ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα βίαιη εκδίωξη μεταναστών στο Παρίσι

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μία μόλις ημέρα μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, το μεταναστευτικό πρόβλημα εισέβαλε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αφορμή στάθηκε η βίαιη εκδίωξη μεταναστών από το προαύλιο δημοσίου κτιρίου, στο Παρίσι, ύστερα από επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κοινωνικών οργανώσεων και πολιτικών κομμάτων της Αριστεράς.

Θέατρο της αστυνομικής επέμβασης υπήρξε πρόχειρος καταυλισμός μεταναστών, κυρίως από Σουδάν και Αιθιοπία, στο προαύλιο της παλιάς αγοράς Παζόλ, στο 18ο διαμέρισμα, βόρεια του κέντρου της γαλλικής πρωτεύουσας. Τα όργανα της τάξης συνάντησαν αντίσταση από ακτιβιστές και κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες είχαν σπεύσει να βοηθήσουν τους μετανάστες, με τρόφιμα, ρούχα και είδη κατασκήνωσης. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και κλομπ για να διαλύσουν τον κλοιό που είχαν σχηματίσει οι ακτιβιστές γύρω από τους μετανάστες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματίες. Περίπου 80 μετανάστες οδηγήθηκαν στα τοπικά γραφεία της αστυνομίας, όπου ερωτήθηκαν, με τη βοήθεια μεταφραστών, αν θέλουν να υποβάλουν αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου.

Ηταν η τρίτη αστυνομική επιδρομή εναντίον μεταναστών μέσα σε μία εβδομάδα στην περιοχή του 18ου διαμερίσματος. Η αριστερή αντιπολίτευση κατήγγειλε τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς ότι έχει εξαπολύσει διωγμό εναντίον των μεταναστών για να εξασφαλίσει συμπάθειες στα πιο συντηρητικά στρώματα του πληθυσμού, χωρίς να πετυχαίνει το παραμικρό, αναφορικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Μπορεί κανείς να μου εξηγήσει ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σ’ αυτά που έκανε η Δεξιά το 1996 και σ’ αυτά που κάνει τώρα η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών», αναρωτιόταν ο γενικός γραμματέας του Αριστερού Κόμματος, Αλεξίς Κορμπιέρ, παραπέμποντας στη βίαιη εκδίωξη μεταναστών από την εκκλησία Σεν Μπερνάρ το 1996, επί πρωθυπουργίας του κεντροδεξιού Αλέν Ζιπέ. «Αγανακτισμένος» με τη συμπεριφορά του Βαλς εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Πιερ Λοράν, ο οποίος έσπευσε στον τόπο των επεισοδίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε το Κόμμα των Οικολόγων - Πρασίνων. «Η βία δεν πετυχαίνει τίποτα άλλο από την επιδείνωση του προβλήματος», δήλωσε η Ντουσκά Μαρκοβίτς, δημοτική σύμβουλος του κόμματος στο 18ο διαμέρισμα. «Η Γαλλία δεν είναι πλέον μια χώρα πολιτικού ασύλου γιατί δεν θέλει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα από τις ρίζες του», προσέθεσε.

Οι αστυνομικές επιδρομές στην περιοχή άρχισαν στις 2 Ιουνίου, όταν εκδιώχθηκαν περίπου 380 μετανάστες, κυρίως από την Ερυθραία και το Σουδάν, οι οποίοι κοιμούνταν κάτω από τον σταθμό του μετρό Porte de la Chapelle. Οι αρχές δικαιολόγησαν την επιστράτευση της αστυνομίας επικαλούμενες τον κίνδυνο εξάπλωσης επιδημιών. Ωστόσο, το πρακτικό αποτέλεσμα της επέμβασης ήταν να διαχυθούν οι μετανάστες σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας και να εμφανισθούν καινούργιοι καταυλισμοί, σε ελάχιστο χρόνο. Κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επαναληφθεί και μετά την τελευταία επέμβαση της Δευτέρας. Αρκετοί μετανάστες έχουν ήδη ξεκινήσει απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους διωγμούς των αστυνομικών, βρίσκοντας συμπαράσταση από δεκάδες ακτιβιστών και κατοίκων της περιοχής. Πάντως, οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι στην αντιμετώπιση των μεταναστών «χωρίς χαρτιά» θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψιν η οικογενειακή κατάσταση του καθενός και οι λόγοι που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την παροχή πολιτικού ασύλου.

http://www.kathimerini.gr/818636/article/epikairothta/kosmos/nea-viaih-ekdiw3h-metanastwn-sto-parisi

σχόλια