τη διαδικασία αδειοδότησης της διαμονής.

Επανεξετάζονται οι όροι πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασης σε μακροχρόνιους τίτλους διαμονής.

Διασφαλίζεται η νομιμότητα της διαμονής της «δεύτερης γενιάς».

Στα αξιοσημείωτα των ρυθμίσεων, όπως υπογράμμισε και ο κ. Γρηγοράκος, είναι και πως δίδεται άδεια «επί μακρόν διαμένοντος», σε μετανάστες που ήταν πολλά χρόνια στην Ελλάδα, «να μπορούν να μετακινούνται στην Ε.Ε. Απεγκλωβίζουμε αυτούς τους ανθρώπους», συμπλήρωσε.

Υπάρχουν, τέλος, διατάξεις που προβλέπουν όρους επανένωσης οικογενειών επί ελληνικού εδάφους, για μετανάστες που βρέθηκαν χωρίς την οικογένειά τους στη χώρα μας.

 

http://www.kathimerini.gr/753926/article/epikairothta/politikh/se-473124-anerxontai-oi-nomimoi-metanastes

σχόλια