ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανική επιδότηση στην Ελλάδα για τον επαναπατρισμό μεταναστών

TO BHMA

Την επίσημη έναρξη ενός νέου Προγράμματος εθελοντικής επιστροφής και επανένταξης μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, αξίας 2 εκατομμυρίων λιρών, ανακοίνωσαν σήμερα, Τετάρτη, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας και ο Βρετανός Πρέσβης κ. Τζων Κίτμερ.

Τη χρηματοδότηση του προγράμματος, το οποίο υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) σε συνεργασία με το υπουργείο, έχει αναλάβει εξολοκλήρου η βρετανική κυβέρνηση.

Στόχος του διετούς Προγράμματος είναι να επιστρέψουν εθελοντικά στις χώρες προέλευσής τους 1.500 υπήκοοι τρίτων χωρών, όπως Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Μπαγκλαντές, Μαρόκο, Αίγυπτο, Ινδία, Νιγηρία και Σουδάν.

Τονίζοντας ότι η πρόκληση της αντιμετώπισης των συνεχώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, δεν επαφίεται μόνο στις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά στην συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, ο κ. Κίτμερ ευχήθηκε η αλληλεγγύη που επιδεικνύεται από την Βρετανία να γίνει παράδειγμα και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης.

«Εκτίμησή μας είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ο τελικός προορισμός για πολλούς από τους παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, η χρηματοδότηση αυτού του Προγράμματος έχει στόχο τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της FRONTEX, ποσοστό πάνω από 70% των αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ αφορά μόλις πέντε χώρες: Σουηδία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως ανέφερε ο κ. Κίτμερ, η χρηματοδότηση ενός Προγράμματος, όπως αυτό του ΔΟΜ, αποτελεί λύση «value for money» για τις χώρες προορισμούς.

Με βάση τις εκτιμήσεις του βρετανικού ελεγκτικού φορέα, National Audit Office, το κόστος μιας αποτυχημένης αίτησης ασύλου στην Βρετανία κυμαίνεται, ανάλογα με την περίπτωση, μεταξύ 3.000 και 25.000 λιρών για έναν ενήλικα. Το κόστος επαναπατρισμού μιας οικογένειας, που αναγκάζεται να επιστρέψει κατόπιν άρνησης ασύλου, μπορεί να φτάσει μέχρι 60.000 λίρες.

Την πολυπλοκότητα των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα επισήμανε η αντιπρόεδρος του ΔΟΜ, κυρία Λόρα Τόμσον, τονίζοντας ότι αυτή αυξάνει και την πολυπλοκότητα της διαχείρισης. Αιτούντες άσυλο που χρειάζονται διεθνή προστασία, οικονομικοί μετανάστες, θύματα trafficking, θύματα διακινητών, ασυνόδευτοι ανήλικοι, άνθρωποι που θέλουν να ενωθούν και πάλι με τις οικογένειές τους, όλοι χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση.

«Το ξεχωριστό σε αυτό το πρόγραμμα είναι ότι δίνει την δυνατότητα για βιώσιμη επανένταξη ακόμη 75 μεταναστών, συμπερλαμβανομένων μονογονεϊκών οικογενειών, μεταναστών με ιατρικές ανάγκες και θυμάτων παράνομης εμπορίας ανθρώπων» τόνισε η κυρία Τόμσον.

Όπως εξήγησε, στόχος των προγραμμάτων του ΔΟΜ είναι η αξιοπρεπής και βιώσιμη επανένταξη των μεταναστών στις χώρες τους, μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Περισσότεροι από 100.000 παράνομοι μετανάστες θα έχουν επιστρέψει στις χώρες τους ως τα μέσα του 2015

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση αντιλήφθηκε την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, που έχει ως αποτέλεσμα τον υπερδεκαπλασιασμό του ποσού που μέχρι σήμερα διέθετε για αντίστοιχα προγράμματα στην Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

«Σήμερα η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής μεταναστών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Στόχος μας είναι για το διάστημα από τον Αύγουστο του 2012, οπότε ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, μέχρι και τα μέσα του 2015 να έχουν επιστρέψει στις χώρες προέλευσής τους πάνω από 100.000 παράνομοι μετανάστες» εκτίμησε ο κ. Δένδιας.

Επίσης, δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι η χώρα μας έχει ήδη δημιουργήσει το πιο σύγχρονο σύστημα περιορισμού των παράνομων μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μένουν πολλά να γίνουν ακόμη σε αυτό τον τομέα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο νέο κέντρο πρώτης υποδοχής στο Φυλάκιο του Έβρου, στην νέα υπηρεσία ασύλου και την νέα υπηρεσία προσφυγών που ήδη λειτουργούν και αναπτύσσονται.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν κλείσει το προηγούμενο διάστημα πέντε Κέντρα Κράτησης Μεταναστών, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα, ενώ ακόμη ένα θα κλείσει στο προσεχές διάστημα και στη θέση τους θα λειτουργήσουν καινούργια έως τα μέσα Ιουνίου.

Τέλος, ο υπουργός εκτίμησε ότι σύντομα θα προβλεφθεί και με νόμο ο μηχανισμός ελέγχου και αποτίμησης της λειτουργίας των Κέντρων αυτών.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=569269

σχόλια