ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Προσφυγικό Πρόβλημα Και Οι Έλληνες: Μια Έρευνα

Πώς αντιμετωπίζουν την πρωτοφανή κρίση οι έλληνες πολίτες; Τι εικόνα έχουν για το πρόβλημα, το μέγεθός του και τις αιτίες του;

Από τις αρχές του 2015 σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν περάσει από τις ακτές της Τουρκίας σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά, προσπαθώντας να φτάσουν σε μια από τις πλούσιες χώρες της βόρειας Ευρώπης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μαζική μετακίνηση πληθυσμού στην  πρόσφατη ιστορία, και μια από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη μεταπολεμικά. Και συμβαίνει να περνά από τις ακτογραμμές της δικιάς μας χώρας.

Πώς αντιμετωπίζουν αυτή την πρωτοφανή κρίση οι Έλληνες πολίτες; Τι εικόνα έχουν για το πρόβλημα, το μέγεθός του και τις αιτίες του;

Για να το διερευνήσουμε, σχεδιάσαμε μία έρευνα κοινής γνώμης την οποία υλοποίησε στα μέσα Ιανουαρίου του 2016 η εταιρεία δημοσκοπήσεων Public Issue με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα 1220 ατόμων από όλη την Ελλάδα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 2016. Μπορείτε να βρείτε μια παρουσίαση των αποτελεσμάτων με πίνακες και διαγράμματα, όλους τους πίνακες των αποτελεσμάτων σε PDF & xls αρχεία, καθώς και τα πρωτογενή data εδώ.

Τα βασικά συμπεράσματα από τις απαντήσεις στις 21 ερωτήσεις της έρευνας μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

  1. Οι Έλληνες πολίτες σε γενικές γραμμές υποεκτιμούν το μέγεθος των προσφυγικών ροών, ενώ οι γνώσεις τους για τις επιμέρους πτυχές του προβλήματος εμφανίζονται περιορισμένες
  2. Οι Έλληνες είναι απογοητευμένοι από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόβλημα. Αντίθετα, επιδοκιμάζουν έντονα τη στάση των κατοίκων των νησιών που υποδέχονται τους πρόσφυγες, τη δράση των ΜΚΟ, αλλά και τη δράση φορέων του κράτους -κυρίως του λιμενικού.
  3. Οι πολίτες εκφράζουν σε σημαντικά ποσοστά αισθήματα και απόψεις συμπάθειας και αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες, που επιβεβαιώνονται σε μια σειρά από διαφορετικές ερωτήσεις της έρευνας. Δεν επιθυμούν, για παράδειγμα, να κλείσουν τα σύνορα της χώρας για να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές, ενώ παράλληλα επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στη ζώνη της συνθήκης Σένγκεν.
  4. Η ιδεολογική αυτοτοποθέτηση αποτελεί το σημαντικότερο διαχωριστικό παράγοντα στις απαντήσεις των πολιτών. Ωστόσο, η γενική συνισταμένη των απαντήσεων είναι σαφής -βλέπε συμπέρασμα #3- με μόνο μειοψηφικά ποσοστά πολιτών που αυτοτοποθετούνται στο χώρο της δεξιάς να απαντούν με διαφορετικό τρόπο σε κάποιες από τις ερωτήσεις.

Εδώ θα γράψουμε μερικά λόγια για κάθε ένα από τα επιμέρους συμπεράσματα.

1)Σήμερα, μόνο ένας στους πέντε Έλληνες μοιάζει να έχει ακριβή εικόνα για το μέγεθος του προσφυγικού προβλήματος. Το 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έφτασαν στα ελληνικά νησιά 856.723 πρόσφυγες. Ζητήσαμε από τους ερωτηθέντες να μας πουν πόσοι πρόσφυγες έφτασαν στη χώρα μας κατά τη γνώμη τους, και μάλιστα διατυπώσαμε την ερώτηση με δύο τρόπους. Στους μισούς ερωτηθέντες τη θέσαμε ανοιχτή, ζητώντας τους να μας πουν ελεύθερα το νούμερο που τους έρχεται στο μυαλό. Στους άλλους μισούς θέσαμε 8 εναλλακτικές επιλογές (από “μέχρι 100.000” ως “πάνω από 2 εκατομμύρια”) και τους ζητήσαμε να διαλέξουν.

 

Διαβάστε όλα τα ευρήματα της έρευνας εδώ:

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - PDF

 

http://www.dianeosis.org/2016/02/oi-ellines-kai-to-prosfygiko-provlima/

σχόλια