ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαμαρτύρονται οι πρόσφυγες για τις νέες σκηνές στον Σκαραμαγκά

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Διαμαρτυρίες σημειώνονται στον προσφυγικό καταυλισμό του Σκαραμαγκά για τις σκηνές που επιχειρεί να στήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να φιλοξενήσει σταδιακά από αύριο, Πέμπτη, 400 με 500 πρόσφυγες που θα μεταφερθούν κυρίως από τη Σάμο και μερικοί από τη Λέσβο.

Συνολικά 330 πρόσφυγες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν απόψε το βράδυ για τον Πειραιά, προκειμένου να προωθηθούν στις δομές του Σκαραμαγκά και των Γρεβενών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι πρόσφυγες που μένουν στον καταυλισμό του Σκαραμαγκά, έναν από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας και σε σχετικά απομακρυσμένη περιοχή, αντιδρούν στο σχέδιο να αυξηθεί κατά 500 θέσεις, και μάλιστα σε σκηνές, η χωρητικότητά του, που σήμερα φτάνει τις 2.000 θέσεις. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι πρόσφυγες κατεβάζουν το βράδυ τις τέντες που στήνονται το πρωί.

Πηγές του υπουργείου, πάντως, σημειώνουν ότι η στέγαση των νέων αφίξεων στο Σκαραμαγκά σε σκηνές θα σχεδιάζεται να είναι προσωρινή, μέχρι να ολοκληρωθεί η προμήθεια και τοποθέτηση κοντέινερ στα οποία θα μεταφερθούν τελικά οι πρόσφυγες και θα καταργηθούν οι σκηνές. Οι σκηνές σχεδιάζεται να τοποθετηθούν σε χώρο όπου έχει στρωθεί τσιμέντο, κάποιες κάτω από υπόστεγο και άλλες εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες. Στόχος του υπουργείου είναι να προχωρήσει μια αποσυμφόρηση της τάξης των 2.000 προσφύγων από τη Σάμο μέχρι το τέλος Μαρτίου αλλά και να μην αρχίσει να αυξάνεται ξανά υπέρμετρα ο πληθυσμός της Μόριας στη Λέσβο.

Η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου, χωρητικότητας περίπου 700 ατόμων, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ο συνολικός πληθυσμός ξεπερνά τους 5.000 και εκτείνεται περιμετρικά έξω από τα όρια του ΚΥΤ σε σκηνές, σε καταστάσεις οριακές και απελπιστικές.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου για την αποσυμφόρηση της Σάμου προβλέπει επίσης την απορρόφηση κάποιων προσφύγων σε δομές της βόρειας Ελλάδας, όπου υπάρχουν ορισμένες θέσεις.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

σχόλια