ΔΡΑΣΕΙΣ

Ταινίες από μαθητές και εφήβους πρόσφυγες: «Η Ζωή Μέσα από τα Μάτια του Άλλου»

ΕΡΤ

Μαθητές σχολείου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ γα τους Πρόσφυγες και της Σχολής Κινηματογράφου του ΑΠΘ, κινηματογράφησαν τη ζωή «μέσα από τα μάτια του άλλου» και συγκεκριμένα μέσα από τα μάτια των προσφύγων.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Κολλεγίου Ανατόλια, όπου μαθητές λυκείου και έφηβοι πρόσφυγες, με την καλλιτεχνική επίβλεψη και τεχνική υποστήριξη των φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου, φωτογράφησαν και βιντεοσκόπησαν, σε διάστημα τριών συναντήσεων, στιγμές από την καθημερινή ζωή των προσφυγόπουλων.

Η Αριάν Κότση (Director of U.S. Counseling Office & Special Programs του Κολλεγίου Ανατόλια) μίλησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Πρόσφυγες ήρθαν στο σχολείο και συζήτησαν με τους μαθητές για την οικογένειά τους, τα ενδιαφέροντά τους, όλα όσα τους απασχολούν.Στη συνέχεια, μαθητές του σχολείου συναντήθηκαν σε χώρο της Σχολής Κινηματογράφου με πρόσφυγες και κουβέντιασαν μαζί τους ενώ με την τεχνική του blue box, είχαν ως φόντο φωτογραφίες από τη ζωή στην πατρίδα τους».

Κατά τη συνεργασία των 15 μαθητών του σχολείου με 28 εφήβους πρόσφυγες, το φράγμα της γλώσσας ήταν μόνο ένα από τα εμπόδια που ξεπεράστηκαν για χάρη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της επικοινωνίας και της κατανόησης.

«Ρωτούσε ο ένας τον άλλον για την οικογένειά του και τις αγαπημένες του μουσικές και στη συνέχεια άρχισαν να ανταλλάσσουν αγαπημένα τραγούδια και ταινίες μέσω των κινητών τους τηλεφώνων. Πολλοί από αυτούς μάλιστα, κράτησαν και επικοινωνία μέσω facebook» πρόσθεσε η κ. Κότση.

Από το εν λόγω πιλοτικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα προέκυψε μια σειρά από ταινίες μικρού μήκους και κάποιες φωτογραφίες, οι οποίες θα παρουσιαστούν την Τετάρτη 8 Μαρτίου από τη Sabine Waehning, επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Θεσσαλονίκη, τηΔέσποινα Μουζάκη, αναπληρώτρια Καθηγήτρια, πρόεδρο Τμήματος Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ και τον Παύλο Πανταζή, αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ, και την Αριάν Κότση, Director of U.S. Counseling Office & Special Programs του Κολλεγίου Ανατόλια.

Θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των δημιουργών (φοιτητών, μαθητών, προσφύγων). Τη συζήτηση συντονίζει η Δρ Αίγλη Μπρούσκου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη Bissell, ACT- American College of Thessaloniki.

 

http://www.ert.gr/tenies-apo-mathites-ke-efivous-prosfyges-i-zoi-mesa-apo-ta-matia-tou-allou/

 

σχόλια