Δημογραφία

Στη Μυτιλήνη αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους πρόσφυγες - «Μας φοβίζουν οι καθυστερήσεις στο άσυλο»

Στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων στη Μυτιλήνη, ανάμεσα σε μετανάστες, ακροδεξιούς και ΜΑΤ, αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου επισκέπτεται σήμερα τη Λέσβο.

Η ευρωβουλευτής Michaela Šojdrová από την Τσεχία και η Julie Girling από το Ηνωμένο Βασίλειο, (μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και οι δυο) βρίσκονται στην χώρα μας στο πλαίσιο εργασίας, που τελεί υπό την αιγίδα της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των παιδιών και των ανηλίκων, με στόχο την εξέταση της κατάστασης όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη τους στη Λέσβο, μίλησαν στο iefimerida για την εικόνα που αποκόμισαν από την επίσκεψη τους στις δομές προσφύγων στην Αθήνα, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αυξημένες ροές προς την χώρα μας αλλά και για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην διαδικασία ασύλου. Χθες επισκέφθηκαν τη δομή του Ελαιώνα και συναντήθηκαν με μέλη της κυβέρνησης.

Περιμένουν 4 χρόνια για το άσυλο

«Αυτό που μας φοβίζει είναι ότι πολλοί άνθρωποι πρέπει να περιμένουν δυο χρόνια ή ακόμη και τέσσερα χρόνια για να εκδοθεί η απόφαση του ασύλου. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι πάρα πολύ μεγάλο για αυτή τη διαδικασία. Εκτιμούμε την προσπάθεια των φορέων αλλά η διαδικασία πρέπει να γίνει πιο γρήγορη», τόνισε η ευρωβουλευτής Michaela Šojdrová από την Τσεχία. Η ευρωβουλευτής Julie Girling υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζονται για μια πιθανή έκρηξη προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.

«Πράγματι μας προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι οι ροές μπορεί να αυξηθούν», δήλωσε η κ. Julie Girling και πρόσθεσε: «Δεν είμαι σίγουρη για το ποιο θα είναι το μέγεθος των ροών, αλλά αυτά που ακούσαμε από την ελληνική κυβέρνηση νωρίτερα είναι ότι η κυβέρνηση σας είναι καλά ενημερωμένη για αυτό το πιθανό πρόβλημα και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μαζί με την Ε.Ε. για να το αντιμετωπίσουμε». Επιπλέον, για την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας η ευρωβουλευτής τόνισε: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την συμφωνία, και τα δυο μέρη της, η Τουρκία και η Ευρώπη, γιατί είναι τα σύνορα της Σένγκεν και  θέλουμε ως κράτη – μέλη να προστατεύσουμε τα σύνορα, είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε αν ζητήσετε, για αυτό έχουμε την Frontex». Οι ευρωβουλευτές διαπίστωσαν πως οι συνθήκες διαβίωσης στον Ελαιώνα είναι ικανοποιητικές, μάλιστα τόνισαν τη σημασία που έχει η εκπαίδευση για τα παιδιά στη συγκεκριμένη δομή. Όμως, η εικόνα στα Κέντρα Υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου είναι τελείως διαφορετική.

Ασυνόδευτα ανήλικα

Η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξετάζει κυρίως τις συνθήκες διαβίωσης και τα δικαιώματα που έχουν τα παιδιά πρόσφυγες και κυρίως τα ασυνόδευτα ανήλικα που βρίσκονται στην Ελλάδα. Στη Λέσβο, αναμένεται να επισκεφθούν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας και το hot spot του Καρά Τεπέ. Υπενθυμίζεται ότι στη Μόρια φιλοξενούνται περίπου 6.500 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν η χωρητικότητα είναι το πολύ για 3.000 άτομα. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να συναντηθούν με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό αλλά και με στελέχη διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται στο νησί στον τομέα της υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών.

Στο πρόσφατο ρεπορτάζ που έκανε πριν από περίπου δυο μήνες το iefimerida μέσα στον καταυλισμό της Μόριας, καταγράψαμε την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι. Ειδικότερα, ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονταν 162 ασυνόδευτα ανήλικα και 216 γυναίκες, από τις οποίες οι 35 ήταν έγκυοι. Παρ’ ότι για τους περισσότερους από αυτούς υπάρχει ειδική μέριμνα, ώστε να φιλοξενούνται σε κοντέινερ, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, δεν μπορούν να εξασφαλιστούν καλές συνθήκες για όλους.

Human Rights Watch: «Επικρατούν συνθήκες τρόμου»

Η ΜΚΟ Human Rights Watch, που πρόσφατα επισκέφθηκε τη δομή στη Μόρια και μίλησε με γυναίκες και παιδιά, καταγγέλλει ότι για πολλές από τις γυναίκες επικρατούν «συνθήκες τρόμου», όπως τονίζει χαρακτηριστικά.
«Πήραμε συνέντευξη από 25 γυναίκες και κορίτσια, με μικρότερη ηλικία αυτή των 13 ετών, που αιτούνται άσυλο στη Λέσβο και ζουν στη Μόρια και μας περιέγραψαν ένα καθεστώς τρόμου» δήλωσε στο iefimerida η ερευνήτρια για την Ελλάδα της ΜΚΟ HRW, Εύα Κοσσέ, και προσθέτει: «Φοβούνται να κυκλοφορήσουν, να πάνε στις τουαλέτες και μας περιέγραψαν την πλήρη απουσία μηχανισμού καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση ή περιστατικά βίας. Δεν υπάρχει κατάλληλος μηχανισμός ώστε οι γυναίκες και γενικά οι κάτοικοι της Μόριας να μπορούν να καταγγείλουν τα προβλήματα τους», καταλήγει η κ. Κοσσέ.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η κ. Κοσσέ, διαπιστώθηκε ότι παρ’ότι μέσα στη δομή της Μόριας υπάρχουν ειδικοί προστατευόμενοι χώροι για τον ευάλωτο πληθυσμό, πολλές γυναίκες παραμένουν εκτεθειμένες για σεξουαλική παρενόχληση ή άλλου είδους επιθέσεις. «Πάρα πολλές γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες τους και δεν συνοδεύονται από κάποιον άνδρα, τις βρήκαμε να ζουν μαζί με τον γενικό πληθυσμό, με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, συμπεριλαμβανομένων αγνώστων ανδρών, μέσα σε κοντέινερ και σε σκηνές. Υπάρχουν ειδικοί χώροι φιλοξενίας για μονογονεϊκές οικογένειες ή γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες στη Μόρια αλλά ο χώρος αυτός δεν επαρκεί η χωρητικότητα είναι μικρή», τονίζει η κ. Κοσσέ.

σχόλια