ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όχι άλλες «Λαμπεντούζες» στη Μεσόγειο

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Με αυτό το σύνθημα πραγματοποιείται το Σάββατο 23 Νοεμβρίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος από την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης.

Συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος με αφορμή το ναυάγιο που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, απέναντι από τη Λευκάδα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 12 πρόσφυγες από τη Συρία, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδάκια.

Αφορμή, επίσης, στάθηκε το πρόσφατο περιστατικό της βίαιης επαναπροώθησης 150 Σύρων προσφύγων από το Διδυμότειχο στην Τουρκία.

Την εκδήλωση διοργανώνει η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης, με κεντρικό σύνθημα «Όχι άλλες «Λαμπεντούζες» στη Μεσόγειο και την Ελλάδα», και καλεί όλους και όλες αλλά ιδίως τους γονείς μαζί με τα παιδιά τους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση.

«Για την τραγωδία στη Λευκάδα υπάρχουν ευθύνες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και δεν είναι η πρώτη. Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας και τονίζεται πως «πολλά από τα ναυάγια συμβαίνουν κατά τη διαδικασία απώθησης από το Λιμενικό Σώμα και τη FRONTEX των πλοιαρίων προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα, χωρίς να προηγηθεί καμία διαδικασία εξακρίβωσης των στοιχείων ή της εθνικότητας των επιβαινόντων. Και τα πρώτα θύματα είναι τα παιδιά».

ΧΡ.ΠΑΠ.
efsyn.gr

Δείτε εδώ την αρχική δημοσίευση.

σχόλια